H άγρια δολοφονία της Mahsa Amini στο Ιράν προκαλεί παγκόσμια οργή. Οι Ιρανοί διαδηλώνουν στους δρόμους της Τεχεράνη

17:01 21/9/2022 - Πηγή: iPop

Ο θάνατος της Mahsa Amini στη φυλακή, μιας 22χρονης από το Κουρδιστάν, αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά στιγμή απολογισμού για το ιρανικό καθεστώς. Στη σκιά μιας λαϊκής εξέγερσης βρίσκεται τις τελευταίες μέρες ολόκληρη η χώρα, καθώς χιλιάδες φοιτητές βγήκαν την Δευτέρα στους δρόμους της Τεχεράνη, ζητώντας δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών για την αποτρόπαια δολοφονία της Amini. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε πόλεις του Βορειοδυτικού Κουρδιστάν το Σαββατοκύριακο, συμπληρώνοντας το έκρυθμο κλίμα και υπογραμμίζοντας την καταπίεση που δέχονται οι γυναίκες από τις επίσημες αρχές του κράτους, που τις θεωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Περισσότεροι από 30 Ιρανοί έχουν τραυματιστεί ήδη -μερικοί από τους οποίους σοβαρά- κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης, η οποία τρεις μέρες αφού συνελήφθη φαίνεται να ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνη.

Αν και οι συνθήκες του θανάτου της Mahsa Amini αμφισβητούνται έντονα από το ιρανικό καθεστώς, η οικογένειά της διέψευσε τις επίσημες αναφορές ότι η κοπέλα έπασχε από επιληψία. Αντίθετα υποστήριξε ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία.

Mahsa Amini: To σύμβολο της αστυνομικής βίας στο Ιράν View this post on Instagram

A post shared by Bella (@bellahadid)

Η Mahsa Amini επισκεπτόταν την Τεχεράνη με τον αδερφό της όταν την σταμάτησε η αστυνομία έξω από το μετρό, επειδή φέρεται να μην συμμορφωνόταν με τους κανονισμούς της χώρας για το hijab. Από εκείνο το σημείο οι αρχές την έβαλαν σε ένα φορτηγό οδηγώντας την στο αστυνομικό τμήμα και τέλος στην τραγική της κατάληξη.

Η επίσημη δήλωση της ιρανικής αστυνομίας ότι ο θάνατος της Amini είναι ένα «ατυχές γεγονός» χωρίς καμία σωματική ανάμειξη, δεν κατάφερε να πείσει τα πλήθη. Η έκθεση περί προβλημάτων υγείας και καρδιακής ανακοπής διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την οικογένεια της άτυχης 22χρονης. Το επίμαχο ζήτημα έχει προκαλέσει πρωτοφανείς αντιδράσεις στην ιρανική κοινότητα, τόσο για αυστηρούς νόμους της επιβολής του hijab όσο και για την ασυδοσία της αστυνομίας ηθικής της χώρας. Από την άλλη πλευρά, διάχυτη είναι και η δυσπιστία των πολιτών προς ένα καθεστώς που αρνείται πεισματικά να λογοδοτήσει για τους λανθασμένους χειρισμούς του.

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που έρχονται στο φως οι φρικαλεότητες των ιρανικών αρχών, οι οποίες έχουν στόχο, κατά αποκλειστικότητα, γυναίκες και αντικαθεστωτικούς. Ένα τέτοιο ξέσπασμα έχει να εκδηλωθεί στη χώρα από το 2009, όταν ο θάνατος μιας άλλης νεαρής γυναίκας πυροδότησε μέρες εκτεταμένων αναταραχών, που δεν έχουν παρατηρηθεί από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ο αργός θάνατος της Neda Agha Soltan από έναν πυροβολισμό στο κεφάλι παραμένει μια απόδειξη του, πώς το Ιράν αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Η Soltan πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή ενώ συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση τον Ιούνιο του 2009.

Οι γυναίκες διαδηλώνουν στο Ιράν

Brave women in Saghez, Iran, risked punishment by authorities by removing their headscarves in protest against the murder of the 22-Year-old woman #MahsaAmini by hijab police, and chanted “death to the dictator.”

Lionesses, each and every one! https://t.co/ME0g8yFxfq

— Nazanin Boniadi (@NazaninBoniadi) September 17, 2022

Οι γυναίκες στο Ιράν έχουν διαδηλώσει σε διάφορα μέρη του έθνους. Κάνουν πορείες, καλούν σε απεργία. Ξεκινώντας ένα κίνημα ενάντια στην βαρβαρότητα των αρχών, βγάζουν το hijab τους δημόσια, πράξη που μπορεί να τους οδηγήσει στη σύλληψη. Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει γυναίκες στην Τεχεράνη να βγάζουν το hijab τους και να το κουνάνε φωνάζοντας «θάνατος στον δικτάτορα». Ακόμα πολλές γυναίκες στο Ιράν κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία της Mahsa αλλά και για την αυστηρότητα των νόμων του κράτους που κάνουν εμφανή διαχωρισμό ανάμεσα στα δυο φύλα.

Πέρα ωστόσο από τις εσωτερικές αναταράξεις και την εγχώρια ακτιβιστική δύναμη, το ιρανικό καθεστώς βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ισχυρό δίκτυο ομογενών που θέλει διαφορετικά πράγματα για την χώρα και τους ανθρώπους της. Το αν ο θάνατος της Amini θα γίνει η σπίθα που θα ανατρέψει το σκληρό καθεστώς του Χαμενεΐ, η απλά θα ξεχαστεί στις σελίδες της ιστορίες δεν μένει παρά να το ανακαλύψουμε. Το μόνο σίγουρο είναι όμως, πως οι Ιρανοί ηγέτες έχουν μπει σε ένα δρόμο που δύσκολα θα μπορέσουν να συγκρατήσουν.

Ο άγριος θάνατος μιας ακόμα νεαρής γυναίκας είναι η συνταγή για περισσότερη αναταραχή και ίσως η αρχή για τη δημιουργία ενός ελεύθερου Ιράν με περισσότερο σεβασμό στις γυναίκες και τα δικαιώματά τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο H άγρια δολοφονία της Mahsa Amini στο Ιράν προκαλεί παγκόσμια οργή. Οι Ιρανοί διαδηλώνουν στους δρόμους της Τεχεράνη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα