Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Δες το επίπεδο συναγερμού της περιοχής σου και τα μέτρα που ισχύουν

18:49 9/10/2020 - Πηγή: iPop

Σε λειτουργία είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας απ’ τον κορονοϊό στο covid19.gov.gr. Όμως, πώς λειτουργεί, σε τι χρησιμεύει, πώς τον διαβάζουμε σωστά και πώς μαθαίνουμε τι ισχύει στην περιοχή μας;

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάς παρουσίασαν τη λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό

περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
Επίπεδο 2: επιτήρησης,
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα

Μέτρα ανά επίπεδο συναγερμού

Σε σύνολο 74 περιφεριακών ενοτήτων, 26 είναι σε ετοιμότητα (πράσινο), 25 σε κατάσταση επιτήρησης (κίτρινο) και 23 σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί). Καμία δεν είναι προς το παρόν στο κόκκινο, δηλαδή στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, ωστόσο η Αττική και το κέντρο της Αθήνας συγκαταλέγονται στις περιοχές του επιπέδου 3, πριν από το κόκκινo και την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Βήμα- βήμα πώς λειτουργεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας:

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο

β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή

γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Δες το επίπεδο συναγερμού της περιοχής σου και τα μέτρα που ισχύουν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα