Όσα δίνει η Κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση- Επέκταση του «κόφτη» και μέτρα μετά το 2018

08:26 23/1/2017 - Πηγή: iPop

Προσπάθειες προκειμένου να κλείσει άμεσα, χωρίς νέες καθυστερήσεις, η δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται πως κάνει η Κυβέρνηση, αποστέλλοντας νέα πρόταση προς τους Θεσμούς. Ωστόσο, στη νέα της πρόταση η Κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί για επέκταση του «κόφτη», αλλά και λήψη νέα μέτρων μετά το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.

Οι

μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα συγκλίνουν στο ότι η επιστολή του Ε. Τσακαλώτου προς τους δανειστές περιέχει μια νέα λίστα με παρεμβάσεις, τις οποίες προτείνει η Κυβέρνηση προκειμένου ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και ο Β. Σόιμπλε, οι οποίοι αποτελούν και τους πιο σκληρούς «παίκτες».

Επέκταση του «κόφτη»

Ο δημοσιονομικός «κόφτης» αναμένεται να επεκταθεί και να αυστηροποιηθεί ακόμα και μετά το 2018. Οι Θεσμοί επιθυμούν ο «κόφτης» να διαρκέσει όσο και οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα στο 3,5%.

Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια προ ολίγων ημερών τόνισε προς τους συνταξιούχους πως ο «κόφτης» δεν θα επεκταθεί παρά μόνον για έναν χρόνο.

Πλεονάσματα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Μπορεί ο στόχος για πλεονάσματα στο 3,5% να είναι δύσκολος, όμως, η Κυβέρνηση επιμένει σ’ αυτό τον στόχο, ωστόσο, με μια διαφορά.

Η Αθήνα προτείνει το 1% απ’ το πλεόνασμα να διοχετεύεται στην οικονομία ως μειώσεις στην φορολογία ή ως έκτακτα βοηθήματα.

Παράλληλα, ζητά απ’ το Eurogroup μια ισχυρότερη δέσμευση προκειμένου να ενεργοποιηθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με στόχο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Τι θα γίνει με το αφορολόγητο;

Το ύψος του αφορολόγητου ορίου φαίνεται πως θα μειωθεί, ακόμα κι αν το υπουργείο Οικονομίας επιχείρησε να «μαζέψει» τη δήλωση του κ. Παπαδημητρίου ότι το αφορολόγητο είναι υπό διαπραγμάτευση.

Όπως όλα δείχνουν, η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να διατηρήσει το αφορολόγητο στο όριο που είναι σήμερα και αναμένεται ακόμα και οι φορολογούμενοι με το βασικό μισθό να χρειάζεται να πληρώνουν φόρο.

Εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί, τότε μισθωτοί, αγρότες και συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με φόρους που δεν είχαν μέχρι πρότινος.

Παράλληλα, οι πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να δέχεται και μια σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14%, η μείωση ή κατάργηση των επιδομάτων, αλλά και νέοι φόροι, όπως είναι για παράδειγμα το τέλος ακινησίας για ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες.

Η επιστολή του Ε. Τσακαλώτου αναμένεται να αποσταλεί μέχρι και την Τετάρτη στους κ.κ. Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ προκειμένου να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο η Κυβέρνηση επιθυμεί οι ΥΠΟΙΚ να αποφασίσουν το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων και την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Διαβάστε όσα υποστήριξε ο Τσακαλώτος για την πρόταση της Κυβέρνησης για κλείσιμο της αξιολόγησης:

Τσακαλώτος: Αυτή είναι η πρότασή μας για να κλείσει η αξιολόγηση -Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

The post Όσα δίνει η Κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση- Επέκταση του «κόφτη» και μέτρα μετά το 2018 appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα