Χώρισες στην καραντίνα; 5 βήματα για να το αντιμετωπίσεις και να σταθείς και πάλι στα πόδια σου

13:46 5/4/2021 - Πηγή: iPop

Χώρισες εν μέσω lockdown και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Σου έχουμε 5 βασικά βήματα για να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό στην καραντίνα και να σταθείς και πάλι στα πόδια σου.

Ο χωρισμός δεν είναι ευχάριστος ούτως ή άλλως και μέσα στην καραντίνα και με τον εγκλεισμό στο σπίτι η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη ψυχολογικά. Αλλιώς θα ήσουν αν είχες τη δυνατότητα να βγεις έξω, να δεις φίλους, να κάνεις τις δραστηριότητές σου, να πας στη δουλειά και να ξεχαστείς, κι αλλιώς τώρα που νιώθεις τους τοίχους του σπιτιού να

σε πνίγουν. Ωστόσο, πρέπει κάτι να κάνεις και να μην βουλιάξεις στον καναπέ, κλαίγοντας όλη μέρα αγκαλιά μ’ ένα προφιτερόλ.

5 βασικά βήματα για να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό στην καραντίνα

Βήμα 1ο: Συζήτα το

Τόσο η καραντίνα όσο και ο χωρισμός είναι δύσκολες καταστάσεις. Όσο περισσότερο κλείνεσαι στον εαυτό σου τόσο χειρότερο γίνεται και δεν πρόκειται να ηρεμήσεις. Συζήτα την κατάσταση μ’ έναν φίλο, συγγενή, ψυχολόγο, κάποιον που θα σε καταλάβει και θα σε βγάλει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, έστω και τηλεφωνικά. Μην το κρατάς μέσα σου λες κι είναι κάτι κακό. Αν το συζητήσεις θα νιώσεις καλύτερα κι ίσως να δεις και μια οπτική πλευρά που δεν είχες σκεφτεί πιο νωρίς.

Βήμα 2ο: Πένθος

Συνήθως πάει πρώτο, πριν το να το συζητήσεις δηλαδή, αλλά εμείς το βάζουμε δεύτερο με την ελπίδα ότι ο χωρισμός σου κάνει καλό και δε θα σε πάρει και τόσο από κάτω. Εκφράσου, κλάψε, γέλα, εξωτερίκευσε τα συναισθήματά σου και μην τα κρατάς. Αν δεν ξεσπάσεις κι αν δεν “πενθήσεις” δεν πρόκειται να περάσεις και στο επόμενο βήμα που είναι επίσης σημαντικό.

Ο χειρότερος τρόπος με τον οποίο η καραντίνα βλάπτει τη σχέση σου κι ακόμα να το καταλάβεις

Pexels

Βήμα 3ο: Αποδοχή

Χώρισες κι ό,τι έγινε έγινε, δεν αλλάζουν σε μια στιγμή ή μέρα αυτά. Αν η απόφαση που έχει παρθεί είναι ώριμη, συνειδητή και οριστική, τότε πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Σε μια πρώτη φάση αποδέχεσαι την κατάσταση και συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι αφού έχουν έρθει έτσι τα πράγματα. Δύσκολο αυτό το βήμα και επίπονο, όμως όσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο πιο εύκολα και θα το ξεπεράσεις.

Βήμα 4ο: Μίλα με τον εαυτό σου και μην πάρεις αποφάσεις

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για σένα αυτή τη στιγμή είναι να τα βρεις με τον εαυτό σου, σε όποια φάση της ζωής σου κι αν είσαι. Αν δεν είσαι καλά με τον εαυτό σου δεν θα είσαι και με κανέναν άλλο, πρώην ή μελλοντικό σύντροφο. Νιώσε καλά με τον εαυτό σου, βγήκες από μία σχέση κι ήρθε η ώρα να κάνεις πράγματα για σένα, δες αγαπημένα πρόσωπα όσο μπορείς και αν μένουν κοντά και βγες έξω να περπατήσεις. Τέλος, φρόντισε να μην πάρεις βιαστικές κι επιπόλαιες αποφάσεις. Έχουμε πει ότι η καραντίνα δεν είναι και η καλύτερη στιγμή για να παίρνεις αποφάσεις και θα το ξαναπούμε. Μην βιαστείς να πεις επιστρέφω σε εκείνον ή πάω στον επόμενο. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να δει τι θέλει και να ζήσει λίγο καθημερινές καταστάσεις εκτός καραντίνας.

Pexels

Βήμα 5ο: Κράτα ό,τι σου κάνει καλό και σε πάει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία

Το τελευταίο βήμα είναι και αυτό που θα συμβεί σιγά σιγά, όχι αμέσως, αλλά θα σου κάνει και το μεγαλύτερο καλό μακροχρόνια. Αφού μίλησες και με τον εαυτό σου και είδες τι θες, φρόντισε να κρατήσεις στη ζωή σου μόνο όσα σου κάνουν καλό και σε φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στη χαρά και την ευτυχία. Μήπως ήσουν σε μια τοξική σχέση; Μήπως είχες χάσει τον εαυτό σου σε αυτή ή είχες περιορίσει τα θέλω σου; Είτε μιλάμε για πρόσωπα είτε για δραστηριότητες, κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα και κράτα μόνο όσα σου κάνουν καλό ψυχικά.

Δεν χρειάζεται ούτε να βάψεις τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε, ούτε να σκίσεις και να κάψεις τα πράγματά του και τα πόστερ που αγαπούσε για να αντιμετωπίσεις τον χωρισμό στην καραντίνα. Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Δώσε, λοιπόν, στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να την αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση, μην κλειστείς στον εαυτό σου, ειδικά τώρα που ‘σαι σπίτι όλη μέρα.

Η επιστήμη μίλησε: Σε πόσο καιρό ξεπερνάμε πραγματικά έναν χωρισμό;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χώρισες στην καραντίνα; 5 βήματα για να το αντιμετωπίσεις και να σταθείς και πάλι στα πόδια σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα