Δεύτερη συνάντηση Λαγκάρντ- Τσακαλώτου για το ΔΝΤ- Ζητούν επιπλέον μέτρα οι δανειστές;

12:21 17/4/2016 - Πηγή: iPop

Νέα δεύτερη συνάντηση είχαν Κριστίν Λαγκάρντ- Ευκλείδης Τσακαλώτος τα ξημερώματα της Κυριακής. Στόχος του τετ-α-τετ που φαίνεται να φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία ήταν οι διευκρινίσεις και η ενημέρωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών. Την ίδια στιγμή πυκνώνουν τα σενάρια που επισημαίνουν πως οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν.

Τι
ειπώθηκε στη δεύτερη συνάντηση Τσακαλώτου- Λαγκάρντ;

Οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες τονίζουν πως η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Μάλιστα την χαρακτήρισαν ως «follow-up» της πρώτης αν και δεν ήταν προγραμματισμένη.

Ο Τσακαλώτιος αναφέρθηκε στη στάση του Ταμείου στο θέμα του χρέους, και εστίασε στο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της ελάφρυνσής του, καθώς έντονες είναι οι ανησυχίες πως «το ζήτημα ενδέχεται να παραπεμφθεί για το απώτερο μέλλον».

Επίσης, ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις σαφείς θέσεις της Ελλάδας σε δύο κρίσιμα για τον ίδιο θέματα, τη μείωση του αφορολόγητου και των κατώτερων συντάξεων, στα οποία θεωρεί ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη φτάσει στα όρια των υποχωρήσεων που μπορούσε να κάνει.

Να σημειωθεί πως η τελευταία συνάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον πραγματοποίηθηκε με τον σύμβουλο διεθνών οικονομικών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να πιέσουν εξίσου όλες τις πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα;

Έντονα είναι τα σενάρια τα οποία θέλουν τους δανειστές να έχουν θέσει υπό εξέταση τη λήψη επιπλέον μέτρων λιτότητας, τα οποία θα ενεργοποιηθούν αν η Αθήνα χάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Η Wall Street Journal η οποία μεταδίδει τις συγκεκριμένες πληροφορίες επικαλείται αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις και δήλωσε πως «σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα πρέπει να υπογράψει μέτρα έκτακτης ανάγκης τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ, πέρα από το πακέτο των περίπου 5 δισ. ευρώ σε φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών»

Στο σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η χώρας μας επίσης πρέπει Ελλάδα «θα πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα επιπλέον μέτρα αν δεν πετύχει τους στόχους στο πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, τα οποία ορίζει η περσινή συμφωνία».

Η ιδέα αυτή, όπως τονίζει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «έχει τη στήριξη της Γερμανία».

Η Γερμανία να σημειωθεί πως επιμένει στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα. Όμως, το Ταμείο αμφισβητεί τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος,

The post Δεύτερη συνάντηση Λαγκάρντ- Τσακαλώτου για το ΔΝΤ- Ζητούν επιπλέον μέτρα οι δανειστές; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα