Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο της Μόσχας για την Συρία

10:49 20/2/2016 - Πηγή: iPop

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε την Παρασκευή έπειτα από σχετικό αίτημα της Ρωσίας, λόγω φόβου ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατό στην Συρία. Ωστόσο, το σχέδιο της Μόσχας που καλεί την Τουρκία να δώσει ένα τέλος στις επιχειρήσεις του στρατού δεν έγινε δεκτό απ’όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως έγινε

γνωστό ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία δεν θα συνεχιστούν στις 25 Φεβρουαρίου στην Γενεύη, ενώ δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία δεν έκαναν δεκτό το κείμενο της Μόσχας.

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ τόνισε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και καλεί τις άλλες χώρες να προτείνουν τροποποιήσεις.

Για επικίνδυνη κλιμάκωση με την στήριξη της συριακής Κυβέρνησης και αντιπερισπασμό κατηγόρησαν Γαλλία και ΗΠΑ την Ρωσία.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σε χθεσινές του δηλώσεις στο ζήτημα και προειδοποίησε για κίνδυνο πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε Τουρκία και YPG να δείξουν αυτοσυγκράτηση, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Τ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είπε:

«Η Τουρκία δεν θα εισερχόταν στη Συρία με χερσαίες δυνάμεις παρά μόνο στο πλαίσιο μιας συλλογικής δράσης του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως η Άγκυρα έχει δικαίωμα να αμυνθεί».

Σημειώνεται πως διπλωμάτες από την Ρωσία και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν την Παρασκευή με την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας για κατάπαυση του πυρός.

The post Απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο της Μόσχας για την Συρία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα