Αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών στο Βερολίνο- Τρόμος πάνω απ’ την Ευρώπη

07:40 20/12/2016 - Πηγή: iPop

Τους 12 έφθασαν οι νεκροί της επίθεσης στο Βερολίνο, ενώ οι τραυματίες είναι 48. Η επίθεση συνέβη όταν ένα φορτηγό έπεσε με φόρα πάνω στο πλήθος σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.

«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘επίθεση’, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΣ, την ίδια στιγμή που η Washington Post θέλει τον ISIS να έχει αναλάβει την ευθύνη του χτυπήματος, κάτι το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Θυμίζουμε πως ένα άτομο

έχει συλληφθεί, ενώ ο δεύτερος άνδρας που επέβαινε στο φορτηγό έχει σκοτωθεί. Ο φερόμενος ως οδηγός, ο οποίος εγκατέλειψε το σημείο της επίθεσης και στην συνέχεια συνελήφθη, ανακρίνεται. Η εθνικότητά του δεν είναι ακόμα γνωστή.

Τα γερμανικά ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές ασφαλείας μεταδίδουν ότι ο άνδρας ίσως είναι απ’ το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν και εισήλθε στην χώρα ως πρόσφυγας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες απ’ τα διεθνή ΜΜΕ, ο νεκρός άνδρας φέρεται να ήταν ο οδηγός του φορτηγού. Ο οδηγός του φορτηγού πιθανότητα έπεσε όμηρος του δράστη, ο οποίος λίγη ώρα μετά την επίθεση συνελήφθη απ’ τις αρχές.

Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού στην Πολωνία απέκλεισε σε δηλώσεις του την σύνδεση του νεκρού οδηγού με την τρομοκρατία.

Τουρίστρια δήλωσε στο CNN:

«Ακούσαμε έναν δυνατό θόρυβο. Αρχίσαμε να βλέπουμε το επάνω μέρος ενός φορτηγού, που άρχισε να διακρίνεται (…) ενώ έπεφτε πάνω στα κιόσκια και τους ανθρώπους».

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε πως οι συνθήκες του συμβάντος είναι αδιευκρίνιστες. «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη ‘επίθεση’ ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν».

Την ίδια η Αστυνομία μέσω Twitter ανακοίνωσε κι επίσημα ότι ο οδηγός του φορτηγού οδήγησε από πρόθεση το όχημα πάνω στο πλήθος, ενώ δεν είχε τον έλεγχο του φορτηγού όταν αυτό έπεφτε πάνω στην χριστουγεννιάτικη αγορά.

Unsere Ermittler gehen davon aus, dass der LKW vorsätzlich in die Menschenmenge auf dem Weihnachtsmarkt am #Breitscheidplatz gesteuert wurde

— PolizeiBerlinEinsatz (@PolizeiBerlin_E) December 20, 2016

Καταδικάζουν την επίθεση το ελληνικό ΥΠΕΞ και ο Α. Τσίπρας

Τις επιθέσεις σε Βερολίνο και Ζυρίχη καταδίκασε με δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ αναφορά έκανε φυσικά και στην δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία.

«Καταδικάζω με αποτροπιασμό τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Συγκλονίζει ιδιαίτερα η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην ‘Αγκυρα, καθέναν που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική. Τα χτυπήματα αυτά εκφράζουν το γεγονός της αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή στην οποία κέντρο σταθερότητας είναι η χώρα μας. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ακολουθούμε σταθεροποιητικές πολιτικές, πριν από όλα έναντι χωρών όπως είναι η μεγάλη και ιστορική Αίγυπτος. Τώρα όλοι πλέον καταλαβαίνουν, αυτό που λέμε εδώ και δύο χρόνια, ότι τη σταθερότητα κρατών όπως η Αίγυπτος, όπως και το τέλος του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ είναι η προϋπόθεση για να υπερβούμε τα σημερινά προβλήματα».

Τα tweets του Πρωθυπουργού:

Οι επιθέσεις σε Βερολίνο και Ζυρίχη, καθώς και η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, μας γεμίζουν θλίψη και αποτροπιασμό. 1/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2016

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. 2/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 19, 2016

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε έντονα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μέσω twitter αναφέροντας:

Καταδικάζουμε έντονα την τρομοκρατική επίθεση στο Breitscheidplatz, στο Βερολίνο. Η καρδιά μας, πρόσθεσε, βρίσκεται μαζί με τον γερμανικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές

I strongly condemn the terror attack in #Berlin #Breitscheidplatz. Our heart goes out to the #German people in these difficult times.

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) December 19, 2016

Με μια ανάρτηση στα Γερμανικά ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αναφέρθηκε στο αποτρόπαιο χτύπημα στο Βερολίνο επισημαίνοντας:

«Όλη η Ευρώπη θρηνεί».

Ganz Europa trauert. Solidarität mit den betroffenen Familien und dem deutschen Volk. #Berlin

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) December 20, 2016

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε Ιταλία- Γαλλία

Στις χριστουγεννιάτικες αγορές αλλά και σ’ όλη την χώρα ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα σε Ιταλία και Γαλλία μετά την επίθεση στο Βερολίνο που ξύπνησε μνήμες απ’ την Νίκαια.

Μάλιστα αύριο στο ιταλικό ΥΠΕΣ θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης.

Το ΥΠΕΣ της Γαλλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

«Η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας. «Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή».

Photos: Twitter

The post Αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών στο Βερολίνο- Τρόμος πάνω απ’ την Ευρώπη appeared first on iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
απολογισμος στο βερολινο
Τυχαία Θέματα
Αυξήθηκε, Βερολίνο- Τρόμος, Ευρώπη,afxithike, verolino- tromos, evropi