Δέκα πράγματα που μάθαμε από τα «Panama Papers»

18:30 4/4/2016 - Πηγή: iPop

Ο κρυφός πλούτος μερικών από τους πιο επιφανείς ηγέτες του κόσμου, πολιτικούς και διασημότητες αποκαλύφθηκε σε μια άνευ προηγουμένου διαρροή 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που δείχνουν μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι έχοντες εξουσία και χρήματα μπορούν να εκμεταλλευτούν μυστικά το φορολογικό καθεστώς των offshore.

Η διαρροή αποδεικνύει πώς μια εταιρεία έχει βοηθήσει τους πελάτες της να ξεπλύνουν χρήματα για να αποφύγουν τους φόρους.

Η

εταιρεία, ωστόσο, η Mossack Fonseca υποστηρίζει ότι εδώ και 40 χρόνια λειτουργίας δεν έχει χρεωθεί ποτέ με ποινικές ατασθαλίες.

Τι αποκαλύπτουν τα «Panama Papers»;Δώδεκα εθνικοί ηγέτες είναι ανάμεσα στους 143 πολιτικούς, τις οικογένειες τους και τους στενούς τους συνεργάτες απ’ όλο τον κόσμο που έχουν χρησιμοποιήσει offshore εταιρείες.Ανάμεσα στους ηγέτες είναι ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Nawaz Sharif, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ayad Allawi, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko και ο γιος του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Alaa Mubarak.Τα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν ακόμη τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, Sigmundur Gunnlaugsson και τη γυναίκα του που αγόρασαν μια offshore το 2007. Ο ίδιος δεν δήλωσε ότι έχει μετοχές στην εταιρεία όταν εισήλθε στο Κοινοβούλιο το 2009 και πούλησε το 50% στη γυναίκα του αργότερα μέσα στο ίδιο έτος. Η υπεράκτια εταιρεία χρησιμοποιήθηκε για να επενδυθούν χρήματα που είχαν κληρονομηθεί, σύμφωνα με έγγραφο του 2015, που φέρει την υπογραφή της γυναίκας του Ισλανδού Πρωθυπουργού.Τα αρχεία ακόμα αποκαλύπτουν ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν στενούς συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin. Η επιχείρηση οργανώθηκε από την Bank Rossiya, η οποία έχει κυρώσεις από την Ευρώπη και την Αμερική εξαιτίας της ρωσικής προσάρτησης στην Κριμαία.Τρεις πρώην Συντηρητικοί βουλευτές, έξι μέλη της Βουλής των Λόρδων και δεκάδες δωρητές σε πολιτικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία.Οι πελάτες της Mossack Fonseca περιλαμβάνουν 23 άτομα που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για τη στήριξη των καθεστώτων στη Βόρεια Κορέα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία.Ένα μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA ενήργησε ως δικηγόρος για άτομα και εταιρείες που χρεώνονται πρόσφατα για δωροδοκία και διαφθορά.Οι οικογένειες τουλάχιστον οκτώ πρώην και νυν μελών του Ανωτάτου κυβερνώντος σώματος της Κίνας εντοπίστηκαν να έχουν κρυμμένο πλούτο offshore.Η Mossack Fonseca παρέχει υποδομές που προορίζονται για να κρύβουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών. Ένας Αμερικανός εκατομμυριούχος προσφέρει ψεύτικα αρχεία ιδιοκτησίας.Τα δεδομένα περιέχουν επίσης μυστικές υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με τις οικογένειες και τους συνεργάτες του πρώην προέδρου της Αιγύπτου, Hosni Mubarak, του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Muammar Gaddafi και του προέδρου της Συρίας Bashar al-Assad.

Τα «Panama Papers» σε γράφημα:

Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν τι περιλαμβάνουν τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα, πού βρίσκονται οι εταιρείες, οι offshore εταιρείες της Mossack Fonseca και το συνολικό αριθμό των εταιρειών που έχουν ενσωματωθεί στην Mossack Fonseca.

The post Δέκα πράγματα που μάθαμε από τα «Panama Papers» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα