Άμεσα ξεκινούν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

08:18 12/2/2016 - Πηγή: iPop

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έπειτα από την συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Τουρκίας.

Το ΝΑΤΟ θα δραστηριοποιηθεί στο Αιγαίο προκειμένου

να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, υπάρχει και η «άλλη» άποψη, ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι δεν δηλώνουν τόσο αισιόδοξοι και θεωρούν πως θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, την ώρα που οι μάχες στην Συρία διαδέχονται η μια την άλλη, προκαλώντας ακόμα περισσότερες προσφυγικές ροές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ μπορεί να σημαίνει αποφυγή των χειρότερων.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, δήλωσε σχετικά:

Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη…να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν ότι δεν θα ενεργούν στον εναέριο χώρο ή στα εθνικά χωρικά ύδατα η μια της άλλη.Πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα στο πρόβλημα γιατί μας επηρεάζει όλους

Πού θα δραστηριοποιείται το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει δράση ανάμεσα στην Λέσβο, τη Χίο, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τις τουρκικές ακτές με 57 πλοία.

Τι είπε ο Πάνος Καμμένος για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ;

«Η συμφωνία η οποία έγινε και κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της νατοϊκης δύναμης έχοντας γίνει αποδεκτές όλες οι ελληνικές θέσεις.

Οι ελληνικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην νατοϊκή δύναμη κατά δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν σε ελληνικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο. Τα τουρκικά μέσα θα δρουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και στα τουρκικά ύδατα.

Η δύναμη αυτή είναι υπό την διοίκηση της Γερμανίας. Η επόμενη ανάληψη διοίκησης ήταν προγραμματισμένη από την Τουρκία. Για να εξαιρέσουμε την Τουρκία εξαιρέσαμε και την Ελλάδα κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Σας διαβεβαιώνω σαν Υπουργός Άμυνας ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απόλυτα διασφαλισμένα, τα θέματα έρευνας και διάσωσης, είναι απόλυτα διασφαλισμένα».

Photo: AMANDA S. KITCHNER/U.S. NAVY

The post Άμεσα ξεκινούν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα