Εύκολο Checklist 7 ημερών για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για την άνοιξη

17:50 22/2/2022 - Πηγή: iPop

Η άνοιξη είναι προ των πυλών. Τα πουλάκια μας καλημερίζουν γλυκά κάθε πρωί, οι μυρωδιές της άνοιξης μας ξεμυαλίζουν και αν έχεις ένα σπίτι που χρειάζεται τη φροντίδα σου η ανοιξιάτικη καθαριότητα σπιτιού, ίσως είναι αυτό που σε απασχολεί τώρα και πώς να προετοιμαστείς ώστε να καλωσορίσεις την άνοιξη που έρχεται. Υπάρχει τρόπος εύκολος και χωρίς να ταλαιπωρηθείς με την γενική καθαριότητα του σπιτιού και αυτήν τη χρονιά. Με αυτόν τον πρακτικό οδηγό σπας σε μικρά βήματα την κάθε μέρα και σταδιακά βλέπεις την αλλαγή στο σπίτι σου.

Οδηγός 7 ημερών για την ανοιξιάτικη καθαριότητα σπιτιού

Μέρα

1: Κάνε Declutter: Στα ελληνικά clutter είναι η ακαταστασία! Δεν γίνεται να καθαρίσεις οτιδήποτε αν επικρατεί ένα χάος. Παιχνίδια, μπιμπελό, μικροπράγματα, ρούχα, παπούτσια, βιβλία, κουζινικά. Πρέπει να το πάρεις απόφαση και να διώξεις όλον αυτόν τον όγκο που δεν χρησιμοποιείς και σκονίζεται στο σπίτι σου και δε σε αφήνει να αναπνεύσεις. Τα πολύ φορτωμένα σπίτια θέλουν διπλάσιο χρόνο να καθαριστούν. Φτιάξε κουτιά με τα πράγματα που θα κρατήσεις, που θα πετάξεις και που θα χαρίσεις. Μην είσαι συναισθηματικός.

Μέρα 2: Δώσε σε κάθε πράγμα μια θέση: Μπορεί να θεωρείς τη δουλειά αυτή άχρηστη αλλά η αλήθεια είναι ότι αν το κάνεις αυτό μια φορά σωστά, θα τοποθετείς κάθε φορά το αντικείμενο πίσω στη θέση του και δεν θα μένει πάνω σε επιφάνειες και θα δημιουργεί επιπλέον ακαταστασία. Πάρε δίσκους, καλάθια, κουτιά παπουτσιών που δε χρειάζεσαι και οργάνωσε εκ νέου όλα τα αντικείμενα. Καλό είναι να είναι ανοιχτό το μάτι να μη βλέπει πολλά πολλά γιατί δημιουργεί αυτή την αίσθηση του πνιξίματος. Έτσι μειώνεται σημαντικά και ο χρόνος ξεσκονίσματος.

Είμαι της θεωρίας, ότι βοηθά καλύτερα το να τελειώνεις ένα-ένα τα δωμάτια και όχι να χωρίζεις το καθάρισμα με τα αντικείμενα, πχ σεντόνια, βιβλία, ρούχα κλπ γιατί σκορπίζεσαι σε όλο το σπίτι.

Tα 12 προϊόντα αποθήκευσης και οργάνωσης χώρου που πάντα χρειαζόσουν! Θα βάλουν σε τάξη το σπίτι σου

Pexels

Μέρα 3: Κουζίνα: Το αρχηγείο του σπιτιού! Εκεί μαζεύεται η οικογένεια, εκεί θα βρεις από βιβλία των παιδιών για το σχολείο, τετράδια, τάπερ, παιχνίδια, μέχρι υπολογιστές και ό,τι άλλο φαντάζεσαι. Όποτε έχω πολύ φορτωμένους τους πάγκους μου νιώθω μια σύγχυση. Τα έχω όλα μαζεμένα μέσα εκτός από την καφετιέρα και το φούρνο μικροκυμάτων και το airfryer και τα φρούτα. Ουφ τα είπα! Τα ντουλάπια της κουζίνας θέλουν φτιάξιμο κάθε εβδομάδα, πραγματικά είναι απίστευτο, σε τι ρυθμούς γίνονται χάλια τα τάπερ, τα πιατικά, τα κατσαρολικά και τα τρόφιμα. Όπως και το ψυγείο που με το που αδειάσει χρειάζεται εκ νέου καθαριότητα. Τι να κάνουμε! Αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε καλύτερα να τα κάνουμε όσο πιο νωρίς γίνεται να μην τρώμε πολύ χρόνο όταν αποφασίσουμε να τα κάνουμε. Καθαρίσουμε μέσα έξω τα ντουλάπια και το φωτιστικό.

