Άλλη μία νίκη για την ανθρωπότητα! Αυτή η χώρα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις και επιτρέπει στις γυναίκες να αποφασίζουν για το σώμα τους

19:10 22/2/2022 - Πηγή: iPop

Η Κολομβία είναι η τρίτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης! Μία μεγάλη νίκη για την χώρα και για τα δικαιώματα των γυναικών!

Το συνταγματικό δικαστήριο της νοτιοαμερικανικής χώρας αποφάσισε την αποποινικοποίηση της διαδικασίας το βράδυ της Δευτέρας, 21/2. Η απόφαση ακολουθεί μια σειρά αποφάσεων στο Μεξικό και την Αργεντινή που μείωσαν τα εμπόδια στις αμβλώσεις.

Σ’ αυτές τις χώρες η άμβλωση είναι ακόμα παράνομη

Η Κολομβία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις! Μία νίκη για άλλη μία χώρα της Λατινικής
Αμερικής

Προηγουμένως, η άμβλωση στην Κολομβία επιτρεπόταν μόνο όταν υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία της εγκύου, την ύπαρξη απειλητικών για τη ζωή δυσπλασιών του εμβρύου, ή όταν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή μη συναινετικής τεχνητής γονιμοποίησης.

«Γιορτάζουμε αυτή την απόφαση ως μια ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα στην Κολομβία που αγωνίστηκε για δεκαετίες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια στη Διεθνή Αμνηστία. «Οι γυναίκες, τα κορίτσια και οι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν παιδιά είναι οι μόνοι που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους».

Αφήστε με ν’ αποφασίσω για το σώμα μου

«Τώρα, αντί να τους τιμωρούν, οι κολομβιανές αρχές θα πρέπει να αναγνωρίσουν την αυτονομία τους πάνω στα σώματά τους και τα σχέδια ζωής τους», συνέχισε η Guevara-Rosas.

Καθώς εκδόθηκε η απόφαση, οι διαδηλωτές υπέρ της πρόσβασης στην άμβλωση ντυμένοι στα πράσινα –το χρώμα που υιοθετεί το κίνημα υπέρ της επιλογής– πανηγύρισαν μπροστά από το συνταγματικό δικαστήριο της Κολομβίας στο κέντρο της Μπογκοτά, την πρωτεύουσα. Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων διαδήλωσαν επίσης κατά της απόφασης.

Ομάδες για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, συλλογικά γνωστές ως Πράσινο Κύμα, προσπάθησαν πολύ για να αφαιρέσουν την άμβλωση από τον ποινικό κώδικα. Το κίνημα είχε δει προηγουμένως το συνταγματικό δικαστήριο να μην μπορεί να λάβει μία ξεκάθαρη απόφαση για το θέμα πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Ομάδες των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι στην Κολομβία γίνονται 400.000 αμβλώσεις κάθε χρόνο, με μόνο το 10% να γίνονται νόμιμα. Κατά τη διάρκεια του 2020, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 26.223 μη ασφαλείς αμβλώσεις σε ολόκληρη την Κολομβία, σύμφωνα με την Profamilia – έναν τοπικό πάροχο αναπαραγωγικής υγείας.

Σύμφωνα με την Causa Justa, έναν κολομβιανό συνασπισμό για τα δικαιώματα των γυναικών, τουλάχιστον 350 γυναίκες καταδικάστηκαν ή τους επιβλήθηκαν κυρώσεις για αμβλώσεις από το 2006 έως τα μέσα του 2019, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 κοριτσιών κάτω των 18 ετών.

Η Λατινική Αμερική, μια παραδοσιακά συντηρητική περιοχή, έχει μερικούς από τους πιο περιοριστικούς νόμους για τις αμβλώσεις στον κόσμο, που συχνά απαγορεύουν τη διαδικασία εντελώς. Στο Ελ Σαλβαδόρ, δεκάδες γυναίκες έχουν φυλακιστεί για ανθρωποκτονία μετά από επείγοντα περιστατικά μαιευτικής.

«Χαιρετίζουμε το νομικό και το πολιτικό θάρρος του συνταγματικού δικαστηρίου να αναγνωρίσει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε η Paula Avila-Guillen, διεθνής δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκτελεστική διευθύντρια του Women’s Equality Center, με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Προστατεύοντας συνταγματικά την αυτονομία μας πάνω στο σώμα και τη ζωή μας, το δικαστήριο αλλάζει τις ζωές εκατομμυρίων ευάλωτων γυναικών και κοριτσιών που βλάπτονται δυσανάλογα από τους περιορισμούς των αμβλώσεων».

Η Πολωνία έχει «αίμα στα χέρια της»: Ακόμα μία γυναίκα έφυγε από την ζωή μετά τον νόμο για τις αμβλώσεις

«Γιορτάζουμε με το κίνημα Green Wave της Κολομβίας καθώς η χώρα γίνεται η τρίτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις τα τελευταία δύο χρόνια», είπε η Avila-Guillen. «Γνωρίζουμε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν κάνει ακόμη αυτό το βήμα προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις πέρυσι, ενώ οι βουλευτές στον Ισημερινό την περασμένη εβδομάδα χαλάρωσαν τους κανονισμούς που επιτρέπουν πλέον την πρόσβαση στην άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού.

«Ενώ σήμερα γιορτάζουμε αυτή την ιστορική απόφαση, το Πράσινο Κύμα είναι ισχυρό και αυξάνεται και ο αγώνας για αναπαραγωγικά δικαιώματα και δικαιοσύνη δεν θα τελειώσει έως ότου κάθε άτομο έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη όταν και όπου τη χρειάζεται», δήλωσε η Eugenia Lopez Uribe, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Προγραμματισμένης Γονείας για την Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Άλλη μία νίκη για την ανθρωπότητα! Αυτή η χώρα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις και επιτρέπει στις γυναίκες να αποφασίζουν για το σώμα τους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα