Οι ανισότητες στην ΕΕ και η τεράστια ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν

15:52 21/1/2016 - Πηγή: iPop

Για τις μεγάλες ανισότητες στην ΕΕ και την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις μίλησε η αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν παρουσιάζοντας την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις για το 2015 (ESDE 2015) που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία παρουσίασε την Πέμπτη η αρμόδια επίτροπος για την Απασχόληση, Μαριάν Τίσεν, αναδεικνύει τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών, σε

θέματα σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και άλλους βασικούς κοινωνικούς δείκτες και δείκτες για την αγορά εργασίας.

Η Μαριάν Τίσεν, τόνισε πως «οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ακόμη αισθητές και οι τάσεις δείχνουν ότι οι ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών αυξάνονται».

Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης η Μαριάν Τίσεν έκανε ιδιαίτερη αναφοράστην Ελλάδα και στα χαμηλά επίπεδα απασχόλησης τα οποία αγγίζουν το 55% και έρχονται σε μεγάλη αντίθεση σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι η Σουηδία της οποίας το ποσοστό απασχόλησης φτάνει το 81%, καθώς και στα ποσοστά ανεργίας που παραμένουν πάνω από 20% στην Ελλάδα και στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία είναι μόλις 5%.

Η έκθεση, όμως, σύμφωνα με την ίδια έχει και «καλά νέα» καθώς η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται στην ΕΕ, τονίζοντας ωστόσο την «επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουμε στη σύγκλιση, να αναπτυχθούμε μαζί».

Μέσα στην έκθεση ESDE διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις συμβάσεις εργασίας γεγονός που είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς από τη μάι πλευρά επιτρέπει ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις, και συνεπώς αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, αλλά από την άλλη πλευρά μπορεί να οδηγήσει και σε κατακερματισμό της αγοράς εργασίας.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό μας δίκαιο και τα συστήματά μας κοινωνικής προστασίας είναι κατάλληλα για την επίτευξη των στόχων τους στον 21ο αιώνα, και πρέπει να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό

Οι δυσκολίες της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας

Στην έκθεση ESDE 2015 υπογραμμίζεται η σημασία της αυτοαπασχόλησης και της επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας αλλά και οι δυσκολίες που κρύβονται πίσω από αυτές τις προσπάθειες. Συγκεκριμένα εξηγείται ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ομάδες, όπως είναι οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και οι εθνοτικές μειονότητες, μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα εμπόδια στην ίδρυση της δικής τους επιχείρησης.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους πολίτες της ΕΕ, ειδικά εκείνους που είναι πιο απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ατόμων, έτσι ώστε όλες οι γυναίκες και όλοι οι άνδρες στην ΕΕ να μπορούν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Για την επίτευξη ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε η Μ. Τίσεν σχετικά με την ανάγκη οι πολιτικές που ακολουθούνται σε κάθε κράτος μέλος να περιλαμβάνουν την ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση ή φορολογικά κίνητρα, επιχειρηματική εκπαίδευση ή πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ώστε να μην γίνεται ακόμα δυσκολότερη η επιχειρηματικότητα.

Το καμπανάκι κρούει όμως και για την ΕΕ η νέα αυτή έκθεση καθώς υποστηρίζει πως η ΕΕ μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τους ανθρώπινους πόρους της μέσω της κινητικότητας. Αν και ο αριθμός των μετακινούμενων εργαζομένων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, το ποσοστό τους επί του συνολικού εργατικού δυναμικού παραμένει περιορισμένο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μόνο το 4% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών ζει σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο στο οποίο γεννήθηκε. Ωστόσο, οι μετακινούμενοι εργαζόμενοι της ΕΕ τείνουν να έχουν συνολικά καλύτερες προοπτικές απασχόλησης απ’ ό,τι ο εγχώριος πληθυσμός. Επιπλέον, οι ροές τους είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας σε ορισμένα κράτη-μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού στις χώρες υποδοχής. Ως εκ τούτου, η έκθεση ESDE υπογραμμίζει σαφώς το οικονομικό δυναμικό της κινητικότητας.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση, οι εργοδότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες για την πλήρωση ορισμένων κενών θέσεων. Εκτός της ουσιαστικής αναντιστοιχίας δεξιοτήτων, η ικανότητα των εργοδοτών να καλύπτουν τις κενές θέσεις εργασίας περιορίζεται επίσης από την αδυναμία τους να προσφέρουν ελκυστική αμοιβή ή ελκυστικές συνθήκες εργασίας, καλή κατάρτιση ή δυνατότητες σταδιοδρομίας. Η έκθεση ESDE 2015 διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων από χώρες εκτός ΕΕ σε θέσεις εργασίας υποδεέστερες των προσόντων τους και αναφέρει πως η πρωτοβουλία για την Ατζέντα για νέες δεξιότητες, την οποία προετοιμάζει για φέτος η Επιτροπή, θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

The post Οι ανισότητες στην ΕΕ και η τεράστια ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα