«Χάρτη με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία» ζητά από τον Ακιντζί ο Οζγκιουργκιούν- Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν;

14:57 11/1/2017 - Πηγή: iPop

Επιστολή προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη, αν πρώτα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε την Τετάρτη ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μεταβεί τελικά στην Γενεύη.

Θυμίζουμε, πως στη Γενεύη σήμερα, Τετάρτη, ο Αναστασιάδης και ο Ακιτζί, θα έχουν δύο συναντήσεις στο τραπέζι των οποίων θα τεθούν το εδαφικό, με την κατάθεση

των χαρτών, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Οζγκιουργκιούν;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τούρκικου Τύπου ο Οζγκιουργκιούν ζητά από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει πως «η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ζητά:

«Να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου» ενώ παράλληλα, υποστηρίζει αναφερόμενος στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πως αυτή θα πρέπει να αρχίσει αφού πρώτα «τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο».

Μέχρι στιγμής τονίζουμε, πως ο Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει τον χάρτη το απόγευμα της Τετάρτης.

Από την πλευρά του ο ανώτερος λειτουργός του Κυπριακού Κτηματολογίου, Ανδρέας Χατζηράφτης, προέβει αρχικά σε ενημέρωση της διαπραγματευτικής ομάδας και στη συνέχεια ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τους χάρτες τους οποίους έχει ετοιμάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ:

Τηλεφωνική επικοινωνία Α. Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό είχε σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Οι δύο άνδρες κατά την επικοινωνία τους εστίασαν στην ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συζήτησαν για τον κρίσιμο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις αλλά και τη βαρύνουσα σημασία της επίλυσης του ζητήματος για την Ευρώπη αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη: Επί τάπητος το εδαφικό και η κατάθεση χαρτών

The post «Χάρτη με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία» ζητά από τον Ακιντζί ο Οζγκιουργκιούν- Τι συμβαίνει με τον Ερντογάν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα