Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup | Μήνυμα δανειστών προς την Αθήνα

07:55 20/3/2017 - Πηγή: iPop

Χαμηλές προσδοκίες υπάρχουν για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς δεν είναι επαρκής ώστε να υπάρξει συμφωνία και τ’ ανοιχτά μέτωπα παραμένουν. Συνεπώς, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σχετικά με την πρόοδο των τελευταίων εβδομάδων και το θετικό σενάριο είναι να δώσουν το «πράσινο φως» για επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχεια των συζητήσεων.

Η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια Κυβέρνηση και δανειστές

να γεφυρώσουν το χάσμα το οποίο υπάρχει ανάμεσά τους σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Στόχος είναι να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία άμεσα, η οποία και θα αναγνωριστεί στο Eurogroup | Μήνυματης 7ης Απριλίου στη Μάλτα.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξή του δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, εκφράζοντας την άποψη ότι ούτε στις 7 Απριλίου θα υπάρξει συμφωνία, σε μια δήλωση η οποία θα μπορούσε φυσικά να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια απ’ την πλευρά του Dijsselbloem ν’ ασκήσει πιέσεις, την ίδια στιγμή που η θέση του στην Προεδρία της Ευρωομάδας δεν είναι βέβαιη.

Οι εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης είναι τα εργασιακά και ειδικότερα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι ομαδικές απολύσεις, το αφορολόγητο όριο, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, τα εργασιακά, όπως επίσης και τα αντίμετρα.

Μήνυμα απ’ τους δανειστές

Αυτό το οποίο αναμένει η Αθήνα είναι ένα αυστηρό μήνυμα απ’ τους δανειστές πίσω απ’ τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης και ένα μετριασμένο αισιόδοξο μήνυμα κατά τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων.

Οι εταίροι θα ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα να κλείσει την αξιολόγηση άμεσα και να ληφθεί η κρίσιμη πολιτική απόφαση, η οποία θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Οι δανειστές αναμένεται να υπενθυμίσουν στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ πλησιάζει και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνεργάσιμη προκειμένου να έχει υπάρξει αποτέλεσμα μέχρι τότε και να μην «τιναχθεί» στον αέρα όλη η προσπάθεια για κλείσιμο της αξιολόγησης.

The post Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup | Μήνυμα δανειστών προς την Αθήνα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα