Άγρια κόντρα στη Βουλή με φόντο τη διαπλοκή

23:08 1/2/2017 - Πηγή: iPop

Σε προσωπική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης συγκρούστηκαν για θέματα διαπλοκής,

εκλογών, πολιτικών επιλογών αλλά και δανείων των κομμάτων τους.

Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει προτάσεις αντί να εξαπολύει επιθέσεις, ενώ τον κατηγόρησε ότι συντάσσεται με τις απόψεις των πιο ακραίων δανειστών.

Υπογράμμισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, ενώ συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει την καλύτερη συμφωνία προς όφελος του ελληνικού λαού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και μήνες, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι προκαλεί καθυστερήσεις.

Το αίτημα για εκλογές

Κατά τις τοποθετήσεις του απ’ το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, λέγοντας ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει, έχοντας σχέδιο για έξοδο απ’ την κρίση.

«Πρέπει να φύγετε μια ώρα νωρίτερα για να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας.

Απ’ την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το να ζητάει η ΝΔ εκλογές ενώ η β΄αξιολόγηση δεν έχει κλείσει ακόμα είναι «απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα». Σημείωσε ότι εκλογές θα γίνουν ξανά το Φθινόπωρο του 2019 και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα αφήσει το λαό να πέσει έρμαιο στα χέρια των ακραίων δανειστών, όπου θα τον ρίξει η ΝΔ».

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής

Κατά τις τοποθετήσεις τους απ’ το βήμα της Βουλής οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης απέδειξαν το πόσο διαφορετικά ερμηνεύουν το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «έχουν φάει απ’ τις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ, λέγοντας ότι «τα δάνεια αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πώς θα διασφαλίσει τα δάνεια που έδινε», ενώ διερωτήθηκε:

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να επιστραφούν;

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του και στις υποθέσεις της Siemens και της Novartis.

Με τη διαπλοκή δεν τελειώσαμε, τώρα αρχίζουμε. Η συνέχεια, στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης

O Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ την πλευρά του εξέφρασε την άποψη ότι το πόρισμα δεν δικαίωσε την Κυβέρνηση και όσα υποστήριζε καθώς «δεν αποδίδονται ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα».

Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι από αυτή την ιστορία της Εξεταστικής

Ο επικεφαλής της ΝΔ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, ενώ υπήρχε διαπλοκή, δεν την πολέμησε αλλά έκανε «μυστικές συναλλαγές μαζί της».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μέρος του πορίσματος είναι προϊόν λογοκλοπής από κείμενο αναρτημένο σε ελληνική ιστοσελίδα.

Στο επίκεντρο ο «Κήρυκας των Χανίων»

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε στην ομιλία του να μιλήσει για τον «Κήρυκα των Χανίων» λέγοντας ότι εξασφάλισε ένα δάνειο 300.000 ευρώ έναν μήνα πριν αναστείλει την έκδοση του.

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έπαιρνε δάνεια όπως ο κ. Ψυχάρης, «με αέρα γιατί είστε κάποιος», ενώ τόνισε πως το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ χωρίς να «σας ενοχλήσει ποτέ κανείς».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ την πλευρά του υπεραμύνθηκε του δανείου του Κήρυκα των Χανίων, λέγοντας πως είναι ασφαλισμένο και ήταν η μόνη περιφερειακή εφημερίδα που ελέγχθηκε.

Ο επικεφαλής της ΝΔ δήλωσε ότι έχει ξεπληρώσει πάνω από 500.000 ευρώ σε τόκους και το δάνειο είναι απολύτως ασφαλισμένο.

Αλληλοεπιθέσεις και στο φόντο ο Ψυχάρης

Μεγάλος μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην ανταλλαγή επιθέσεων ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για τις σχέσεις τους με τον Σ. Ψυχάρη.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε στον Κ. Μητσοτάκη να μην εμπιστεύεται τόσο τον κ. Ψυχάρη γιατί ο ίδιος έχει να απολογηθεί την Δικαιοσύνη «για τα πόθεν έσχες που δεν δήλωσε, για το ότι οδήγησε ένα ιστορικό συγκρότημα στο χείλος του γκρεμού και τα εκατομμύρια που έκρυψε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «μυστικές συναντήσεις» του Πρωθυπουργού με τον Σ. Ψυχάρη, με τον Πρωθυπουργό να απαντάει ότι δεν είναι διαπλοκή οι συναντήσεις, αλλά το να «ευνοούμε κάποιον προκειμένου να μας ευνοήσει με τα πρωτοσέλιδά του τα οποία μας φέρνατε στη Βουλή».

The post Άγρια κόντρα στη Βουλή με φόντο τη διαπλοκή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα