Διαπραγμάτευση: Ορίστηκε στο 2% του ΑΕΠ το σημείο εκκίνησης για νέα μέτρα

00:29 1/3/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε περί τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης η πρώτη σειρά συζητήσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα του οποίου τις δηλώσεις επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορίστηκε στο 2% του ΑΕΠ το σημείο εκκίνησης για τις διαρθρωτικές κινήσεις. Το εν λόγω ποσοστό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ίσως και να μειωθεί στη συνέχεια

των διαβουλεύσεων.

«Όποιος και εάν είναι ο αριθμός, ισχύει και για τα καλά και για τα κακά μέτρα», ανέφερε ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας.

Στη συνάντηση με τους Θεσμούς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Τσακαλώτος: Δεν μπορούμε να πούμε ότι τέλειωσε η λιτότητα

«Η Κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα», είπε νωρίτερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο – «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία – δεν το έχει αρνηθεί κανείς υπουργός της Ε.Ε.».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα τα οποία θα προτείνει στους Θεσμούς, λέγοντας:

Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα

Μιλώντας για τη συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν δει όλο το πακέτο. «Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE».

Κληθείς να σχολιάσει εάν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων, ο Υπουργός είπε πως δεν είναι αντισυνταγματική κατά την άποψή του. «Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση».

Παρ’ όλα αυτά, αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης. Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά

The post Διαπραγμάτευση: Ορίστηκε στο 2% του ΑΕΠ το σημείο εκκίνησης για νέα μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα