Εφάπαξ βοήθημα στους κληρικούς απ’ το παγκάρι αποφάσισε το ΣτΕ

18:54 29/3/2017 - Πηγή: iPop

Εφάπαξ βοήθημα στους κληρικούς απ’ το παγκάρι αποφάσισε το ΣτΕ. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται πως ένα μέρος απ’ τα ακαθάριστα έσοδα των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων θα δίνεται ως εφάπαξ βοήθημα στους κληρικούς, οι οποίοι βγαίνουν στη σύνταξη εξαιτίας οριστικής αναπηρίας ή γήρατος.

Συνεπώς, οι κληρικοί πλέον θα λαμβάνουν το 50% απ’ τα ακαθάριστα έσοδα των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων. Το συγκεκριμένο

ποσό θα πηγαίνει συγκεκριμένα στον Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ) του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι η εισφορά για «τη συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησίων στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών».

Η απόφαση υπ’ αριθμ. 781/2017 επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Η αναγκαιότητα του μέτρου της συνεισφοράς του 50% των ακαθαρίστων εσόδων παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ) και ότι κατά την επιβολή εισφοράς για τους σκοπούς της κοινωνικής ασφάλισης, ο νομοθέτης διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια και δεν δεσμεύεται από την αρχή της ισότητας για την επιλογή εκείνων των νομικών προσώπων που θα βαρύνει η επιβαλλόμενη εισφορά, εφόσον η επιλογή του αυτή δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενεργείται με βάση γενικά και αντικειμενικά δεδομένα και δεν καταργεί εν τοις πράγμασι τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους οποίους επιδιώκουν».

Τονίζεται πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας είχαν προχωρήσει σε προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Απασχόλησης.

Οι προσφεύγοντες τόνιζαν ότι με την απόφαση θεσπίζεται, κατά παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα (άρθρα 4 και 13 του Συντάγματος, όπως και 9 και 11 ΕΣΔΑ), «κατά το σκέλος που οι άλλες ετερόδοξες και ετερόθρησκες θρησκευτικές κοινότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ως εργοδότες απασχολούν και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πρόνοιας ή αποδίδουν κρατήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους θρησκευτικούς λειτουργούς τους, δεν επιβαρύνονται με επιπλέον κράτηση επί των ακαθαρίστων εσόδων τους».

The post Εφάπαξ βοήθημα στους κληρικούς απ’ το παγκάρι αποφάσισε το ΣτΕ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα