O Dijsselbloem εξόργισε τον ευρωπαϊκό Νότο

22:08 21/3/2017 - Πηγή: iPop

Τον ευρωπαϊκό Νότο εξόργισε ο Jeroen Dijsselbloem με δήλωσή του στην γερμανική FAZ, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από Ευρωβουλευτές.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δέχθηκε επίθεση απ’ τους Ευρωβουλευτές χωρών του ευρωπαϊκού Νότου με αφορμή προκλητική δήλωση την οποία είχε κάνει σε συνέντευξή του στην FAZ.

O κ. Dijsselbloem υποστήριξε συγκεκριμένα πως κατά τη διάρκεια της κρίσης οι χώρες του Νότου ξόδευαν χρήματα «σε ποτά και σε γυναίκες».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του βορρά είχαν δείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που είχαν επηρεαστεί από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης προσδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Όμως) υπάρχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να δαπανάς όλα τα χρήματα σε ποτά και σε γυναίκες και μετά να ζητάς βοήθεια

Η παραπάνω δήλωση του Προέδρου του Eurogroup ήταν η αφορμή για να δεχθεί τις επικρίσεις από τους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσβλητικά και άξεστα σχόλια.

O Ισπανός Gabriel Mato Adrover απ’ το ΕΛΚ χαρακτήρισε τα σχόλια «απολύτως απαράδεκτα και συνιστούν προσβολή προς τα κράτη μέλη του νότου. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει χάσει την ουδετερότητα που οφείλει να έχει».

Απ’ την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ernest Urtasun,
έκανε λόγο για ατυχή σχόλια και ρώτησε τον κ. Dijsselbloem «αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για να ανανεώσετε τη θητεία σας ως πρόεδρος του Eurogroup».

Ο Dijsselbloem είπε πως δεν θα απολογηθεί διότι εξακολουθεί να υπερασπίζεται την άποψη πως «η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη σημαίνει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί χρέους και ελλείμματος», ενώ έκανε κάλεσμα προς όλους να μην προσβάλλονται γιατί «δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Δεν βλέπω σύγκρουση μεταξύ περιοχών της Ευρωζώνης».

The post O Dijsselbloem εξόργισε τον ευρωπαϊκό Νότο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα