Εκτός Ε.Ε. η Βρετανία μετά από 47 χρόνια

10:15 1/2/2020 - Πηγή: iPop

Μετά από 47 ολόκληρα χρόνια, εκτός Ε.Ε. η Βρετανία, αφού το πολυαναμενόμενο Brexit, τελικά έγινε πραγματικότητα. Και τελικά είναι μια μεγάλη γιορτή ή όχι για τους Βρετανούς;

Εκτός Ε.Ε. η Βρετανία με ορισμένους να γιορτάζουν και να πανηγυρίζουν αυτήν την έξοδο κι άλλους να τη φοβούνται. Συγκεκριμένα, μετά τις 23:00 (τοπική ώρα) το βράδυ της Παρασκευής, η Βρετανία αποχώρησε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μέλλον; Αβέβαιο. Άλλοι βγήκαν στους δρόμους να γιορτάσουν την “ημέρα ανεξαρτησίας” με πυροτεχνήματα και τραγούδια κι άλλοι

απλώς φοβούνται για το τι θα συμβεί αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα.

Μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις χρόνων, δημοψήφισμα και πολιτικές ανακατατάξεις, τελικά το διαζύγιο ήρθε.

Η πρώτη δήλωση του Πρωθυπουργού

«Για πολλούς ανθρώπους αυτή είναι μια εκπληκτική στιγμή ελπίδας, η στιγμή που δεν περίμεναν ποτέ ότι θα έρθει», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενώ δεσμεύτηκε για μια «μεγαλειώδη επιτυχία, όποια κι αν είναι τα εμπόδια».

Το πιο σημαντικό που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι δεν πρόκειται για το τέλος, αλλά για την αρχή, τη στιγμή που ξημερώνει και η αυλαία σηκώνεται σε μία νέα πράξη

Παράλληλα, υποσχέθηκε την έναρξη μιας νέας εποχής φιλικής συνεργασίας με την ΕΕ.Ο

Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. έχασε ένα κράτος μέλος της και 66 εκατομμύρια κατοίκους. Ισχυροί ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισαν το Brexit μια λυπηρή στιγμή και σημείο καμπής για την Ευρώπη.

Το Brexit και η επόμενη μέρα

Από σήμερα 1η Φεβρουαρίου ξεκινά και επίσημα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Μέχρι τα τέλη του 2020, θα πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία και να τηρηθεί. Διαφορετικά, η Αγγλία μπορεί να πρέπει να καταφύγει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, η χώρα του θα επιδιώξει μια ειδική συμφωνία στο πλαίσιο ΕΕ -Καναδά. Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία για να ολοκληρωθεί, ενώ η μεταβατική περίοδος του Λονδίνου ολοκληρώνεται σε έντεκα μόλις μήνες.

Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει μέχρι τα τέλη του χρόνου να έχουν καταλήξει σε πολλές επιμέρους συμφωνίες, μεταξύ των οποίων είναι και η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η συνεργασία σε ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας και δικαστικής συνεργασίας.

Το Λονδίνο μπορεί βάσει της συμφωνίας αποχώρησης να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια παράταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ή δύο έτη, αλλά θα πρέπει να έχει αποστείλει επίσημο αίτημα μέχρι την 1η Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Όσα θα αλλάξουν για τους Έλληνες της Βρετανίας με το Brexit

Το άρθρο Εκτός Ε.Ε. η Βρετανία μετά από 47 χρόνια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα