«Je suis Europe»- Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που άλλαξαν την Ευρώπη

17:28 27/3/2016 - Πηγή: iPop

Τώρα ήταν οι Βρυξέλλες. Το Νοέμβριο ήταν το Παρίσι και το Μάρτιο του 2004 ήταν η Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν δεχθεί τρομοκρατικά χτυπήματα, τα οποία σκόρπισαν τον πανικό σ’ ολόκληρη την ήπειρο, που πλέον έχει εγκαινιάσει μια νέα εποχή. Και όχι δεν είναι μια νέα εποχή της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης, αλλά μια νέα,

θλιβερή εποχή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να είναι καχύποπτοι ακόμα με την σκιά τους και να τρέμουν να πάρουν το σακίδιό τους κι ένα αεροπλάνο για να ανακαλύψουν τις ομορφιές της ηπείρου στην οποία ζουν.

Μαδρίτη 2004: Η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ευρωπαϊκή ιστορία

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη το 2004, ως εκείνο που σήμανε την έναρξη του φόβου στην Ευρώπη και την συνειδητοποίηση ότι οι τρομοκράτες δεν βρίσκονται μόνο στην Ασία, αλλά αποκτούν όλο και περισσότερη δύναμη κι εξαπλώνονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 2.000 τραυματίστηκαν στις 11 Μαρτίου 2004, όταν 10 βόμβες εξερράγησαν σε 4 τρένα σε 3 σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης. Οι βόμβες ελέγχονταν από τα κινητά τηλέφωνα των τρομοκρατών, όπως έγινε αργότερα γνωστό.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν κρυμμένοι σε τσάντες μέσα στα τρένα, ενώ οι αρχές εντόπισαν ακόμα τρεις βόμβες, οι οποίες, ωστόσο, δεν πυροδοτήθηκαν.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση σε άμαχους ανθρώπους που έχει συμβεί ποτέ στην Ευρώπη.

Μια ισλαμιστική οργάνωση με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα κρυβόταν πίσω από την επίθεση, με πολλούς Ισπανούς να εκλαμβάνουν το τρομοκρατικό χτύπημα ως αντίποινα για την συμμετοχή Ισπανών στρατιωτών στον πόλεμο στο Ιράκ.

2 μήνες μετά την επίθεση, ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ισπανίας αποφάσισε την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ.

Λονδίνο 2005: Τέσσερις καμικάζι σκορπάνε το θάνατο

Η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, γνωστή και ως η 7η Ιουλίου, ήταν μια σειρά συντονισμένων εκρήξεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της αγγλικής πρωτεύουσας. Τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας συνέβησαν το πρωί της 7ης Ιουλίου σε ώρα αιχμής στο Μετρό του Λονδίνου, για να ακολουθήσει ακόμα μια σε λεωφορείο.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 52 πολίτες και οι 4 βομβιστές αυτοκτονίας και να τραυματιστούν 700 άνθρωποι.

Οι βομβιστές αυτοκτονίας ήταν 4 Βρετανοί Μουσουλμάνοι, εμπνεόμενοι από την Αλ Κάιντα.

Νορβηγία 2011: Ένας μακελάρης, 77 θύματα

Ο εξτρεμιστής Anders Behring Breivik τοποθετεί βόμβα σε όχημα στο κέντρο του Όσλο και λίγο αργότερα μεταβαίνει σε camp της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στην Ουτόγια, σε απόσταση 40 χλμ από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας και μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός ανοίγει πυρ εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 77 άτομα, 8 από την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος και ακόμα 69, κυρίως έφηβοι, από την επίθεση στην κατασκήνωση.

Ο αντι-ισλαμιστής Anders Behring Breivik συνελήφθη στο camp ως υπεύθυνος και για τις δύο επιθέσεις. Ο ίδιος καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης.

Ο Breivik έχει υποβάλλει μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους, καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες κράτησής του στην φυλακή Skien είναι «απάνθρωπες». Σημειώνεται πως κρατείται σε μία πτέρυγα μόνος του, έχει ένα κελί τριών δωματίων στη διάθεση του και έχει πρόσβαση σε τηλεόραση, σε υπολογιστή και σε Playstation.

Παρίσι 2015 (Ιανουάριος): To «Je suis Charlie» που σημάδεψε την Ευρώπη

Στις 7 Ιανουαρίου δύο ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στην καρδιά της Γαλλίας, στο Παρίσι. 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κι ακόμα επτά τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο εκδότης, εργαζόμενοι και σκιτσογράφοι του περιοδικού.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν οι δράστες συγκρούστηκαν με αστυνομικό, ο οποίος τραυματίστηκε. Τότε ο ένοπλος τον εκτέλεσε εν ψυχρώ.

Τρομοκρατικές επιθέσεις έλαβαν χώρα και τις επόμενες ημέρες, ανεβάζοντας τελικά τον αριθμό των θυμάτων σε 17.

Οι δράστες σκοτώθηκε τελικά από τις γαλλικές αρχές.

Η Αλ Κάιντα της Υεμένης ανέλαβε με βίντεο του αρχηγού της την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης.

Παρίσι 2015 (Νοέμβριος): Η φρικαλεότητα του ISIS σκοτώνει 130 ανθρώπους σ’ ένα βράδυ

Μια σειρά από επιθέσεις συνέβησαν ταυτόχρονα στο κέντρο του Παρισιού. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σ’ ένα εστιατόριο και σ’ ένα μπαρ στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Μια βόμβα εξερράγη στο θέατρο Bataclan στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας.

Νέα βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα στο στάδιο Stade de France στο προάστιο του Saint-Denis κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων των συντονισμένων επιθέσεων ήταν 130 νεκροί και 352 τραυματίες.

Οι εξτρεμιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονταν πίσω από τις αιματηρές επιθέσεις, με τον τελευταίo επιζώντα δράστη, Salah Abdeslam, να συλλαμβάνεται 5 μήνες μετά, στις 18 Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες.

Βρυξέλλες 2016: Το αιματηρό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης

Στις 8 το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου δύο βόμβες εξερράγησαν στο αεροδρόμιο Zaventem, προκαλώντας το θάνατο 11 ατόμων. Μια τρίτη βόμβα που δεν εξερράγη εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο.

Στις 9 το πρωί μια ακόμα επίθεση σημειώθηκε στο σταθμό του Μετρό Maelbeek, κοντά στο κτίριο της Ε.Ε. 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο απολογισμός των επιθέσεων είναι 31 νεκροί και περίπου 300 τραυματίες.

Το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα, προειδοποιώντας για νέες επιθέσεις στην Ευρώπη.

Και οι τρεις εκρήξεις προκλήθηκαν από βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι είναι νεκροί.

This was the scene a short while ago, between the Arts-Lois and Maelbeek metro stations in Brussels. pic.twitter.com/aTZjqsF7Gt

— Evan Lamos (@evanlamos) March 22, 2016

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους δράστες;

Οι αρχές έχουν ταυτοποιήσει τους Ibrahim El Bakraoui και τον Najim Laachraoui ως τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Ένας τρίτος άνδρας εμφανίζεται στη φωτογραφία, η οποία λήφθηκε από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, φορώντας ένα μπεζ πουκάμισο και ένα μαύρο καπέλο. Ο Εισαγγελέας του Βελγίου έκανε γνωστό ότι αυτός ο άνδρας κουβαλούσε και τη μεγαλύτερη βόμβα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα βελγικά Μέσα, ο Fayçal Cheffou είναι ο τρίτος δράστης του αεροδρομίου. Ο Fayçal Cheffou είναι δημοσιογράφος στα βελγικά μέσα ενημέρωσης, που έχει κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού στη χώρα.

Ο Khalid, αδερφός του Ibrahim El Bakraoui, έχει αναγνωριστεί ως ο βομβιστής της επίθεσης στο Μετρό. Η αστυνομία αναζητά κι έναν ακόμα ύποπτο για την επίθεση στο Μετρό. Τα βελγικά Μέσα υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος δράστης του Μετρό έχει συλληφθεί, όμως οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, συμπεραίνουμε ότι οι δράστες ήταν 5, με τους 3 ή 4 να είναι νεκροί, κι ένας ή δύο να καταζητούνται.

Σύνδεση με τις επιθέσεις στο Παρίσι

Από τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στη διάθεσή τους οι αρχές προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα των Βρυξελλών και του Παρίσιού συνδέονται.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Salah Abdeslam, ο τελευταίος καταζητούμενος από τις επιθέσεις στην Πόλη του Φωτός, συνελήφθη στη βελγική πρωτεύουσα 4 μέρες πριν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος δηλώνει άγνοια τόσο για τις επιθέσεις στο Βέλγιο, όσο και για τους δράστες, ωστόσο ο τρόπος οργάνωσης των δύο χτυπημάτων είναι πανομοιότυπος, ενώ η αστυνομία θεωρεί πως ένας από τους δράστες των Βρυξελλών ήταν και ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών που σκόρπισαν το θάνατο στο Παρίσι.

Photos: EPA, DENIS DOYLE, AFP, huffingtonpost.co.uk, AP

The post «Je suis Europe»- Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που άλλαξαν την Ευρώπη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα