Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε καταβάλλεται; – Υπολόγισε online το ποσό που θα πάρεις

18:31 8/12/2021 - Πηγή: iPop

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων 2021 ξεκίνησε και το δικαιούνται μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Παρακάτω θα βρεις τις απαντήσεις σε όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων;

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους

με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθεν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων;

Πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Ο εργοδότης μπορεί ωστόσο να το καταβάλλει και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο;

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Δες Online το ποσό που δικαιούσαι:

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε καταβάλλεται; – Υπολόγισε online το ποσό που θα πάρεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα