H ένταση μεταξύ Τσίπρα και Σόιμπλε και τα υπονοούμενα στο Νταβός

16:54 21/1/2016 - Πηγή: iPop

«Είναι η συμφωνία ανόητε» είπε ο Σόιμπλε στον Τσίπρα στα πλαίσια μίας εκρηκτικής στιχομυθίας στο Νταβός με τον Έλληνα Πρωθυπουργό αν μιλάει για κεριά και δυναμίτες ενώ υπογραμμίζει ότι «θα υλοποιήσουμε το μνημόνιο» και τον Γερμανό υπουργό να παραφράζει την την ιστορική φράση του Μπιλ Κλίντον «It’s economy stupid» και να λέει στον Τσίπρα

«Είναι η εφαρμογή ανόητε…».

Στο πάνελ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας όπου συμμετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διασταυρώθηκαν τα ξίφη των δύο ανδρών και ανέβηκε η θερμοκρασία καθώς οι δύο άνδρες ήρθαν σε έντονη αντιπαράθεση.

Το ΔΝΤ ήταν η αφορμή…

Ο Γερμανός υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι πως όταν υπάρχει μία συμφωνία είναι απαραίτητη η εφαρμογή της, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες».

Ο Σόιμπλε βεβαίως κατά την ομιλία του παραδέχθηκε πως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρχικά ήταν αντίθετο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, άποψη την οποία τελικά άλλαξε η Καγκελαρία.

«Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν. Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σα να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί», τόνισε ο κ.Σόιμπλε και ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε το δυναμίτη πριν ανάψουμε το κερί. Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και να κρατήσουμε το κερί για φως».

Μάλιστα, παραφράζοντας τη διάσημη ρήση του Μπιλ Κλίντον, ο κ. Σόιμπλε χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα είπε αναφερόμενος στα προβλήματα της ΕΕ και τις συνθήκες: «Αν θέλουμε δυνατή Ευρώπη, εφαρμόζουμε τις συμφωνίες. Είναι η συμφωνία ανόητε» και πρόσθεσε:

Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκή κρίση. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη είναι να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να γίνει η Ευρώπη δυνατότερη και αυτό ξεκινά με το να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες που συνήφθησαν με δυσκολία. Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε

H φράση του Μπιλ Κλίντον

«The economy, stupid» ήταν η κεντρική ιδέα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον το 1992 την οποία είχε εμπνευστεί ο James Carville, ο άνθρωπος πίσω από την καμπάνια της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Κλίντον.

Η αρχική φράση του Carville, απευθυνόταν στο εσωτερικό ακροατήριο της καμπάνιας του Κλίντον ως μέρος των τριών μηνυμάτων στα οποία έπρεπε να επικεντρωθούν.

Αργότερα, το «the economy, stupid» μετατράπηκε σε σλόγκαν.

«Θα υλοποιήσουμε το μνημόνιο» παρά τις αντιδράσεις

Το βασικό μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν ότι θα υλοποιηθεί το μνημόνιο που υπογράφηκε τον Ιούνιο λέγοντας ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουμε ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας» ενώ επέμεινε στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ζήτησε ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να «καλύψει τα νώτα του» σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρηση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων υπογραμμίζοντας: «Εύχομαι και ελπίζω η συνύπαρξη τριών διαφορετικών θεσμών και οι διαφωνίες πολλές φορές μεταξύ τους να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Για την αναγκαιότητα Ευρωπαϊκών και ιδιωτικών επενδύσεων έκανε λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του και εξήγησε ότι είναι άκρως σημαντικές προκειμένου η Ελλάδα να προχωρήσει και να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη σημαντικών διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα.

Θέλοντας, μάλιστα, να αφήσει πίσω του κάθε συζήτηση για Grexit και να διατρανώσει την πίστη του στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή οικογένεια διεμήνυσε ότι «δεν είναι ώρα για περισσότερα exit, Grexit, Brexit κοκ αλλά ώρα για περισσότερη Ευρώπη».

Και για την τριπλή κρίση που βιώνει η Ευρώπη, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας:

“Η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση: Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας” είπε και πρόσθεσε:

Είναι αναγκαία η αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και των χωρών του βορρά.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας δείχνει να είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε δηλώσεις του από το Νταβός τόνισε, πως το 2016 η χώρα μας θα καταφέρει να καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεόραση του Bloomberg;

Αν και πέρυσι ήταν μια χρονιά με προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες μπροστά μας.

Στη συνέχεια μάλιστα των δηλώσεων του ο Πρωθυπουργός σημείωσε αναφερόμενος στην αξιολόγηση: «Όσο γρηγορότερα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόσο το καλύτερο θα είναι για την ανάκαμψη, και για την ευρωπαϊκή οικονομία ως σύνολο».

Δύσκολη μέρα η Πέμπτη

Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας θα «πέσει» στα βαθιά αφού θα έχει συναντήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Μανουέλ Βαλς αλλά και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ενώ από τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας θα είναι η συνάντηση του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι αναμένουμε για τη συζήτηση;

Στο προγραμματισμένο τετ-α-τετ Τσίπρα- Λαγκάρντ από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα εστιάσει στο αν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά του ΔΝΤ να γίνουν αξιόλογες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο θα εστιάσει στο αν η Κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του έτσι ώστε να δει τι στάση θα κρατήσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες

Το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρθηκαν σε αμερικανική παρέμβαση αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Όπως μάλιστα, έχει γίνει γνωστό, υπάρχει η περίπτωση ο κ. Μπάιντεν να ζήτησε από την κα Λαγκάρντ να βρεθούν πριν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Όπως υπογραμμίζει η Κυβέρνηση:

Τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός είναι ενδεικτικά της αγωνίας του Μαξίμου να τρέξει τις εξελίξεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2016 αφού τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι τόσο οι κοινοβουλευτικές αντοχές της κυβέρνησης όσο κυρίως οι αντοχές της κοινωνίας έχουν ημερομηνία λήξης

Τι συνέβη στις πρώτες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα;Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν;

Γύρω από το ελληνικό χρέος κινήθηκε το ραντεβού Τσίπρα-Μπάιντεν, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Όπως τόνισε σε σχετική του ανακοίνωση το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος, κ. Μπάιντεν, εστίασε στη σημασία που έχει η σταθερότητα για τη χώρα μας και σημείωσε πως είναι άμεσα συνδεδεμένη με την σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του σημερινού τετ-α-τετ Τσίπρα-Μπάιντεν αναφέρθηκε πως: «η πρώτη αξιολόγηση για τη χώρα μας πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο άμεσα γίνεται».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες αναφορικά με την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ δύο των χωρών και εξήγησε πως οι επενδύσεις των Αμερικάνων είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα.

Μίλησαν και για το προσφυγικό

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος δήλωσε πως πρέπει είναι αναγκαία η περαιτέρω δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Επίσης, συζήτησαν και για το ζήτημα των ενεργειακών και χαιρέτησαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της χώρα μας.

Για το Κυπριακό:

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις».

Στο τέλος της συνάντησης τους μίλησαν ΠΓΔΜ και συμφώνησαν πως : «Οι εκλογές στην ΠΓΔΜ πρέπει να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας».

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ σημειώθηκε και η προσπάθεια της ελληνικής Κυβέρνησης να θεσπίσει ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Όσον αφορά το προσφυγικό, αναγνωρίστηκε η τεράστια συμβολή της Ελλάδας και οι προσπάθειες που κάνει για την επίλυσή του.

Στη συνάντηση με τον Πιερ Μοσκοβισί

Κατά την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί επισημάνθηκε η αναγκαιότητα για να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση, ενώ νύξη έγινε φυσικά και για το ασφαλιστικό, όπως επίσης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημείωση!

2.500 άτομα δίνουν το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ανάμεσα στους οποίους είναι και 40 αρχηγοί κρατών, επιχειρηματίες, Υπουργοί και πολλοί διάσημοι από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Τι συζητούν στο Νταβός;

Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ βασικά θέματα αποτελούν η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και η επίδρασή της στην οικονομία, η ιατρική αλλά και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού που έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο θέμα.

The post H ένταση μεταξύ Τσίπρα και Σόιμπλε και τα υπονοούμενα στο Νταβός appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, σόιμπλε, νταβος, σόιμπλε, αλέξης τσίπρας, μνημονιο, ΔΝΤ, συμμετοχή, σημαίνει, μερκελ, λύση, φως, james, ελλαδα, exit, κοκ, χρεος, tap, igb, ing, ΠΓΔΜ, εκλογες, νύξη, υπουργοι, ipop, γερμανος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, ipop, ημερομήνια, οικονομικη κριση, ηπειρος, θεμα, ιατρικη, κοκ, οικονομια, προγραμμα, σλογκαν, τηλεοραση, ωρα, james, αλληλεγγυη, αμοιβαια, ανθρωπος, ασφαλιστικο, ατζεντα, αφορμη, βραδυ, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, επρεπε, ευρωπη, ιδεα, ιδια, ομιλια, κερια, κυβερνηση, λύση, λογο, μαξιμου, νύξη, νοημοσυνη, νωτα, ξιφη, παντα, οικογενεια, οφελος, πεμπτη, πιστη, ρηση, προβληματα, ραντεβου, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, συσφιξη, σχηματα, τρελα, υλοποιηση, φυσικα, δικιο, δωματιο, εφαρμογη, exit, γερμανο, ηγετες, χωρα, igb, ing, μπροστα, πληροφοριες, σημαίνει, tap, θεματα, θερμοκρασια, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα