Από τι φτιάχνονται τα ταμπόν;

15:39 29/3/2014 - Πηγή: iPop

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι τα ταμπόν είναι «ενδοκολπικά σκευάσματα κατασκευασμένα από συμπυκνωμένο αγνό βαμβάκι ή και μετάξι». Μια πρόσφατη έρευνα, όμως, από την αμερικάνικη οργάνωση Women’s Voices for the Earth υποδεικνύει την παρουσία χημικών υλικών (κάνει λόγο ακόμα και για διοξίνες, φουράνια και φυτοφάρμακα) σε σερβιέτες και ταμπόν. Οι τοξίνες αυτές συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου, ενδοκρινολογικές διαταραχές και αλλεργικές αντιδράσεις.

Το πρόβλημα

είναι ότι οι κατασκευαστές ταμπόν δεν είναι απαραίτητο να αναγράφουν τα ακριβή συστατικά των ταμπόν διότι θεωρούνται «ιατρικά όργανα». Τα σπρέι, τα καθαριστικά σώματος (π.χ. αφρόλουτρα) και οι κρέμες θεωρούνται καλλυντικά, γι” αυτό και περνούν από σχετικούς ελέγχους.

Στην Αμερική εδώ και ένα χρόνο γίνεται η καμπάνια Safe Cosmetics & Personal Care Products Act of 2013 για τη βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει τα είδη προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων και των ταμπόν.

Δείτε video που δημιουργεί προβληματισμό για τα συστατικά των καλλυντικών. Θεωρίες συνωμοσίας ή ελεγχόμενο κύκλωμα των βιομηχανιών καλλυντικών;

3 εταιρείες που χρησιμοποιούν 100% φυσικά υλικά:Natracare (υπάρχουν και στην Ελλάδα)Seventh GenerationOrganic Essentials

Κινδυνεύω από τα ταμπόν;

Αν και όλα αυτά μας προβληματίζουν όσο εσάς, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς αποδείξεις ότι τα ταμπόν μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες ή είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στη διάρκεια χρήσης: η ενδεικνυόμενη είναι 4-8 ώρες, αλλά καλό θα ήταν να την περιορίσετε στις 4 ώρες. Είναι γνωστό ότι αν καθυστερήσει η αντικατάσταση του ταμπόν, δημιουργούνται στον κόλπο προϋποθέσεις ανάπτυξης μικροβίων (βακτήρια ή μύκητες). Ενίοτε, η λοίμωξη αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, όπως το «τοξικό σοκ» από σταφυλόκοκκο, πάθηση όμως που είναι ιδιαίτερα σπάνια.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι το ταμπόν με λογική χρήση είναι αντίστοιχα ασφαλές με τη χρήση της κλασικής σερβιέτας. Επομένως, φροντίζουμε την προσωπική μας υγιεινή, χρησιμοποιούμε τα προϊόντα βάσει των οδηγιών, προτιμάμε γνωστές εταιρείες ειδών υγιεινής και παραμένουμε ενημερωμένες για τα ευρήματα νέων μελετών.

The post Από τι φτιάχνονται τα ταμπόν; appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα