Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις πεζοπορία, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή! – Ένας σπουδαίος τρόπος να συνδυάσει κανείς γυμναστική και εξερεύνηση της φύσης σε όλο της το μεγαλείο

12:39 23/10/2022 - Πηγή: iPop

Το γυμναστήριο και οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις σε κουράζουν και μόνο στη σκέψη; Κανένα πρόβλημα! Φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια και πάρε τους δρόμους (ή ακόμα καλύτερα τα βουνά)! Η πεζοπορία, ειδικά το φθινόπωρο, προσφέρει πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με τους συνηθισμένους τρόπους άσκησης. Αν έχεις σκεφτεί πολλές φορές να ξεκινήσεις το περπάτημα και έχεις μείνει στη σκέψη, ήρθε η ώρα να κάνεις την ιδέα αυτή πραγματικότητα και να είσαι σίγουρη ότι θα αλλάξει την καθημερινότητά σου.

Πεζοπορία στην Πάρνηθα: Ανακάλυψε την μαγευτική ομορφιά του μεγαλύτερου βουνού της Αττικής

Με ποιους τρόπους επηρεάζει η πεζοπορία τη σωματική μας υγεία;Η πεζοπορία κάνει καλό στην καρδιά

Η πεζοπορία είναι εξαιρετική για την καρδιαγγειακή υγεία. Ακόμη και η ελαφριά πεζοπορία μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό σε μέτριο επίπεδο, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα θα προσαρμόζεται σε νέα επίπεδα φυσικής κατάστασης και θα παρατηρήσεις τη δύναμη και την αντοχή σου να αυξάνονται.

Η πεζοπορία μπορεί επίσης να βελτιώσει τους δείκτες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία, όπως η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η χοληστερόλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την υπέρταση, να βελτιώσει την ανοχή στη γλυκόζη και να μειώσει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου.

UnsplashΒελτιώνει την ισορροπία

Καθώς περπατάς κατά μήκος ενός μονοπατιού, οι μύες των ποδιών συστέλλονται συνεχώς για να παρέχουν σταθερότητα και ισορροπία στο ανώμαλο έδαφος. Καθώς αυτοί οι μύες ενισχύονται με την πάροδο του χρόνου, η ισορροπία βελτιώνεται.

Αλλά δεν είναι μόνο η σταθεροποίηση των μυών που βελτιώνουν την ισορροπία. Η πεζοπορία βοηθά επίσης στην αύξηση της ιδιοδεκτικότητας, που είναι η επίγνωση του νου για τη θέση και την κίνηση του σώματος σε σχέση με το περιβάλλον του. Καθώς περπατάς, ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κάθε βράχο και εμπόδιο και υπολογίζει τι χρειάζεται για να ξεπεράσει τα εμπόδια. Με την εξάσκηση, ο εγκέφαλος γίνεται πιο έμπειρος στην κρίση αυτών των εμποδίων, και ως αποτέλεσμα, η ισορροπία βελτιώνεται.

Πεζοπορία στην Αττική: Αυτά τα μονοπάτια είναι πολύ κοντά σου και σε καλούν να τα ανακαλύψεις

Βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών

Η πεζοπορία ενισχύει, εκτός από τους μύες των ποδιών, και άλλους μύες του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και της πλάτης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία εξαιρετική άσκηση για σχεδόν κάθε σημαντική μυϊκή ομάδα του σώματος! Το περπάτημα σε ανηφόρα ενδυναμώνει τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους, τους μηριαίους και τις γάμπες, ενώ η πεζοπορία σε κατηφόρα ενδυναμώνει τους αστραγάλους και τους γοφούς.

Έτσι, αν το να γραφτείς στο γυμναστήριο δεν είναι το καλύτερό σου, δοκίμασε την πεζοπορία! Είναι μια εξαιρετική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα και ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσεις το μυαλό και να απελευθερώσεις το άγχος.

Ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη της πεζοπορίαςΗ πεζοπορία απαλύνει το αίσθημα του άγχους και ενισχύει την ψυχική ευεξία

Στον σύγχρονο κόσμο, το στρες και οι ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και το άγχος αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής για πολλούς ανθρώπους. Το να περνάμε λοιπόν χρόνο στη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να απομακρυνθούμε από όσα μας αναστατώνουν και να δημιουργήσει μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης στην κατά τα άλλα ταραχώδη ζωή μας.

Unsplash

Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν την ιδέα ότι η σύνδεση με τη φύση βελτιώνει την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Είτε απολαμβάνουμε τη λάμψη ενός ηλιοβασιλέματος είτε αγναντεύουμε ένα χωράφι με αγριολούλουδα, αυτές οι εμπειρίες μπορούν να μας προσφέρουν ένα αίσθημα γαλήνης και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους μας.

Μπορεί να ανακουφίσει την αϋπνία και να βελτιώσει τον ύπνο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την αϋπνία και στη βελτίωση του ύπνου. Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχει η ιδέα ότι μπορεί να έχει να κάνει με την ικανότητα της πεζοπορίας να φτιάχνει τη διάθεσή μας και να αποσυμπιέζει το μυαλό, έτσι ώστε το σώμα και το μυαλό να μπορούν να χαλαρώσουν.

Αν λοιπόν χρειάζεσαι ακόμη έναν άλλο λόγο για να ξεκινήσεις πεζοπορία, ο ύπνος είναι μια τέλεια δικαιολογία.

Ταξίδεψε οικολογικά: Πώς να κάνεις το επόμενο ταξίδι σου περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον

Βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το μυαλό και το σώμα είναι φυσικά συνδεδεμένα. Η άσκηση βοηθά να διατηρήσουμε τα κύτταρα του εγκεφάλου μας θρεπτικά και υγιή. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα. Στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η αερόβια άσκηση αύξησε τον όγκο του ιππόκαμπου σε ηλικιωμένες γυναίκες. Ο ιππόκαμπος είναι δομή του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις πεζοπορία, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή! – Ένας σπουδαίος τρόπος να συνδυάσει κανείς γυμναστική και εξερεύνηση της φύσης σε όλο της το μεγαλείο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα