Αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο;

18:31 6/6/2022 - Πηγή: iPop

Πολλαπλές αλλαγές έρχονται με την παρουσίαση του σχεδίου νόμου της Υπουργού Παιδείας, ο οποίος αφορά τα Πανεπιστήμια, μία εκ των οποίων είναι και ο νέος τρόπος αξιολόγησης των αιτήσεων για αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Πιο αναλυτικά, στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ περιλαμβάνονται τα κίνητρα για επιστροφή Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού για αντιμετώπιση του brain drain, ενώ απλοποιείται και η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων

του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Όπως τονίζει η Καθημερινή, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν προθεσμίες αιτήσεων και να οδηγηθεί το ζήτημα σε δικαστικές αίθουσες.

Τι έγιναν όλες εκείνες οι καταγγελίες για παρενοχλήσεις στα Πανεπιστήμια;

Αναγνώριση πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων: Το νομοσχέδιο και οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, οι «εκκρεμείς αιτήσεις κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον ΔΟΑΤΑΠ, που σκοπούν στην αναγνώριση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, εξετάζονται από τον Οργανισμό σύμφωνα με το παρόν. Ο ΔΟΑΤΑΠ μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά από τον ενδιαφερόμενο», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Τι είναι το «εσωτερικό Erasmus»; – Οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια

Στο μέλλον, ο ΔΟΑΤΑΠ δεν θα συνεκτιμά τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών κατά τις εξετάσεις των αιτήσεων. Οι τίτλοι σπουδών των αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από χώρες του εξωτερικού, θα αναγνωρίζονται ως ακαδημαϊκά ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών με αυτούς της χώρας. Αυτό, εάν το σύνολο των σπουδών έλαβε χώρα στο εξωτερικό ή ένα μέρος του έγινε σε ελληνικό δημόσιο ίδρυμα.

Όσον αφορά στα πτυχία ελληνικών κολλεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ως παραρτήματά τους στην Ελλάδα, ο Οργανισμός θα τηρεί και επικαιροποιεί έναν κατάλογο με τύπους τίτλων σπουδών που ορίζονται μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα.

Βήματα προόδου για την Ελλάδα: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει την δυνατότητα δήλωσης τρίτου φύλου

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όποιος έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στην ελληνική αγορά, με τους ίδιους όρους που θα ίσχυσαν για έναν κάτοχο τίτλου σπουδών ελληνικού Πανεπιστημίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων ξένων Πανεπιστημίων – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλλάζει, Πανεπιστημίων –,allazei, panepistimion –