Απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα: Τα έκτακτα μέτρα και οι μετακινήσεις που επιτρέπονται

10:34 18/4/2020 - Πηγή: iPop

Απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα: Τι ισχύει και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να μετακινηθούμε τις ημέρες του Πάσχα; 

Φέτος η μετακίνηση το Πάσχα θα είναι διαφορετική από άλλες χρονιές. Η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.

Κοινή Υπουργική

Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα δημοσιεύτηκε και υπογράφεται από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλη Κικίλια και Τάκη Θεοδωρικάκου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα αυξημένα πρόστιμα που είχε προαναγγείλει από την Πέμπτη ο Νίκος Χαρδαλιάς, ισχύουν την περίοδο από 18/4/2020 έως 20/4/2020, δηλαδή από το Μεγάλο Σάββατο έως τη Δευτέρα του Πάσχα.

Μάλιστα, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει:

Στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς καιτο διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Να θυμίσουμε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών ακόμα και την ημέρα του Πάσχα, καθώς και κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες.

Επιτρεπόμενες μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται για τους εξής έξι λόγους:

Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Το κάνετε σωστά; Αυτές είναι οι αιτήσεις μετακίνησης και το μήνυμα στο 13033. 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ για τις ημέρες του Πάσχα

Το άρθρο Απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα: Τα έκτακτα μέτρα και οι μετακινήσεις που επιτρέπονται εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα