Αυτό που πρέπει να έχεις στο γραφείο για λιγότερο άγχος!

11:31 8/1/2020 - Πηγή: iPop

Είσαι στο γραφείο, αγχώνεσαι. Εργάζεσαι απ’ το σπίτι και πάλι αγχώνεσαι. Γενικά, η δουλειά στις μέρες μας σε αγχώνει περισσότερο από κάθε άλλο και νιώθεις αυτό το βάρος να βαραίνει τους ώμους σου. Πώς θα έχεις λιγότερο άγχος στη δουλειά;

Οι έρευνες ίσως έχουν μια μικρή αλλά σημαντική λύση

για ν’ απαλλαγείς λιγάκι απ’ το άγχος στη δουλειά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Hyogo στην Ιαπωνία λένε ότι τα μικρά φυτά σε γλάστρες γύρω από το γραφείο μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση των εργαζομένων απ’ το άγχος.

Είναι αυτός ο τρόπος να απαλλαγείς απ’ το άγχος στη δουλειά; Είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσεις! Έχει ήδη αποδειχθεί άλλωστε πως το να περάσεις λίγο χρόνο έξω και στη φύση μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σου υγεία γενικά. Φυσικά, η δουλειά σε ένα γραφείο δυσκολεύει αυτήν την επαφή με τη φύση.

Γι’ αυτό και η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε να διερευνήσει πως τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να επιδράσουν στην ψυχολογία του ατόμου. Σε μια προσπάθεια να παράγουν όσο το δυνατόν ακριβέστερα αποτελέσματα, οι συγγραφείς της μελέτης διεξήγαγαν το πείραμά τους σε ένα περιβάλλον γραφείου πραγματικής ζωής και με πραγματικούς υπαλλήλους.

Αρρώστησες κι έχεις πολλή δουλειά στο γραφείο; Αυτή είναι η λύση!

Πώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα;

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ήθελαν να καθορίσουν πόσο ανακουφίστηκαν οι εργαζόμενοι βλέποντας ένα φυτό εσωτερικού χώρου όταν ένιωθαν κουρασμένοι στη δουλειά.

Και το απέδειξαν. Απέδειξαν πως τα φυτά στον εργασιακό χώρο ωφελούν τον εργαζόμενο και ανακουφίζουν από το άγχος. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τα επίπεδα ψυχολογικής και φυσιολογικής πίεσης των εργαζομένων πριν και μετά την τοποθέτηση ενός μικρού φυτού σε κάθε ένα από τα γραφεία τους. Συνολικά, 63 υπάλληλοι γραφείου συμμετείχαν στην έρευνα και όλοι τους είχαν την εντολή να κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα τριών λεπτών όποτε άρχισαν να αισθάνονται ιδιαίτερα κουρασμένοι ή κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Το πείραμα περιελάμβανε δύο μέρη: Μια φάση στην οποία οι εργαζόμενοι δούλευαν φυσιολογικά χωρίς κανένα φυτό στον χώρο και ένα πειραματικό στάδιο όπου δόθηκε ένα φυτό στο γραφείο κάθε εργαζόμενου.  Συνολικά, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εμφάνισε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά παλμών μετά από τρία λεπτά διάλειμμα και την αλληλεπίδραση με το φυτό στο γραφείο τους, υποδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη πτώση των επιπέδων στρες.

Ακόμη και η θέα του φυτού χωρίς κανένα άλλο είδος αλληλεπίδρασης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση απ’ το άγχος.

Μήπως να φέρεις κι εσύ έναν καινούργιο «φίλο» στο γραφείο;;

Διαβάστε επίσης:

Ο τρόπος για να μειώσεις το άγχος σε 10 λεπτά!

Photo: unsplash/Ella Jardim

Το άρθρο Αυτό που πρέπει να έχεις στο γραφείο για λιγότερο άγχος! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα