Extra μέτρα ασφαλείας για την ομάδα του ΔΝΤ ζήτησε η Λαγκάρντ- Γέμισε κλούβες το κέντρο της Αθήνας

17:03 4/4/2016 - Πηγή: iPop

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks και το σάλο αντιδράσεων που αυτές προκάλεσαν η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε τη διασφάλιση της προσωπικής ασφάλειας της ομάδας του ΔΝΤ που βρίσκεται στο Χίλτον και έτσι αύξησαν τα αστυνομικά μέτρα.

Να σημειωθεί πως στις 17:00 έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο

όπου διεξάγονται τα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Αν και τις προηγούμενες φορές που επισκέφθηκαν την Αθήνα οι δανειστές τα μέτρα ασφάλειας ήταν σημαντικά σήμερα έχουν επιστρατευτεί extra κλούβες αλλά και περισσότεροι αστυνομικοί.

Από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το ξενοδοχείο βρίσκονται παρατεταμένες δέκα κλούβες με ΜΑΤ οι οποίες έχουν καταλάβει τη απόσταση από την οδό Βεντήρη έως τη Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του ΔΝΤ σε σχετική της επιστολή την οποία έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα αναφέρει:

Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια

Να σημειωθεί πως και το τετ-α-τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των Θεσμών είχε προγραμματιστεί για τις 16:00 υπήρξε καθυστέρηση, καθώς ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ έφτασαν μεταβεί στο χώρο των συνομιλιών μετά τις 16:30.

Η σκληρή απάντηση της Λαγκάρντ στην επιστολή του Τσίπρα

Σκληρή ήταν η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, η οποία, όπως φαίνεται περνάει αμέσως στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι το Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι μέσω απειλών ή διαρροών.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δηλώνει πως στερούνται λογικής οι εικασίες ότι το Ταμείο χρησιμοποιεί το πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική και προσθέτει ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Ταμείου απαρτίζεται από έμπειρα στελέχη, τα οποία απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή της.

Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές καθώς απευθύνει έκκληση για τη διασφάλιση όπως λέει, ενός περιβάλλοντος το οποίο θα σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα εξασφαλίζει την προσωπική ασφάλεια των στελεχών της διαπραγματευτικής ομάδας.

Ολόκληρη η επιστολή- απάντηση της Κ. Λαγκάρντ:

«Αυτού Εξοχότητα κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

Αθήνα, Ελλάδα

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία με ρωτάτε αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η άποψή μου επί των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων είναι ότι υπάρχει αρκετή απόσταση από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές και ότι στηρίζεται στον αντικειμενικό στόχο του να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, ενώ σταδιακά να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

Διαφορετικά θα αποτύχουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, με την επίπτωση, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να υιοθετήσει ακόμη περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλά ανοησίες.

Όπως εσείς και εγώ έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένου και πρόσφατα της συνομιλίας μας στο τηλέφωνο, επιμένω στο να επισημαίνω ότι, αν ήταν απαραίτητο να χαμηλώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως, θα υπάρξει μια συνακόλουθη ανάγκη για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους. Προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να φέρουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές σε ταχεία ολοκλήρωση.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ για το αν μπορεί πράγματι να επιτευχθεί πρόοδος σε κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε δηλώσεις της κάθε πλευράς.

Μετά από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Η ομάδα αποτελείται από έμπειρους υπαλλήλους που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου υποστήριξη.

Για να είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει, είναι ζωτικής σημασίας ότι οι αρχές σας θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθούν την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, όχι με τον τρόπο των απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας του διαλόγου μας, έχω αποφασίσει να δημοσιοποιήσω το κείμενο της επιστολής αυτής στην ιστοσελίδα μας www.imf.org.

Προσβλέπω επίσης σε οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση μαζί σας για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις προς τα εμπρός.

Ειλικρινά δικός σας,

Κριστίν Λαγκάρντ»

Στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει η αξιολόγηση το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για να ανοίξει μια πρώτη συζήτηση στο θέμα του χρέους.

Το Reuters είχε μάλιστα μεταδώσει πληροφορίες επικαλούμενο αξιωματούχο ότι χρειάζεται πολιτική συμφωνία περί τα μέσα Απριλίου για να ακολουθήσει μία πρώτη συζήτηση που θα αφορά στο χρέος, ενδεχομένως και στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

The post Extra μέτρα ασφαλείας για την ομάδα του ΔΝΤ ζήτησε η Λαγκάρντ- Γέμισε κλούβες το κέντρο της Αθήνας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα