Απορρίπτει το σενάριο κουρέματος καταθέσεων η Κατσέλη

11:43 20/3/2016 - Πηγή: iPop

Δια στόματος της Λούκας Κατσέλη δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, αλλά ούτε και νέα ανακεφαλαιοποίηση στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Προέδρου της Ελληνικής

Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας σε κυριακάτικη εφημερίδα: «Μόλις πριν από λίγους μήνες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο ‘δυσμενή σενάρια’ σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Οι τράπεζες, πρόσθεσε, έχουν υψηλή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να είναι πλέον υψηλότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.

Για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», η κ. Κατσέλη επισήμανε:

Αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση

Για να προσθέσει στην συνέχεια: «Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Ολες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».

Σχετικά με τα capital controls, η κ. Κατσέλη επανέλαβε την εκτίμησή τους ότι θα αρθούν εντός του 2016, εφόσον όμως εκπληρωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά, τέλος, την εμπιστοσύνη απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, σημείωσε ότι «χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών».

The post Απορρίπτει το σενάριο κουρέματος καταθέσεων η Κατσέλη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα