Δυσαρεστημένοι οι αγρότες από την συνάντηση με τον Τσίπρα- Επιστροφή στα μπλόκα

21:44 22/2/2016 - Πηγή: iPop

Μέσα από τις συνελεύσεις των αγροτών βγαίνουν σχετικά με τα μέτρα που παρουσίασε η Κυβέρνηση στους εκπροσώπους τους κατά την συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Πιο συγκεκριμένα οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας και του Αμυνταίου παραμένουν σταθερά στα μπλόκα τους, με τον εκπρόσωπο, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού

σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Οι αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και το βράδυ της Δευτέρας έκλεισαν και πάλι την Κοιλάδα. Ένταση σημειώθηκε με οδηγούς που βρίσκονταν στην εθνική οδό.

Οι αγρότες προχωρούν την Τρίτη στις 12:00 στο κλείσιμο και της γέφυρας του Στομίου, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών.

Σχετικά με την συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μόσχος σχολίασε πως δεν βρέθηκε λύση «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις. Χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Ποια είναι η γνώμη των αγροτών για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ; «Χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι. Θωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο δεν έχει αλλάξει τίποτα από το προσχέδιο που είχε δοθεί στην δημοσιότητα από την Κυβέρνηση πριν από καιρό.

Τι ζητάνε οι αγρότες;

«Εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η Κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ. Και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

Εκπρόσωπος του μπλόκου της Χαλκηδόνας: Πλήρης διάσταση απόψεων με την Κυβέρνηση

Ο κ. Μηντσιούδης από το μπλόκο της Χαλκηδόνας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είπε πως υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων με την Κυβέρνηση και ότι πρόκειται για δύο ευθείες που δε τέμνονται πουθενά.

Η δήλωση του κ. Μηντσιούδη:

«Στη σημερινή συνάντηση η Κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε. Απλά με το δικό τους τρόπο και με τα δικά τους νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί.

Μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση.

Εμείς θα μεταφέρουμε στους συμμετέχοντες στα μπλόκα μας τις εξελίξεις και όπως ξεκινήσαμε έτσι και τώρα ο καθένας θα αποφασίσει για την τύχη του».

Μπλόκο Μαλγάρων: Στο τραπέζι εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων

Την δυσαρέσκειά του σχετικά με την εξέλιξη της συνάντησης αγροτών και Κυβέρνησης εξέφρασε και ο Αχιλλέας Καμπούρης από το μπλόκο των Μαλγάρων λέγοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».

Ο κ. Καμπούρης πρόσθεσε πως:

«Όπως φάνηκε, ο Πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας. Δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε.Ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση. Καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Η γενική συνέλευση του μπλόκου των Μαλγάρων αποφάσισε περαιτέρω κινητοποιήσεις. «Πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Σημειώνεται πως και οι αγρότες από τον Προμαχώνα αποφάσισαν να κλείσουν επ’ αόριστον το τελωνείο. Είναι πολύ πιθανό ο αποκλεισμός να ξεκινήσει στις 22:00 την Δευτέρα.

Παράλληλα, οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας διατηρούν στάση αναμονής για να δουν ανταπόκριση της Κυβέρνησης σχετικά με την πρόταση για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που έχουν καταθέσει. Οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την Τετάρτη θα μεταβούν στο Προμαχώνα για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μετά την συνάντηση στο Μαξίμου προχώρησε στις εξής δηλώσεις:

Η Κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση. Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς

Συνάντηση αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των μπλόκων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης, και αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες Γιάννης Παναγής – εκ μέρους των αγροτών- κατήγγειλε την κυβέρνηση για χειραγώγηση και έκανε λόγο για κατάφωρη άπνοια Δημοκρατίας. Τόνισε μάλιστα πως αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου δεν θα φύγει κανείς από τα μπλόκα.

Ο κ. Παναγής σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μας υποσχέθηκε μέχρι την Παρασκευή να μας απαντήσει εγγράφως με συγκεκριμένες προτάσεις παρά το γεγονός ότι αυτά ήταν γνωστά».

Δείτε εδώ τη λίστα με τα 25 μέτρα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες.

KKE: Ελιγμός τα μέτρα που παρουσίασε η Κυβέρνηση στους αγρότες

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται πως τα μέτρα της Κυβέρνησης για το αγροτικό αποτελούν ένα ελιγμό. «Ως σύνολο κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία είναι αποφασισμένη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

«Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη «στήριξη του αγροτικού κόσμου», αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος. Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.

Ως σύνολο κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία είναι αποφασισμένη να καταργήσει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των συντάξεων. Αυτό που «αλλάζει» είναι η διάρκεια της μεταβατικότητας, κατά δυο χρόνια, για την πλήρη εφαρμογή των ήδη γνωστών κυβερνητικών στόχων.

Η φορολογική ελάφρυνση, στην οποία αναφέρθηκε, δεν έχει αντίκρισμα, αν το αφορολόγητο ποσό είναι κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία και διατηρούνται. Μέτρα, όπως το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση γης, παραγωγής και εμπορίας στις πιο μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο ή μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα μέτρα που προταθήκαν, όπως η θέσπιση της κάρτας του αγρότη, οι συνεταιριστικές μορφές, είναι μέτρα που επιδιώκονται και εξυπηρετούν το τραπεζικό κεφαλαίο.

Τα ασαφή και χιλιοειπωμένα μέτρα, όπως προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, προώθηση εξαγωγών, αειφορική διαχείριση της αλιείας κλπ., είναι διακηρυγμένοι στόχοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που υλοποιούσαν, όπως και η σημερινή, τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και την ΚΑΠ.

Με τις ίδιες αοριστολογίες, για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εννοούν την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μονοπωλιακών ομίλων, στην οποία δε θα έχουν θέση οι φτωχοί αγρότες.

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαπατήσει το λαό, ισχυριζόμενος ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την έξοδο από την κρίση προς όφελός του. Κρύβει ότι και στην καπιταλιστική κρίση υπάρχει πλούτος, υψηλά εισοδήματα, κερδοφορία, ενώ όλα τα αντιλαϊκά μέτρα παραμένουν στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις της, γιατί είναι σε βάρος τους. Να οργανώσουν την πάλη τους και την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, βαδίζοντας στο δρόμο της διαμόρφωσης της λαϊκής συμμαχίας, της ρήξης και της ανατροπής, για την κοινωνία που ο μόχθος του αγροτοπαραγωγού δε θα συνθλίβεται από τα μονοπώλια και το κράτος τους».

Photo: Stringer / SOOC

The post Δυσαρεστημένοι οι αγρότες από την συνάντηση με τον Τσίπρα- Επιστροφή στα μπλόκα appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, μπλοκα αγροτων, αλέξης τσίπρας, λύση, σημαίνει, πετρελαιο, δεη, ογα, kke, ΚΚΕ, συριζα, τεκμηρια, συγκεκριμένο, ηλεκτρικος, ΠΑΣΟΚ, δραση, photo, ipop, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μετρο, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, ητανε μια φορα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, μιλα, ipop, βγαινουν, οικονομικη κριση, επιδοτησεις, ρυθμιση χρεων, αφορολογητο, αχιλλεας, βημα, γνωμη, εθνικη, ογα, πιεση, σημερινη, τυχη, αυξηση, απνοια, απλα, απωλεια, ασφαλιστικο, βραδυ, γεγονος, δευτερα, δηλωση, δηλωσεις, δοθει, δοθηκε, εγινε, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, θετικο, κεφαλαιο, κυβερνηση, λύση, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, μειωση, μπλοκο, νοημα, ολγα, οφελος, προγραμματα, ρευμα, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συγκεντρωση, σπιτια, σχεδια, τελωνειο, τιμη, τριτη, συγγρου, φορολογικη, φορα, εφαρμογη, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, κοιλαδα, μια φορα, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα