«My Octopus Teacher»: Το βραβευμένο με Oscar ντοκιμαντέρ του Netflix που δίνει μαθήματα ζωής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

13:15 28/4/2021 - Πηγή: iPop

Το βραβευμένο με Oscar «My Octopus Teacher» είναι το ντοκιμαντέρ του Netflix των Πιπα Ερλις και Τζειμς Ριντ που θες να δεις όσο είσαι σπίτι, βάζοντας στο επίκεντρο τη σχέση ενός δύτη με ένα χταπόδι.

Ένας σκηνοθέτης αναπτύσσει μια ασυνήθιστη φιλία μ’ ένα χταπόδι σ’ ένα υποθαλάσσιο δάσος της Νότιας Αφρικής, μαθαίνοντας από το ζώο τα μυστήρια του κόσμου του.

Ο έμπειρος δύτης και βραβευμένος σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ αποφάσισε να κάνει αυτή την κατάδυση και να αναπτύξει μια θερμή σχέση με ένα χταπόδι, το οποίο του δίδαξε πολλά, όπως ότι ο άνθρωπος δεν είναι το κυρίαρχο και μόνο είδος πάνω στη Γη, αλλά και ότι υπάρχουν ένα σωρό ανεξερεύνητα πράγματα μες το βυθό της θάλασσας, δίνοντας ένα μάθημα σεβασμού, ελευθερίας και κοσμολογίας.

Το ταξίδι του Φόστερ για να κατανοήσει ένα χταπόδι και τον εαυτό του είναι πραγματικά εξαιρετικό και μοναδικό. Στις πρώτες σκηνές του ντοκιμαντέρ του Netflix «My Octopus Teacher» βλέπουμε τον δύτη και σκηνοθέτη να λέει χαρακτηριστικά «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ένα χταπόδι είναι σαν ένας εξωγήινος. Αλλά το περίεργο είναι, καθώς πλησιάζεις σε αυτό, συνειδητοποιείς ότι είστε πολύ παρόμοιοι με πολλούς τρόπους. Μπαίνεις σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, ένα απίστευτο συναίσθημα και νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο χείλος κάτι εξαιρετικού».

Η μεγαλύτερη απειλή κατά κάποιον τρόπο είναι η ψύξη της ανθρώπινης καρδιάς προς τη φύση. Αυτή η αποσύνδεση από τη φύση δεν βλάπτει μόνο τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, αλλά βλάπτει τους εαυτούς μας και την επιβίωσή μας ως είδος. Η πανδημία Covid είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις του τι θα συμβεί αν δεν θυμόμαστε ότι είμαστε άγριοι και ότι είμαστε φύση. Τα παιδιά μας εξαρτώνται από εμάς για να αναζωπυρώσουμε τη βαθιά σύνδεση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι των οποίων η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας και δεν έχουν το χρόνο να ανησυχούν για τη φύση και τη διατήρησή της. Όσοι από εμάς έχουμε το προνόμιο και την πολυτέλεια της επιλογής πρέπει να αρχίσουμε να πράττουμε σωστά. Εμείς στο Sea Change Project θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να λέμε ιστορίες που ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν τη βαθιά σύνδεση και την αλλαγή συμπεριφοράς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Octopus Teacher (@myoctopusteacher)

Κάθε μέρα για ένα χρόνο, ο Φόστερ πήγαινε για ελεύθερη κατάδυση χωρίς στολή ή ψαροντούφεκο στον συγκεκριμένο κρύο βυθό, προκείμενου να συναντήσει το χταπόδι. Παρακολουθώντας την εμπιστοσύνη να χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, μπορούμε να κατανοήσουμε την ιδιαίτερη σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους, σχηματίζοντας έναν δεσμό που επιτρέπει στον Φόστερ να δει πώς ζει, πώς κοιμάται, πώς τρώει το συγκεκριμένο ζώο. Μάλιστα, στο ντοκιμαντέρ ο δύτης περιγράφει τον αντίκτυπο της σχέσης του με το χταπόδι στη ζωή του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη My Octopus Teacher (@myoctopusteacher)

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συγκινητική ταινία που σε κάνει να αγαπήσεις αυτό το θαλάσσιο πλάσμα, το χταπόδι, κατανοώντας συγχρόνως πόσα κοινά μπορεί να έχει ο άνθρωπος μαζί του, όπως ακριβώς περιγράφει και ο Φόστερ. Άλλωστε, είναι γνωστό πως πρόκειται για ένα πανέξυπνο ζώο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως την ικανότητα να αναγεννά τα άκρα του αν αυτά κοπούν. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάζει και το ίδιο το ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο ζώο.

Δες το trailer του ντοκιμαντέρ «My Octopus Teacher» ή αλλιώς «Ο Δάσκαλός μου το Χταπόδι»:

Seaspiracy: Το ντοκιμαντέρ του Netflix που καταγράφει την καταστροφή που προκαλούμε στη θάλασσα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «My Octopus Teacher»: Το βραβευμένο με Oscar ντοκιμαντέρ του Netflix που δίνει μαθήματα ζωής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
My Octopus Teacher, Oscar,Netflix