«Ελλάδα και Τουρκία θα λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης»

20:28 8/3/2016 - Πηγή: iPop

Υπεγράφησαν οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τους κ.κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου κατά το 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, με τις επακόλουθες δηλώσεις των δύο Πρωθυπουργών να κυμαίνονται σε θετικό κλίμα. Κοινό μήνυμα των δύο ανδρών ήταν το ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα εργαστούν από κοινού προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της

προσφυγικής κρίσης.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία πρόκειται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Συγκεκριμένα, οι ηγέτες συμφώνησαν για την ανανέωση και την επικαιροποίηση της διμερούς συμφωνίας, η οποία ισχύει εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι περνούν στην Ελλάδα, προς τα τουρκικά εδάφη.

Ο κ. Νταβούτογλου στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στα έργα που ετοιμάζονται και θα συνδέουν από αέρος και από θαλάσσης Ελλάδα- Τουρκία. Όσον αφορά το προσφυγικό, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία προκειμένου από την μια να μειωθούν οι προσφυγικές ροές κι από την άλλη να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα με τους διακινητές. Σχετικά με τις παραβιάσεις, τόνισε ότι ορισμένα σημεία που η Ελλάδα θεωρεί παραβιάσεις, δεν τα θεωρεί η Τουρκία και το αντίστοιχο, ενώ υπογράμμισε πως το casus belli είναι ένα κατάλοιπο παλιών δεκαετιών και οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γυρίζουν σελίδα. Πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο για επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αναφέρθηκε επίσης στην σύνδεση από αέρος και θαλάσσης των δύο χωρών με νέα έργα, ενώ είπε πως μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό συμφωνούν πως αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. «Ελλάδα και Τουρκία θα λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης», δεσμεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, συγχαίροντας παράλληλα τον Τούρκο ομόλογό του για την πρόταση που κατέθεσε στην Σύνοδο σχετικά με την καταπολέμηση των διακινητών. Αναφερόμενος, κλείνοντας, στο casus belli, τόνισε πως «είναι ένα κατάλοιπο της δεκαετίας του ’60 και δεν συνάδει με τις προσπάθειες μας να καταστήσουμε ένα κλίμα συνεργασία ςκαι φιλίας».

Αναλυτικά όσα είπαν οι δύο Πρωθυπουργοί κατά την συνέντευξη ΤύπουΑχμέτ Νταβούτογλου

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην αρχή των δηλώσεών του σημείωσε πως «Η Σμύρνη καθώς είναι το παράθυρο του Αιγαίου, είναι ο ωραίοτερος τρόπος για να σταλθεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να φέρουμε την ηρεμία και την ειρήνη στην περιοχή του Αιγαίου».

«Πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικές συνεντεύξεις και σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα καθώς είναι η παγκόσμια μέρα της γυναίκας και εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, οι συζητήσεις αποτελούνταν από 11 άτομα του Υπουργείου και συμπεριλάμβαναν πολύ σημαντικά θέματα.

«Ήρθαμε όλοι μαζί στη Σμύρνη και όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας μαζί με την προσφυγική κρίση».

Διμερείς σχέσεις

Θέλω να σημειώσω την μεγάλη μου ευχαρίστηση στα θέματα που συζητήθηκαν με τους Έλληνες ομολόγους μας και το σημαντικότερο είναι η φιλία με την Ελλάδα και θεωρώ ότι τα υπέργεια μας από εδώ και πέρα θα αποτελέσουν την γέφυρα για μια καλύτερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες

Έργα που θα συνδέουν τις δύο χώρες

«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται τα έργα που θα συνδέουν ακτοπλοϊκά την Θεσ/νίκη με τη Σμύρνη. Συνεχίζονται τα έργα με τα μεγάλα ταχείας τρένα που θα συνδέουν Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη».

Σήμερα με τον κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, διαπιστώσαμε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα καθώς και οι τουριστικές σχέσεις να αποτελέσουν βασική στήριξη για τις δύο χώρες.

«Και εύχομαι στον τουριστικό τομέα να συνεχιστεί η καλή συνεργασία και να αναπτυχθούν ακόμα πιο πολύ και οι δύο χώρες. Είμαστε δύο χώρες που συνδέουν την Αδριατική θάλασσα. Ευχόμαστε λοιπόν να ξανασυνταντηθούμε σ ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη για τα σχέδια που έχουμε συζητήσει».

Επενδύσεις

«Λόγω της οικονομικής κρίσης που επικρατεί ευχόμαστε σε επίπεδο κεφαλαίων να συνεχιστούν οι επενδύσεις που κάνουν οι Τούρκοι στην Ελλάδα και θα ξαναβρεθούμε σ ένα αντίστοιχο φόρουμ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο. Ελληνικές και τουρκικές εταιρείες δουλεύουν πολλά projects μαζί και χαιρόμαστε. Ευχόμαστε για τις επόμενες γενιές σε εκπαιδευτικό επίπεδο να υπάρξουν βελτιώσεις ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μας σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα».

Προσφυγικό

Χθες στην συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπως θα ξέρετε- με τον ομόλογο μου το τελευταίο διάστημα συναντιόμαστε συχνά- εξετάσαμε τα θέματα των παράνομων μεταναστών

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, σημειώνοντας πως «αυτό δεν επηρεάζει την Ελλάδα και την Τουρκία και την Ε.Ε. μόνο».

«Εμείς απαντάμε στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και συμφωνούμε με το κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία με την Κωνσταντινούπολη είναι σημαντική ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά στο Αιγαίο η προσφυγική κρίση και οι δραματικές καταστάσεις που συμβαίνουν στη θάλασσα».

Ο Α. Νταβούτογλου έκανε γνωστό πως έγινε φιλική συζήτηση για τα προβλήματα του Αιγαίου, τονίζοντας πως ο κ. Τσίπρας «έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ».

Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά να είμαστε οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή. Καλωσορίζω ξανά τον κ. Τσίπρα και τους φίλους του

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε αρχικά τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, «τον φίλο Αχμέτ, που όπως και ο ίδιος είπε το τελευταίο διάστημα συναντιόμαστε συχνά».

Πρόσθεσε πως «εδώ στη Σμύρνη στο μπαλκόνι προς το Αιγαίο από την πλευρά της Μ. Ασίας αισθάνομαι το ιστορικό βάρος που συμβολίζει η συγκεκριμένη ιστορική πόλη, μία πολη που στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τον πόλεμο, τον πόνο. Εικόνες καθ’ όλα γνώριμες με αυτό που συμβαίνει στη περιοχή μας και στην θάλασσα μας το Αιγαίο αυτές τις μέρες. Η Σμύρνη, όμως, είναι μία πόλη σύμβολο της ανοχής, της συνεργασίας, της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και αυτός είναι ο συμβολισμός της απόφασης να πραγματοποιηθεί εδώ το 4ο συμβούλιο. Θέλουμε αυτές οι μνήμες και οι στιγμές να σηματοδοτούν την κοινή μας προσπάθεια να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας».

Τι συμφωνήθηκε στην Σμύρνη;

«Σήμερα εντοπίσαμε και αναγνωρίσαμε τα πολλά σημεία της ανάπτυξης των σχέσεων μας. ενεργειακή συνεργασία και μεγάλη σημασία των αγωγών tap και anap, την συνεργασία στον χώρο του τουρισμού. Σήμερα αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε την αεροπορική σύνδεση των δύο πρωτευουσών, της Αθήνας και της Άγκυρας».

Στο μνημόνιο συνεργασίας του λιμανιού Άγκυρας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως είναι μεγάλης σημασίας «να αναπτύξουμε την συνεργασία με τρένα ταχείας στη ιστορική διαδρομή που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα».

Συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία για τα αντιπλημμυρικά εργα στον Έβρο, πρόσθεσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας την συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας των ρ/τ σταθμών και των πρακτορείων ειδήσεων των δύο χωρών.

Βεβαίως δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις όπως η αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων ιδίως της προσφυγικής

Για το προσφυγικό

«Σήμερα, η Σμύρνη, τα Τουρκικά παράλια καθώς και όλα τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο βρίσκονται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό και παρακολουθεί ένα απίστευτο δράμα ανθρώπων που φεύγουν κυνηγημένοι από την Συρία και ψάχνουν ένα καταφύγιο μίας καλύτερης ζωής και γίνονται θύματα διακινητών και πολλοί χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο».

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η συνάντησή του και οι διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ήταν αποτέλεσμα της κοινής τους άποψης ότι «είναι ντροπή για τις αξίες και των πολιτισμών μας αυτό που συμβαίνει στη θάλαασα μας. Δεν είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο που μας επιβάλλουν οι εταίροι μας, αλλα για να λύσουμε εμείς ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις αξίες μας».

Πρέπει να καταβάλλουμε κοινή προσπάθεια ώστε να χτυπήσουμε τα δίκτυα των διακινητών γιατί θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε τη δυνατότητα και την τεχνολογία τέτοιων οπλικών συστημάτων και να μην τα αξιοποιούμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήρεμο μην τυχόν και στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου λες και έχουμε κάτι να κερδίσουμε

Συμφωνία για επανεισδοχή στην Τουρκία

«Σήμερα επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής στην Τουρκία και θέλω να τον ευχαριστήσω γι αυτή τη γενναιόδωρη κίνηση που αποδεικνύει ότι υπάρχει θέληση να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα κοινά μας προβλήματα».

Η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι η πηγή του προβλήματος, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2.5 εκατ. και η Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουν προσφέρει ζεστασιά και φιλοξενία, κυρίως οι Έλληνες πολίτες των νησιών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, «όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλως αυτών των ανθρώπων που θέλουν μία καλύτερη ζωή και θα διεκδικήσουν άσυλο στην Ευρώπη. Και γι αυτό στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε ένα μηχανισμό νόμιμης οδού αυτών των ανθρώπων που δικαιούνται προστασίας ταυτόχρονα παίρνωντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων».

Το μήνυμα του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στους μετανάστες

«Θέλω να επισημάνω ότι το πρωτόκολλο επανεισδοχής δίνει μήνυμα στους μετανάστες από τρίτες χώρα που προσπαθούν ή θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την προσφυγική κρίση ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να κάνουν αυτό που θέλουν πραγματικότητα, ώστε να μειωθεί η δυσβάσταχτη ροή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση έρχεται και η απόφαση της αναβάθμισης της επικοινωνίας των λιμενικών μας σωμάτων με πρωτο στόχο την διάσωση των ανθρώπων από το Αιγαίο και στη συνέχεια την καταπολέμηση των διακινητών».

Για το Κυπριακό και την τις παραβιάσεις

«Μαζί με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας συζητήσαμε και όσα μας χωρίζουν, συζητήσαμε για το κυπριακό η δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου επιβάλλεται. Εξέφρασα στον κ. Νταβούτογλου με ειλικρίνεια την ανησυχία της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και την αύξηση των εμπλοκών το τελευταίο έτος και το λέω πως αυτή η αύξηση δεν συνάδει με το καλό κλίμα φιλίας που έχουμε αναπτύξει».

Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τέλος, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, συζητήσαμε για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.«Γι’ αλλη μία φορά κατέθεσα την στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της ΕΕ την οποία θεωρούμε σημαντική για τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τις διμερής μας σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα σταθερότητας και ειρήνης».

Για τον ISIS και το προσχέδιο της συμφωνίας με την Ε.Ε.

ISIS

«Σήμερα ζήσαμε μία τραγική κατάσταση έγινε επίθεση με όπλα και χάσαμε δύο πολίτες μας. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες για να πληροφορηθούμε για την κατάσταση. Και οι ενοπλες δυνάμεις πήραν εντολές για τις κατάλληλες ενέργειες, είμαστε προετοιμασμένοι και ήμασταν εξαρχής προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για παύση πυρών και γι’ αυτό πρέπει και εμείς να πάρουμε τα μέτρα μας», τόνισε ο Α. Νταβούτογλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις αθώες ζωές που χάθηκαν από τις επιθέσεις του ISIS.

Προσχέδιο συμφωνίας με την Ε.Ε.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως χθες το πρωί στην Σύνοδο Κορυφής πάρθηκαν αποφάσεις. «Έχουμε τους διακινητές και απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές της χώρας μας και γι’ αυτό θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης».

Εκτός από τους Σύρους πρόσφυγες έχουμε και άλλους μετανάστες από τρίτες χώρες που έρχονται στη Τουρκία και μετά στην Ελλάδα οι οποίοι μας χρησιμοποιούν σαν δρόμο για να περάσουν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Όσοι συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις προσφύγων που έφυγαν για λόγους σοβαρούς θα μπορούμε να τους στέλνουμε στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό το ζήτημα συζητήσαμε και με τους αξιότιμους Ρούτε και καγκελάριο Μέρκελ. Να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα που συζητήσαμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σταματήσουμε το δράμα των διακινητών.

Όσοι θέλουν αν μείνουν στα στρατόπεδα της χώρας δεν θα τους πιέζουμε να φύγουνε, όσοι θέλουν αν φύγουν -εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις- θα τους στέλνουμε στην Ευρώπη.

Από τον Ιούνιο θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό κάνω έκκληση στην αντιπολίτευση της χώρας ώστε να μπουν οι 9 κανόνες που έχουν συζητηθεί.

Το πλήθος των μεταναστών στα στρατόπεδα της χώρας μας αυξάνεται συνεχώς και γι αυτό συζητήσαμε με την Ε.Ε σε μεγάλη λεπτομέρεια το πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα και μιλήσαμε για 10 χιλιάδες πρόσφυγες που θα φύγουν στην Ευρώπη.

Επίσης το ποσό των 3 δις που έχουμε αιτηθεί από την Γερμανία θα είναι μία έξτρα βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πρόκειται για μια μεγάλη κρίση και για ζωές αθώων ανθρώπων και δεν πρέπει αν εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε:

«Πρέπει να δούμε την πρόταση που καταλήξαμε χθες κυρίως στη νομική πλευρά. Στην ηθική πλευρά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσα από το αιγαίο και την εκμετάλλευση και κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό, από όπου ένας επαρκής αριθμός θα περνάει με ασφαλή και νόμιμο τρόπο από την Τουρκία προς χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση έχει μεγάλο ενδιαφέρον, άλλαξε τα δεδομένα στη Σύνοδο και θα μας δοθεί το επόμενο διάστημα μέχρι την επόμενη Σύνοδο -γιατί στην Ευρώπη συνεδριάζουμε πολύ συχνά και πολλές φορές δίχως αποτέλεσμα- να πάρουμε αποφάσεις γιατί χθες έγινε μισό βήμα το οποίο ολοκληρώσαμε σήμερα, αλλά χρειάζονται και άλλα για να έχουμε αποτέλεσμα».

Οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μέσα από τα μάτια του Α. Νταβούτογλου

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει σημαντικά. Σήμερα μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα. Μπορεί να έχουμε πολλά ζητήματα οι δύο χώρες αλλά μπορούμε και τα συζητάμε με αποτελεσματικό τρόπο.
Και όσο για τις ενέργειες που θέλει να κάνει το ΝΑΤΟ στα Αιγαίο συμφωνήσαμε και οι δύο χώρες να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Για πρώτη φορά μπόρεσε και έγινε δυνατό να συμμετέχει το ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσουμε με σεβασμό οι δύο χώρες την κρίση.

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα δούμε ότι οι εχθρικές πολιτικές δεν μας προσέφεραν τίποτα, αντίθετα μας πήγαν πίσω σε πολλά ζητήματα.

Αυτή τη στιγμή που συζητάμε τα θέματα της πολιτικής κρίσης δεν αφήνουμε τα υπόλοιπα πα θέματα. Είτε σε θαλάσσιες, είτε σε εναέριες παραβιάσεις υπάρχουνε εντολές που δίνουν και οι δύο χώρες. Όσο για τις εναέριες παραβιάσεις στα σημεία που τις θεωρείτε εσείς παραβιάσεις για εμάς δεν είναι και το αντίστοιχο με εσάς. Όπως και να έχει χωρίς να παίρνουμε ρίσκο για οποιοδήποτε λάθος σε πτήσεις που μπορεί να συμβούν σε πτήσεις -Θεός φυλάξει- και στο κοντινό μέλλον θα προσπαθήσουμε να καταφέρουμε να κάνουμε το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης και ηρεμίας.

Η απόφαση που πάρθηκε το ’96, μία εβδομάδα προηγουμένως στο κοινοβούλιο της Ελλάδας πάρθηκε μία απόφαση και στο τουρκικό Κοινοβούλιο αποφασίσαμε να ισχύσει το casus belli.

Είπαμε με τον Τσίπρα να πάρουμε πίσω αυτές τις αποφάσεις και δηλώνω επίσημα πως η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο επίθεσης στην Ελλάδα και πιστεύω το αντίστοιχο και η Ελλάδα.

Θέλουμε γενικότερα να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας στην ανατολική Ευρώπη και γι’ αυτό γίνονται οι συναντήσεις στην Ευρώπη στη Ρώμη στη Κωνσταντινούπολη και θέλουμε να συμπεριλάβουμε και την Αθήνα».

«Πιστεύω ότι το casus belli είναι ένα κατάλοιπο της δεκαετίας του ’60 και δεν συνάδει με τις προσπάθειές μας να καταστήσουμε ένα κλίμα συνεργασίας και φιλίας», τόνισε κλείνοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Photo: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

The post «Ελλάδα και Τουρκία θα λύσουν από κοινού το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης» appeared first on iPop.

Keywords
ελλαδα, τουρκια, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, νέα, θεσσαλονικη, βρυξέλλες, επηρεάζει, αιγαιο, μνήμη, tap, αθηνα, μνημονιο, εργα, δραμα, λύση, ειλικρίνεια, isis, συλλυπητήρια, μερκελ, δις, νατο, photo, ipop, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, εξτρα, ξανα, αλέξης τσίπρας, ipop, υιοθετηση, μνήμη, χωρες, το θεμα, βημα, γερμανια, γνωμη, εικονες, ηθικη, θαλασσα, θεμα, κωνσταντινουπολη, νησια, πλαισιο, πτησεις, ρωμη, σμυρνη, φιλια, αδριατικη, αυξηση, απιστευτο, ασυλο, αχμετ, βοηθεια, βρυξέλλες, γεφυρα, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δις, δοθει, δικτυα, εγινε, ειλικρίνεια, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκμεταλλευση, ελπιδα, εβδομαδα, εργα, επενδυσεις, επηρεάζει, ερχεται, ερχονται, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ηρεμια, ισχυει, θεος, θετικο, θυμιζει, ιστορικο, κινηση, κλιμα, λαθος, λύση, ματια, νατο, νομικη, ντροπη, ξερετε, πηγη, πιο πολυ, ροη, προβληματα, πρωι, ρισκο, ροες, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, συρια, συλλυπητήρια, σχεδια, σχεδιο, τρενα, φορα, χερι, χαιρομαστε, ελληνικα, ηγετες, χωρα, isis, μια φορα, tap, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα