Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά

13:04 30/7/2019 - Πηγή: iPop

To λευκό χρώμα στους τοίχους των σπιτιών στις Κυκλάδες σίγουρα περιορίζει την απορρόφηση της θερμότητας, με αποτέλεσμα να μην εισέρχεται όλη η ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά δεν είναι αυτός ο αρχικός λόγος που όλα τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά!

Τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά από το 1938 όταν ο Μεταξάς αποφάσισε με διάταγμά του να περαστούν όλα τα σπίτια των νησιών με ασβέστη για λόγους υγιεινής κι όχι αισθητικής.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Μεταξάς

είχε διατάξει να περαστούν όλα τα σπίτια με ασβέστη για να προστατευτούν από τη χολέρα που ήταν σε έξαρση εκείνη την περίοδο.

Ο ασβέστης χρησιμοποιήθηκε ως απολυμαντικό, μια χρήση που ήταν πολύ διαδεδομένη εκείνη την εποχή, καθώς οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν τότε χλωρίνη.

Υπάρχει άλλος λόγος που τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά;

Παράλληλα, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, ένας δεύτερος λόγος γι’ αυτή την απόφαση ήταν η αγάπη του Μεταξά για την ευταξία που και την ομογενοποίηση. Αυτή η θεωρία, πάντως, αμφισβητείται από πολλούς, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα σπίτια ήταν γαλανόλευκα απλά για εθνικοπατριωτικούς λόγους.

Το ασβέστωμα συνεχίστηκε και μετά τη δικτατορία, αφού μάλλον το συνήθισαν ή άρεσε στους κατοίκους, ενώ οι τουρίστες συνδύασαν στο μυαλό τους τις Κυκλάδες με το λευκό χρώμα των σπιτιών!

Το λευκό στα σπίτια θεωρείτο επίσης ένδειξη καθαριότητας, αφού πίστευαν ότι ο ασβέστης σκοτώνει τα μικρόβια, ενώ παράλληλα τα σπίτια ήταν δροσερά.

Έτσι, με αφορμή τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο οι ντόπιοι ανανέωναν το λευκό χρώμα σε σπίτια και τα σοκάκια.

Photo: Pixabay

Το άρθρο Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα σπίτια στις Κυκλάδες είναι λευκά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα