Αν αγαπάς το αλάτι, αυτά τα νέα θα σου φτιάξουν τη διάθεση!

21:01 10/5/2017 - Πηγή: iPop

Γνωρίζεις ότι δεν πρέπει να το παρακάνεις με το αλάτι στα φαγητά σου και καλό είναι ν’ αποφεύγεις τα πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες και τα μεταποιημένα τρόφιμα, καθώς αυξάνουν την αρτηριακή σου πίεση και συνεπώς τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ οι ανησυχίες αυτές είναι πραγματικές, δύο ερευνητικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation δείχνουν ότι είναι λίγο παρεξηγημένη η επίδραση του αλατιού στο σώμα και εδώ και καιρό έχει αγνοηθεί ένα πιθανό όφελος, το οποίο θα μπορούσε να είναι το κάψιμο σωματικού λίπους.

Όταν οι

ερευνητές έδωσαν σε 10 άνδρες αστροναύτες σε δύο ξεχωριστές διαστημικές αποστολές σταδιακά πιο αλμυρά γεύματα, το αλάτι προκάλεσε την συχνότερη ούρηση, ακόμα κι αν δεν κατανάλωναν περισσότερο νερό.

Σ’ ένα παρόμοιο πείραμα με ποντίκια, οι ερευνητές εξήγησαν τι συμβαίνει: Όταν τα ζώα τρώνε τροφές με περισσότερο αλάτι, το σώμα τους απελευθερώνει περισσότερο μια ορμόνη που ονομάζεται γλυκοκορτικοειδές, η οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ορμόνη προκαλεί στα ποντίκια να διασπάσουν το λίπος και ν’ αντλήσουν νερό απ’ τους ιστούς, γεγονός, κάτι το οποίο εξηγεί την αύξηση της παραγωγής ούρων τόσο για ποντίκια όσο και για αστροναύτες που κατανάλωσαν περισσότερο αλάτι.

Φυσικά, οι επιστήμονες δεν προτείνουν σε καμία περίπτωση την υπέρμετρη κατανάλωση αλατιού. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατανάλωση όχι περισσότερο από 2.300 χιλιοστογραμμάρια ή 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξηγήσουν πώς ακριβώς το αλάτι επηρεάζει το σώμα.

The post Αν αγαπάς το αλάτι, αυτά τα νέα θα σου φτιάξουν τη διάθεση! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα