Κυβερνητικά μηνύματα με φόντο το πρώτο τετ-α-τετ με τους Θεσμούς

21:27 28/2/2017 - Πηγή: iPop

Το δικό τους μήνυμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, τα μέτρα και τα αντίμετρα έστειλαν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης απ’ το βήμα της Βουλής, την πρώτη ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρείχαν ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

«Η Κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και

λέει ότι τελείωσε η λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως έχουμε ένα υφεσιακό περιοριστικό πλαίσιο – «όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία – δεν το έχει αρνηθεί κανείς υπουργός της Ε.Ε.».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα τα οποία θα προτείνει στους Θεσμούς, λέγοντας:

Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα

Μιλώντας για τη συμφωνία, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν δει όλο το πακέτο. «Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE».

Κληθείς να σχολιάσει εάν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων, ο Υπουργός είπε πως δεν είναι αντισυνταγματική κατά την άποψή του. «Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση».

Παρ’ όλα αυτά, αν με ρωτάτε αν είναι προβληματικό ότι η συμφωνία μεταξύ των τριών μερών μας αναγκάζει σε προνομοθέτηση, σας λέω πως είναι προβληματικό από δημοκρατικής άποψης. Σας το λέω ευθέως, δεν κρυβόμαστε, δεν λέμε ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ. Ούτε θεωρούμε ότι μια σοβαρή Ευρώπη έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ιδιαίτερα όταν δεν προκύπτουν από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας αυτά

Χουλιαράκης: Θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα τα επεκτατικά και τα περιοριστικά μέτρα

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, κ. Χουλιαράκης, απ’ την πλευρά του επανέλαβε την άποψη πως θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα τα επεκτατικά και τα περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, τόνισε πως θα γίνει ταυτόχρονα και η εφαρμογή τους, «υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά θα κινούνται στην τροχιά επίτευξης των στόχων».

Καθήκον της Κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης, είναι να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα επ’ ωφελεία της χώρας, χωρίς κόστος, ή με το λιγότερο δυνατό κόστος.

«Αν η Κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί αυτή την ενδιάμεση συμφωνία, τότε θα συνεχιζόταν η καθυστέρηση και θα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για την πραγματική οικονομία», ήταν η άποψη την οποία εξέφρασε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι αν η διαπραγμάτευση γινόταν μόνο με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, «όλοι συμφωνούμε ότι θα είχε ολοκληρωθεί- με βάση την Κομισιόν δεν υπάρχει καν κενό το 2018. Η ανάγκη υπάρχει γιατί το ΔΝΤ δεν συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών Θεσμών και έχει εξωπραγματικές εκτιμήσεις».

Διαβάστε ακόμα:

Μηχανισμό «έγκαιρων προβλέψεων» πλεονασμάτων συζητά η Κυβέρνηση

The post Κυβερνητικά μηνύματα με φόντο το πρώτο τετ-α-τετ με τους Θεσμούς appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα