Από ποιον γονιό κληρονομούμε τελικά τη νοημοσύνη;

17:47 18/5/2017 - Πηγή: iPop

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η νοημοσύνη κληρονομείται πραγματικά από την μητέρα, οπότε ίσως είναι καιρός να σταματήσουμε να πιστεύουμε ορισμένα από τα στερεότυπα φύλου που υπάρχουν εδώ και αιώνες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποιόν πρέπει να ευχαριστείσετε για τους καλούς σας βαθμούς και τις λαμπρές σας ιδέες.

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι ευφυείς άνθρωποι θα πρέπει να ευχαριστήσουν τις μητέρες τους για το ότι είναι έξυπνοι επειδή οι μητέρες είναι κυρίως υπεύθυνες για τη μετάδοση των γονιδίων που σχετίζονται

με τη νοημοσύνη στο παιδί τους.

Εκτιμάται ότι περίπου το 40-60% της νοημοσύνης είναι κληρονομικό.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να κληρονομήσουν τη νοημοσύνη της μητέρας τους δεδομένου ότι τα γονίδια ευφυΐας βρίσκονται στα χρωμόσωμα Χ.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που λαμβάνουν μια επιπλέον δόση μητρικών γονιδίων αναπτύσσουν μεγαλύτερο κεφάλι και μεγαλύτερο εγκέφαλο, αλλά έχουν μικρότερα σώματα. Αντίθετα, τα νεογέννητα με μια επιπλέον δόση πατρικών γονιδίων έχουν μικρότερο εγκέφαλο και μεγαλύτερα σώματα.

Καθώς ένα έμβρυο μεγαλώνει, τα κύτταρα που έχουν πατρικά γονίδια εξασφαλίζουν την επιβίωσή του και συσσωρεύονται στο περιοριστικό σύστημα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επιθετικότητα, την πείνα και το φύλο.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα κύτταρα του πατέρα δεν βρέθηκαν στον εγκεφαλικό φλοιό, όπου αναπτύσσονται οι πιο προηγμένες γνωστικές λειτουργίες: Νοημοσύνη, λογική, προγραμματισμός και γλωσσικές δεξιότητες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η νοημοσύνη σου δεν είναι 100% γενετική.

Άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι μητέρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών τους κυρίως μέσω σωματικής και συναισθηματικής επαφής. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι ο δεσμός που έχεις με την μητέρα σου συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την νοημοσύνη.

Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που έχουν αναπτύξει έναν ασφαλή δεσμό προσκόλλησης με τις μητέρες τους είναι πιο επίμονα και δείχνουν λιγότερη απογοήτευση όταν επιλύουν ένα δύσκολο πρόβλημα.
Ως εκ τούτου, μεγάλη νοημοσύνη εξαρτάται από το περιβάλλον, τη διέγερση και τα προσωπικά χαρακτηριστικά.

Η νοημοσύνη ορίζεται ως η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Προσπαθώντας να βρεις τη λύση, ο εγκέφαλός σου λειτουργεί στο σύνολό του, εμπλέκοντας διάφορα συναισθήματα και ενεργοποιώντας άλλες διαδικασίες όπως τη διαίσθηση. Έτσι, από γενετική άποψη, η επίλυση προβλημάτων είναι στην πραγματικότητα η διαδικασία όπου τα γονίδια των πατέρων αυξάνονται.

Επίσης, να θυμάσαι ότι η νοημοσύνη χρειάζεται συνεχείς προπονήσεις και ο εγκέφαλός σου είναι ένας μυς που πρέπει να διεγείρεται και να τροφοδοτείται καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής με νέες προκλήσεις και ενδιαφέροντα καθήκοντα.

Δεν έχει σημασία τι λένε οι γενετιστές, οι πατέρες δεν πρέπει να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους. Με το να είναι συναισθηματικά διαθέσιμος και να γίνει το πρότυπο του παιδιού του, ένας πατέρας συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός παιδιού όσο και η μητέρα του.

Το πηλίκο νοημοσύνης (IQ) με το οποίο γεννιόμαστε μπορεί να είναι σημαντικό, αλλά, μακροπρόθεσμα, δεν είναι καθόλου καθοριστικός παράγοντας.

The post Από ποιον γονιό κληρονομούμε τελικά τη νοημοσύνη; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα