Αναμονή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

09:32 23/1/2017 - Πηγή: iPop

Το μεσημέρι της Δευτέρας θα διαμορφωθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Το πόρισμα θα προκύψει από ψηφοφορία που θα γίνει και το τελικό κείμενο θα παραδοθεί στον Νίκο Βούτση.

Κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής το μεσημέρι, θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις

των κομμάτων. Το πόρισμα αναμένεται να γίνει γνωστό το απόγευμα.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής τα κόμματα εμφάνισαν διαφορετικές προσεγγίσεις, παραδεχόμενα, όμως, από κοινού ότι το σύστημα δανειοδότησης των ΜΜΕ και των κομμάτων απ’ τις τράπεζες παρουσίαζε προβλήματα.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λάππας, μίλησε για πυλώνα διαπλοκής πολιτικού συστήματος, τραπεζών και ΜΜΕ. Ο ίδιος είπε πως στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «θα αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες», ενώ κατηγόρησε στελέχη τραπεζών για «πρακτική στη χορήγηση δανείων κατά παράβαση των σύννομων κανόνων που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν 401 εκατ. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί εσαεί, να υπάρχει ως κηλίδα του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να αναλάβουν τα δύο κόμματα μια πρωτοβουλία. Να γίνει μία ρύθμιση των οφειλών τους. Αν κοιταχτούμε στον καθρέφτη, θα σπάσει ο καθρέφτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων

Νέα Δημοκρατία

Ο Μάκης Βορίδης απ’ τη Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», υποστηρίζοντας πως στην Εξεταστική ακυρώθηκαν οι θεωρίες του για αμαρτωλό τρίγωνο διαπλοκής.

Λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν τους τραπεζίτες. Μισό όνομα δεν ακούστηκε στην Εξεταστική. Δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αυτών που όπως λέγατε έπεισαν τραπεζίτες να κάνουν έκνομες πράξεις. Ποιος ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν έκνομες ενέργειες στο χώρο του Τύπου; Αν θέλατε όμως λύση θα φέρνατε ως Κυβέρνηση, μια ρύθμιση για το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών. Γιατί δεν το κάνατε;

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έλαβε δάνεια με ίδιες τακτικές, ενώ αποτέλεσε και το μόνο κόμμα που ζήτησε ειδική μεταχείριση και κούρεψε κατά 60% το χρέος του.

ΠΑΣΟΚ

Ο Α. Λοβέρδος απ’ την πλευρά του μίλησε για «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ για τις θεωρίες του περί τριγωνικών σχέσεων τραπεζών, ΜΜΕ και κομμάτων.

Στην Εξεταστική αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τα δάνεια των ΜΜΕ. Μόνο ο διευθυντής της Αυγής είπε ότι κάναμε παρέμβαση για να πάρει δάνειο η εφημερίδα Αυγή. Κατέρρευσε λοιπόν όλη αυτή η φιλολογία σας περί τριγώνου διαπλοκής. Σας μένει μόνο η απόπειρα να δανειοδοτήσετε κανάλι, η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και ότι δεν λέτε ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο στην οφ σορ εταιρεία που έχει την Αυγή

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα, με τον κ. Καραθανασόπουλο να σημειώνει ότι το κόμμα του έχει διαφορετική άποψη και «δεν θα συμβάλει στην προσπάθεια συγκάλυψης του ίδιου του συστήματος που αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα».

Οι εργασίες της Εξεταστικής επιβεβαίωσαν τις βασικές μας εκτιμήσεις ότι αξιοποιήθηκαν για να ενισχυθεί το κλίμα αποπροσανατολισμού. Σκοπό είχε, να ενισχύσει το ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα, ώστε να συγκαλύπτονται οι πολιτικές σας που υπηρετούν τις ίδιες στρατηγικές επιλογές και φορτώνουν τις ανάγκες της κρίσης στις πλάτες του ελληνικού λαού

Το Ποτάμι

Ο κ. Μαυρώτας κατέθεσε υπόμνημα με τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις του, αλλά και 15 προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση του τριγώνου διαπλοκής.

Για το επονομαζόμενο τρίγωνο διαπλοκής μεταξύ πολιτικού συστήματος – τραπεζών και ΜΜΕ, αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένα και απτά αποδεικτικά στοιχεία, υπήρξαν σαφείς ενδείξεις από αναφορές μαρτύρων, οι οποίοι παραδέχθηκαν εμμέσως ότι υφίσταται ένα τέτοιο πλαίσιο

ΑΝΕΛ

Ο Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για ξεκάθαρες ποινικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Δεν ήταν εύκολο να αποδειχτεί στο πόρισμα η τριγωνική σχέση της διαπλοκής, ωστόσο, θα υπάρξουν σοφοί εισαγγελείς που θα αναγνώσουν τι λέμε και ότι υπάρχει το δια ταύτα».

Ένωση Κεντρώων

Τέλος, ο κ. Σαρίδης απ’ την Ένωση Κεντρώων υποστήριξε πως «πιθανότατα υπήρξε διαπλοκή τραπεζώνΜΜΕ- Κομμάτων, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί γιατί έγινε νομότυπα λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου».

«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει»

«Η μάχη κατά της διαπλοκής τώρα αρχίζει» υποστήριξε κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας πως το πόρισμα «κατ’ αρχάς δείχνει τη σημαντική δουλειά που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, δουλειά που θα αποτυπώνεται, προφανώς και στο τελικό πόρισμα, που αναμένεται να αριθμεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, περί τις 600 σελίδες».

Οι δύο φάκελοι που ξεχώρισε η κυβερνητική πηγή:

Το δάνειο της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», την πλειοψηφία των μετοχών του οποίου (60%) έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤα δάνεια με «αέρα», που αναφέρονται εμμέσως στον διευθύνων σύμβουλο του ΔΟΛ, Παναγιώτη Ψυχάρη.Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Αναμονή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα