Ακόμη 82 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας | Νέοι περιορισμοί σε 5 Δήμους

18:37 31/3/2020 - Πηγή: iPop
| Νέοι

Οι ΗΠΑ και η Ιταλία είναι οι πρώτες χώρες με περισσότερα από 100.000 κρούσματα. Στην Ελλάδα έχουμε επιπλέον 82 κρούσματα. Αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα

82 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ ανιχνεύθηκαν 20 νέα κρούσματα

σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, όπου ελέγχθηκε όλο το πλήρωμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.314. 85 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία 66 ετών, 17 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 57% έχει υποκείμενο νόσημα.

Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα. Στη λίστα προστέθηκαν 7 νέοι θάνατοι αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στους 49 με μέση ηλικία τα 72 έτη, από αυτούς οι 37 ήταν άνδρες. Οι περισσότεροι είχαν υποκείμενο νόσημα.

Αναφορικά με την αύξηση των θανάτων ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «ευτυχώς δεν είναι σε αντίστοιχα ποσοστά και τάσεις όπως στο εξωτερικό, όμως και πάλι αυτό δείχνει την επιθετικότητα του ιού όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτου σε αυτούς που νοσηλεύονται με κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας».

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 16.732 εργαστηριακά τεστ. Αναφορικά με την χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η χρήση μάσκας από όλους, δεν επιβραδύνει τον ιό. Ο ΠΟΥ επανατοποθετήθηκε και ανακοίνωσε να μη φορούν μάσκα όλοι εκτός κι αν είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος.

Ειδικές κλινικές μελέτες δεν έχουν αποδείξει πως η μάσκα μειώνει τις λοιμώξεις και οι περισσότεροι δεν φορούν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες. Το μεγαλύτερο όφελος προέρχεται από την κάλυψη στόματος και μύτης αυτών που ασθενούν, αυτοί που ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν. Μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί την αποστασιοποίηση που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την μετάδοση του ιού.

Το κάνεις σωστά; Αυτές είναι οι αιτήσεις μετακίνησης και το μήνυμα στο 13033

Απ΄τη μεριά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, ο Απρίλης είναι κρίσιμος, η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί.

Καθώς παρακολουθείται στενά η εξέλιξη, αποφασίστηκε και ο περιορισμός στην παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς είχε γεμίσει με κόσμο, αψηφώντας τα μέτρα.

Παράλληλα, μίλησε για την απαράδεκτη εικόνα με τις τράπεζες, καθώς «δεν έχουν καταλάβει τον κίνδυνο που εκτίθενται εκείνοι και η οικογένειά τους», ενώ όπως είπε χρειάστηκε να παρέμβει και η Αστυνομία.

«Τα μέτρα και οι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται κι αυτό πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνισε ο υφυπουργός ανακοινώνοντας επιπλέον, μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές:

Σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμιάς του δήμου Καστοριάς, κι αυτή θα διαρκέσει για 14 ημέρες. Απαγορεύεται η έξοδος κι επιτρέπεται μόνο για την τροφοδοσία στα χωριά.

Πρόσθετα μέτρα στη μετακίνηση σε 5 Δήμους: Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης: Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί. Αναστέλλεται παράλληλα, η δυνατότητα για τις μετακινήσεις:

Παροχή βοήθειας σε άτομοΜετάβαση σε τελετήΣύντομη μετακίνηση για άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου

Οι κηδείες θα πραγματοποιούνται σε στενό οικογενειακό κύκλος και η βόλτα με το κατοικίδιο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Ο ρόλος της θερμοκρασίας στη μετάδοση του ιού

Αναφορικά με τον ρόλο της θερμοκρασίας στη μετάδοση του ιού και το αν οι πιο ψηλές θερμοκρασίες θα “εξαφανίσουν” τον ιό, ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε λέγοντας πως ελπίζουμε πως θα μειώσει τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, αλλά ο ιός δεν θα εξαφανιστεί.

Ελπίζουμε ότι η χώρα μας θα έχει κλιματολογικές συνθήκες που δεν θα ευνοούν τον ιό αλλά κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Γι’ αυτό πολλοί μιλούν για δεύτερο κύμα πανδημίας. Χρειάζεται επαγρύπνηση, επιτήρηση, μεθοδικότητα. Δεν πρέπει να δίνουμε ψεύτικες ελπίδες,  αλλά επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν κι ελπίζουμε να το δούμε και με τον συγκεκριμένο ιό

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κλείνει η παραλία της Θεσσαλονίκης

Photo: Unsplash

Το άρθρο Ακόμη 82 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας | Νέοι περιορισμοί σε 5 Δήμους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα