Μπλοκάρονται οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία;

09:20 20/5/2016 - Πηγή: iPop

Μη ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία, ήταν η απόφαση που εξέδωσε την Πέμπτη η δευτεροβάθμια επιτροπή εκδίκασης προσφύγων μετά από προσφυγή Σύρου στη Λέσβο, ο οποίος σε πρώτη φάση δεν έλαβε άσυλο και έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Η επιτροπή εκδίκασης αποφάσισε ότι το αίτημα για άσυλο θα πρέπει να επανεξεταστεί διότι η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής τρίτη χώρα.

174 αιτήματα ασύλου έχει εξετάσει μέχρι στιγμής η αρμόδια υπηρεσία στη Λέσβο. 100 άτομα τελικά έλαβαν άσυλο και μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι έχουν προσφύγει στην επιτροπή εκδίκασης προκειμένου να γίνει επανεξέταση του αιτήματός τους.

Οι νέες εξελίξεις σημαίνουν αυτόματα ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου στα ελληνικά νησιά.

Σημειώνεται ότι την παραίτησή του δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής στη Χίο, Ανδρέας Δαμίρης, ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως το προσφυγικό έπαιξε ρόλο στην απόφασή του.

Σημειώνεται ότι κ. Τζιτζικώστας κατέθεσε την Πέμπτη καταγγελία στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την κατάσταση στην Ειδομένη. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και έχει καταλυθεί κάθε έννοια ευνομίας και τάξης στην Ειδομένη».

Ο κ. Κυρίτσης είπε πως οι πρόσφυγες στον καταυλισμό θα μεταφερθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες σε κέντρα φιλοξενίας.

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Μπλοκάρονται οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα