Lockdown ή μια ευκαιρία;

18:33 17/11/2020 - Πηγή: iPop

Ο Νοέμβρης του 2020 αποφασίστηκε να είναι ένας μήνας αποκλεισμού. Παραπάνω από μια εβδομάδα σε κατάσταση lockdown και μας μένουν σίγουρα άλλες δύο εβδομάδες. Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω το σημερινό άρθρο, αυτά είναι τα δεδομένα μας. Αυτό είναι ένα δεδομένο στην παρούσα φάση για όλους μας. Σε σχέση με αυτό όμως, όπως και σχεδόν σε όλα τα πράγματα στη ζωή, το θέμα δεν είναι πώς έχουν τα πράγματα, άλλωστε τι από όλα αυτά μπορούμε εμείς να ελέγξουμε, αλλά η οπτική μας προς αυτά. Πώς το βλέπεις δηλαδή το πράγμα και τι μηχανισμούς

έχεις για να το αντιμετωπίσεις.

Οι επιλογές που θα κάνουμε μέσα στην περίοδο αυτή θα μας φέρουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα: τι ήταν αυτά που πολύ σαν επιλογές την περασμένη άνοιξη στον πρώτο αποκλεισμό;

-Πολύ μαγείρεμα (ζύμες-ψωμιά-γλυκά)

-Πολλές ώρες παρακολούθησης Νέτφλιξ

-Αγορές χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτές οι επιλογές είναι σαφώς ψυχαγωγικές. Από την άλλη τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμης “χρήσης”. Δηλαδή οι διατροφικές μου συνήθειες και επιλογές θα μου αποφέρουν ανάλογα αποτελέσματα. Ο τρόπος που θα διαθέσω τον ελεύθερο χρόνο μου, παρακολουθώντας μια σειρά, πιθανά θα με ψυχαγωνήσει, για λίγο αλλά θα μου αφήσει κάτι για το μέλλον; Οι αγορές έχουν μια μορφή επένδυσης;

Εναλλακτικά, φτιάχνοντας τις δομές της νέας καθημερινότητας μου, μπορώ να επενδύσω σε εμένα αποσκοπώντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αρκεί να το θέλω, αρκεί να ξέρω την ανταμοιβή που θα λάβω και θα νιώθω λαχτάρα για να την αποκτήσω. Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να πατήσουμε για λίγο το pause στους φρενήρεις ρυθμούς που τρέχουμε όλοι και να χτίσουμε μια νεα συνήθεια προς όφελός μας.

Παρακάτω δίνω κάποια παραδείγματα ενδεικτικά, αλλά για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει άλλο μοντέλο που λειτουργεί.

Αποδεδειγμένα από πειράματα που έχουν γίνει σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού* οι άνθρωποι που κρατούν διατροφικό ημερολόγιο τείνουν να χάνουν περισσότερα κιλά από εκείνους που δεν κρατούν. Βλέποντας ακριβώς τι τρώμε και ποιες ώρες, κατανοούμε ποιο μοντέλο ταιριάζει σε εμάς, επιλέγουμε λιγότερο junk food. Οργανώνοντας το μενού μας, κερδίζουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού μας αλλά και χρόνο από τις αγορές, αφού ψωνίζουμε μια φορά τη βδομάδα κλπ.Ανταλλάσσοντας μια ώρα παρακολούθησης σειράς, με μια ώρα ανάγνωσης ενός βιβλίου, είτε λογοτεχνία, είτε ένα βιβλίο αυτοβελτιώσης, είτε κάποιο εκπαιδευτικό, μαθαίνουμε κάτι, ψυχαγωγούμαστε σαφώς μα και λαμβάνουμε γνώση για πράγματα που δεν γνωρίζαμε. Αν γίνει συστηματική συνήθεια, σε μια βδομάδα θα έχουμε ολοκληρώσει ένα βιβλίο και σε ένα χρόνο γιατί όχι 52 βιβλία. Πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες κάνουν μαθήματα δωρεάν και μοιράζουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει από την επαγγελματική του πορεία ή και από το χόμπι τους. Θα μπορούσες να βρεις κάποιο από αυτά και να εκπαιδευτείς αν κάτι τέτοιο σε ενδιαφέρει.

Αλήθεια υπάρχει κάποιο ταλέντο σου ή κάποιο χάρισμα που δεν το είχες εκμεταλλευτεί στο μάξιμουμ μέχρι σήμερα; _______________________________________________________________________

Μήπως τώρα είναι μια ευκαιρία να το κάνεις; Μήπως ο ελεύθερος χρόνος που “ήρθε” ξαφνικά με το lockdown είναι ένα δώρο για όλους μας;

Συχνά άνθρωποι που συνεργάζομαι, έχουν ανάγκη από κάποιον να τους παρακινεί και να τους δίνει την υποστήριξη όταν χάνουν το “δρόμο τους” σε αυτά που έχουν έχουν δεσμευτεί να κάνουν. Οι στόχοι μας θέλουμε να είναι ξεκάθαροι, να βλέπεις πώς θα είσαι όταν φτάσεις εκεί, να μην έχεις αμφιβολία γι’αυτό. Τα βήματα που κάνεις κάθε μέρα να σε πηγαίνουν προς τα εκεί. Η εβδομάδα σου καλό θα είναι να είναι δομημένη βάσει αυτού του σκοπού, αλλιώς η κάθε μέρα θα διαδέχεται την άλλη και θα μετράς Δευτέρες και Πρωτοχρονιές και Σεπτέμβρηδες για να ξεκινήσεις. Μπορείς να δεσμευτείς όμως όταν είσαι έτοιμος! Γιατί φαίνεται μεγάλο και μακρινό στην αρχή, μπορεί τα βήματα να μην είναι σαφή όταν ξεκινάς, αλλά όταν σε δεις νοερά εκεί που μέχρι τώρα ίσως φοβόσουν, ίσως δεν πίστευες ότι μπορείς, ίσως δε σε υποστηρίζει κανείς άλλος, τότε δε θα μπορείς να σταματήσεις. Δε θα επιτρέπεις να σε σαμποτάρεις και κάθε φορά που σταματάς θα ξέρεις μέσα σου ότι κλέβεις από εσένα αλλά και από τους άλλους που δεν τους προσφέρεις όλα αυτά τα σπουδαία που έχεις να προσφέρεις.

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός life coach και ενός ψυχολόγου;

Σκέψου τι θα γινόταν αν τα είχε παρατήσει ο Έντισον, ο Παπανικολάου, συγγραφείς, επιστήμονες και τόσοι άλλοι άνθρωποι που δε σταμάτησαν και άφησαν πίσω τους όλη αυτήν την κληρονομιά για την ανθρωπότητα. Και αν λες γιατί έγω, εγώ θα σου απαντήσω γιατί όχι εσύ! Οπωσδήποτε εσύ!

Που είμαι σήμερα και που θέλω να πάω. ____________________________________

Έχω περίπου είκοσι μέρες (ή και περισσότερες) στη διάθεσή μου και η ατζέντα είναι σχεδόν κενή. Το τι θα γράψω στην ατζέντα αυτή και πώς θα δραστηριοποιηθώ, θα καθορίσει το αποτέλεσμα της καραντίνας για εμένα όταν όλη αυτή η κατάσταση θα τελειώσει. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια ανταμοιβή( στόχος ). Δηλαδή κάτι που με ευχαριστεί κάτι που είναι το επιθυμητό, αλλά πρέπει να εργαστώ. Θα πρέπει να είναι κάτι που λαχταρώ πολύ και ανυπομονώ να απολαύσω, ώστε να μην χάσω το ενδιαφέρον μου και να παραμείνω συνεπής σε εμένα και τη δέσμευσή μου.

Έχω ετοιμάσει ένα ημερολόγιο που κάποιους ίσως τους βοηθήσει για τις μέρες του lockdown.

Στο Ινσταγκραμ μου, δημιούργησα το #lockdown2justdoit και θα αναρτώ ιστορίες και φωτογραφίες για το πώς να μείνουμε motivated.

Να είστε όλοι καλά!

Λαμπρινή

* Πηγή: Από το βιβλίο Τσαρλς Νταχιγκ Εκδ.Ψυχογιός

Βιογραφικό

Είμαι η Λαμπρινή Λαδά (Instagram account), κάπου γύρω στο 2018 ξεκίνησα το μαγικό ταξίδι προς την αυτοβελτιώση και την αυτογνωσία. Ο πρώτος σταθμος αυτού του ταξιδιού, με έβγαλε στο Coaching. Είμαι κάτοχος του Certificate of Coaching, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο Life Coaching.

Αποστολή μου είναι να βοηθήσω με τα εφόδια που έχω αποκτήσει, όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ, να βρουν το σκοπό της ζωής τους και να εργαστούν γι’ αυτόν, μιας που είμαι βέβαιη ότι όλο αυτό, μπορεί να βγάλει από μέσα μας την προσωπική μας λάμψη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Lockdown ή μια ευκαιρία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα