«Καραμανλικά αδειάσματα»

Μια παλαιά κόντρα, που είχε χάσει το νόημά της εδώ και χρόνια, αναβιώνει ξαφνικά στο παρασκήνιο της Ν.Δ. και φέρνει και πάλι, αντιμέτωπους τους «καραμανλικούς» με τους «μητσοτακικούς». Στο δρόμο προς το 10ο συνέδριο του κόμματος το τριήμερο 22-24 Απριλίου έχουν ξυπνήσει τα παλαιά πάθη και πάνω από τη Ν.Δ. πλανάται το φάντασμα των ιστορικών αντιθέσεων «καραμανλικών - μητσοτακικών».

Η προσπάθεια του νέου προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είναι αναμενόμενο, να διαμορφώσει τη δική του ομάδα στο κόμμα και να ελέγξει όσο γίνεται περισσότερο τον κομματικό μηχανισμό, προκαλεί πολιτική

αναφυλαξία στους «καραμανλικούς», οι οποίοι προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι μετά από την ιστορική διαστάσεων ήττα που υπέστησαν στις εσωκομματικές εκλογές.

Αν και δεν έχουν ακόμα συνέλθει μετά από το σοκ της ήττας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δίνουν μάχη για να διατηρήσουν την επιρροή τους στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και το οποίο πολλές φορές με τις πράξεις τους τα τελευταία χρόνια ορισμένοι υπονόμευσαν, όπως και εδώ και 14 μήνες με το παρασκηνιακό φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ και τις κολεγιές με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως είναι λογικό θέλει να εδραιώσει την πολιτική του κυριαρχία στη Ν.Δ. μέσα από την επικράτηση των δικών του ανθρώπων σε κρίσιμα πόστα στο κόμμα και ειδικά στα όργανα που θα εκλεγούν μετά το Συνέδριο.

Οι «καραμανλικοί» φοβούνται, όπως λένε, την «αποκαραμανλοποίηση» και φαίνεται να θέλουν να καταγραφεί στο συνέδριο του κόμματος η επιρροή τους.

Παράλληλα, η κριτική που γίνεται στο παρασκήνιο είναι έντονη για τον Κυρ. Μητσοτάκη και είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς εκ των επιφανών «καραμανλικών» εδώ και δυο μήνες που έχει αλλάξει ηγεσία το κόμμα δεν έχει βγει να στηρίξει ανοικτά τη Ν.Δ. και να ασκήσει δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη στάση τους αντί να βοηθήσουν, μπορεί να πει κανείς, ότι υπονομεύουν την προσπάθεια της νέας ηγεσίας, στην οποία πρέπει να δοθεί χρόνος. Και εμείς από εδώ είμαστε αυστηροί πολλές φορές, αλλά όταν γίνεται κάτι καλό πρέπει να στηρίζεται ο νέος πρόεδρος και να μην υπάρχει μόνο άγχος για το πώς θα επηρεάσουν τους κομματικούς συσχετισμούς για να μην αποδυναμωθούν οι «καραμανλικοί» που έδωσαν προ ημερών και δίνουν παρασκηνιακά, μάχη υπέρ του «καραμανλικού» αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου που καταγγέλλεται από την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη για παρεμβάσεις στο έργο της.

Η στάση τους ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη διαφθορά και τη δικαιοσύνη που θα γίνει την προσεχή Τρίτη, αλλά και πως θα κινηθούν πριν και μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής που ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη θα δείξει πολλά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σφόδρα ενοχλημένος από τη στάση πολλών καραμανλικών και με δεδομένο ότι έχει διαπιστώσει τη «λευκή απεργία» διαφόρων ζήτησε να μην απουσιάζει κανείς από τη συζήτηση στη Βουλή.

Ο ίδιος δεν ανησυχεί για τις κινήσεις των «καραμανλικών» και οι δικοί του άνθρωποι λένε ότι είναι...«ξεδοντιασμένοι». Το σίγουρο είναι ότι οι «καραμανλικοί» έχουν άγχος, καθώς επικρατεί ο φόβος της σταδιακής μείωσης της επιρροής τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα