Αυτές είναι οι 6 ελληνικές πόλεις που αλλάζουν: Τι είναι το πρόγραμμα για κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις;

16:21 28/4/2022 - Πηγή: iPop

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, 28/4, τις 100 πόλεις της ΕΕ που θα συμμετάσχουν το πρόγραμμα «Cities Mission», που αφορά 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, ανάμεσά τους 6 ελληνικές, Οι 100 πόλεις προέρχονται και από τα 27 κράτη μέλη, με 12 επιπλέον πόλεις να προέρχονται από χώρες που συνδέονται ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το Horizon Europe, το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

Οι αστικές περιοχές μας φιλοξενούν το 75% των πολιτών της ΕΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αστικές περιοχές καταναλώνουν

πάνω από το 65% της παγκόσμιας ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% των εκπομπών CO 2 . Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα για να βοηθήσουν όλα τα υπόλοιπα κράτη στη μετάβασή τους να γίνουν κλιματικά ουδέτερα έως το 2050.

Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή

Πρόγραμμα για κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις: Τι ακριβώς είναι;

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Αθήνα, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα είναι ανάμεσα στις 100 πόλεις που επελέγησαν για το πρόγραμμα «Cities Mission» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ από την Κύπρο επελέγη η Λεμεσός. 

Η Ursula von der Leyen , Πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε: «Η πράσινη μετάβαση κάνει το δρόμο της σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Αλλά υπάρχει πάντα ανάγκη για πρωτοπόρους, που θέτουν ακόμη υψηλότερους στόχους. Αυτές οι πόλεις μας δείχνουν το δρόμο για ένα πιο υγιές μέλλον. Θα τους στηρίξουμε σε αυτό! Ας ξεκινήσουμε τη δουλειά σήμερα».

Η αποστολή Cities θα λάβει χρηματοδότηση ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ από το Horizon Europe για την περίοδο 2022-23, για να ξεκινήσει τις διαδρομές καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα αφορούν την καθαρή κινητικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τον πράσινο αστικό σχεδιασμό και δυνατότητα δημιουργίας κοινών πρωτοβουλιών και ενίσχυσης των συνεργασιών σε συνέργειες με άλλα προγράμματα της ΕΕ.

Οι ωκεανοί της Γης για άλλη μία φορά σπάνε ένα δυσάρεστο ρεκόρ – Οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί το 2021, για 3η συνεχόμενη χρονιά

Τα οφέλη για τις πόλεις περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές και βοήθεια από μια ειδική Πλατφόρμα Αποστολών που διαχειρίζεται το NetZeroCities, πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης και τη δυνατότητα συμμετοχής σε μεγάλες δράσεις καινοτομίας και πιλοτικά έργα. Η αποστολή παρέχει επίσης ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των πόλεων και υποστήριξη για τη συμμετοχή των πολιτών στην αποστολή.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η Επιτροπή θα καλέσει τις 100 επιλεγμένες πόλεις να αναπτύξουν συμβάσεις για την κλιματική πόλη, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση απορριμμάτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Αυτή η διαδικασία θα περιλαμβάνει πολίτες, ερευνητικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Οι σαφείς και ορατές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι πόλεις στα Συμβόλαια Climate City Contracts θα τους επιτρέψουν να συνεργαστούν με την ΕΕ, τις εθνικές και περιφερειακές αρχές – και κυρίως με τους πολίτες τους για να επιτύχουν αυτόν τον φιλόδοξο στόχο.

Επιπλέον, υπό το φως του συντριπτικού ενδιαφέροντος από 377 πόλεις να συμμετάσχουν στην αποστολή, η Επιτροπή παρέχει επίσης υποστήριξη για πόλεις που δεν επιλέχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μέσω της πλατφόρμας αποστολής και των ευκαιριών χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας αποστολής πόλεων του Horizon Europe.

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού στο Μπιλμπάο κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για την κλιματική αλλαγή

Δες εδώ το σχετικό βίντεο:

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτές είναι οι 6 ελληνικές πόλεις που αλλάζουν: Τι είναι το πρόγραμμα για κλιματικά ουδέτερες και «έξυπνες» πόλεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτές,aftes