Μέρα 4: Καθιστικό- Τραπεζαρία: Από τα πιο εύκολα δωμάτια, απλά συγυρίζεις, μπορείς να βγάλεις και τα υφάσματα του καναπέ και να τα πλύνεις, αν βγαίνουν, να πλύνεις μαξιλαράκια και ριχτάρια και να τακτοποιήσεις ό,τι υπάρχει γύρω, κορνίζες, βιβλία, τραπεζάκια βοηθητικά. Ουσιαστικά ένα καλό συγύρισμα και μπορείς να σηκώσεις και καναπέδες να το κάνεις από κάτω, αν έχεις καιρό να το κάνεις.

5 συμβουλές οργάνωσης που θα κάνουν την ζωή σου εύκολη

Μέρα 5: Παιδικό δωμάτιο: Εδώ κλαίμε! Το γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν. Στο παιδικό θα μπεις χωρίς τα παιδιά φυσικά, γιατί μόλις δουν ένα παιχνίδι θέλουν να το παίξουν. Αν σε δουν με σακούλα σου λένε ότι αυτό είναι καλό παιχνίδι, όχι το χέρι και το κεφάλι δεν μας πειράζει που λείπει, παίζουμε ακόμα. Για να μην έχεις δράματα και διαπραγματεύσεις πήγαινε όταν λείπουν από το σπίτι. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να σηκώσεις στρώματα και μαξιλάρια στον ήλιο. Μπορείς να ρίξεις λίγη σόδα μαγειρική με ένα σουρωτήρι στην επιφάνεια του στρώματος. Οργάνωση παιχνιδιών ή έστω ξεχώρισμα στο κουτί τους και αρχειοθέτηση σε ντουλάπια. Φτιάξιμο της βιβλιοθήκης και συγύρισμα παντού, μέχρι να καθαρίσει το μάτι. Και εύχεσαι αυτή τη φορά να κρατήσει περισσότερο.

Μέρα 6: Υπνοδωμάτιο: Μπορείς να κάνεις άλλη μια φορά το κόλπο με το στρώμα, συγύρισμα, πέταμα καλλυντικών και προϊόντων που μπορεί να έχουν λήξει. Καθάρισμα ντουλάπες εξωτερικά και εσωτερικά καθώς και τα φωτιστικά.

Μέρα 7: Μπάνιο: Το μπάνιο είναι από τα δωμάτια που καθαρίζονται πιο συχνά ούτως ή άλλος. Τώρα είναι η ευκαιρία να καθαρίσεις καλά μπανιέρες και πλακάκια, να καθαρίσεις τα συρτάρια και τα ντουλάπια σου και φυσικά πατάκια και κουρτίνα. Η αλήθεια είναι ότι το μπάνιο θέλει νερά, πάρε το τηλέφωνο και ρίξε άφοβα νερό να καθαρίσουν τα πάντα.

Εφόσον τελειώσεις και αυτό μπορείς να κάνεις μια καλή μπουγάδα σε κουρτίνες και πατάκια και ό,τι άλλο έχει καιρό να καθαριστεί.

Είναι δύσκολο το ξέρω

Το ξέρω, είναι δύσκολο, βαρετό, κουραστικό, μοιάζει να είναι χωρίς νόημα όλο αυτό το χάσιμο χρόνου. Στην ουσία, φαντάσου ότι αν ασχοληθείς τώρα και το κάνεις καλά και δεσμευτείς σε εβδομαδιαία δέσμευση δε θα χρειαστεί να το κάνεις τόσο σχολαστικά για πάντα. Θα μπει σε σειρά και θα ρολάρει το σύστημα. Ξέρω ελάχιστους ανθρώπους που τους αρέσει αυτή η δουλειά, οι περισσότεροι άνθρωποι το βαριόμαστε, όμως η χαρά και η απόλαυση που νιώθεις σε ένα τακτοποιημένο και καθαρό σπίτι δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Μόνο έτσι μπορείς να δημιουργήσεις, να αγαπήσεις, να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου. Πάρε αυτήν την απόφαση, ξεκίνησε σήμερα την ανοιξιάτικη καθαριότητα σπιτιού, βάλε ξυπνητήρι και μουσική ή κάποιο podcast και κάνε τη δουλειά! Θα σε ευγνωμονείς μετά και εσύ και οι αγαπημένοι σου.

Οργάνωση μιας ντουλάπας που δεν έχω τι να βάλω

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Εύκολο Checklist 7 ημερών για να προετοιμάσεις το σπίτι σου για την άνοιξη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα