Εγκυμοσύνη και αλλαγές στον εγκέφαλο που δε φαντάζεσαι!

20:40 25/6/2020 - Πηγή: iPop

Όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης επιφέρει πολλές αλλαγές στη γυναίκα που κυοφορεί. Είναι μία πολύ σημαντική περίοδος η οποία ακολουθείται από συνεχόμενες αλλαγές, τόσο σωματικές όσο ψυχολογικές. Εγκυμοσύνη και αλλαγές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας έχουν επίσης παρατηρηθεί και θα σου εξηγήσουμε ακριβώς τι εννοούμε.

Γράφει Μαρία Παπαδοπούλου

Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη μνήμη, στην αναγνώριση προσώπων ή αντικειμένων καθώς και στον γυναικείο εγκέφαλο.

Εγκυμοσύνη
και αλλαγές στον εγκέφαλοΟι αλλαγές που αφορούν στη μνήμη

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη μίας εγκύου σε σχέση με μίας γυναίκας που δεν κυοφορεί φαίνεται να είναι πιο θολή. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το να θυμηθούν λίστες, καινούριους αριθμούς τηλεφώνου ή ημερομηνίες τις δυσκολεύουν, ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο για πληροφορίες που αφορούσαν μέλη της οικογένειάς τους.

Αλλαγές που αφορούν στην αναγνώριση

Παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη μνήμη δείχνει να παραπαίει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ικανότητες στην αναγνώριση έδειξαν να εντείνονται. Μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της φαίνεται να μπορεί να είναι πιο λεπτομερής σε περιγραφές προσώπων ή αντικειμένων. Η παρατηρητικότητα τους είναι οξυμένη σε σχέση με γυναίκες που δεν κυοφορούν.

Αλλαγές στη μορφή του εγκεφάλου

Εγκυμοσύνη και αλλαγές στον εγκέφαλο έχουν παρατηρηθεί και σε μορφολογικό επίπεδο. Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι ακόμα και από μία μαγνητική εγκεφάλου μπορούν να αναγνωρίσουν σ’ ένα ποσοστό αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή όχι. Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι η γκρίζα ύλη, η οποία βρίσκεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, φαίνεται να συρρικνώνεται όσον αφορά σε θέματα που σχετίζονται με την επεξεργασία και την αλληλεπίδραση του κοινωνικού περίγυρου.

Εγκυμοσύνη και αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως οι παραπάνω, δε χρειάζεται να σε ανησυχούν αν είσαι έτοιμη να γίνεις μανούλα, καθώς οφείλονται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές, το άγχος και την έλλειψη ύπνου. Μη ξεχνάς ότι σε βοηθούν να ωριμάσεις και να είσαι πιο συγκεντρωμένη σωματικά και πνευματικά στο μωρό που μεγαλώνει μέσα σου.

Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι οι γυναίκες που υφίστανται τέτοιες αλλαγές, ιδιαίτερα σε περιοχές του εγκεφάλου όπως είναι ο υποθάλαμος και η αμυγδαλή, είναι κρίσιμες για τη συναισθηματική ρύθμιση του οργανισμού τους.

Για να σε διαβεβαιώσω ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, μετά την εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, της προλακτίνης και της ορμόνης οξυτοκίνης, μπορεί να βοηθήσουν στην αναμόρφωση του γυναικείου εγκεφάλου με σκοπό την ανταπόκριση στις ανάγκες του βρέφους σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google NewsΔες ακόμα:

Εγκυμοσύνη και κορονοϊός: Έχουμε τις απαντήσεις σε όλες τις απορίες σου

Photo: Freepik

Το άρθρο Εγκυμοσύνη και αλλαγές στον εγκέφαλο που δε φαντάζεσαι! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα