Facts για τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης που πρέπει να γνωρίζεις!

19:42 11/10/2019 - Πηγή: iPop

Στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Αμπί Αχμέντ, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2019 για τη συμβολή του στο τέλος του πολέμου με την Ερυθραία. Αλλά ποιος είναι ο Αμπί Αχμέντ;

Ο Αμπί Αχμέντ είναι ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας  από το 2018 και μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να κάνει τόσα πολλά! Έβαλε τέλος στον πόλεμο με την Ερυθραία, απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες «λογοκριμένους» ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία υπογράφοντας ιστορική «κοινή διακήρυξη ειρήνης και φιλίας», ήρε την

κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές – μεταξύ αυτών και τον κρατικό αερομεταφορέα.

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the Nobel Peace Prize for 2019 to Ethiopian Prime Minister Abiy Ahmed Ali.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/uGRpZJHk1B

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 11, 2019

Και γι’ αυτό δικαίως του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης. Όπως, επισήμαναν κατά την ανακοίνωση του ονόματος, ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είχε ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν σε πολλούς πολίτες στη χώρα του «ελπίδα για μια καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον».

Οι προσπάθειές του αξίζουν την αναγνώριση και «ελπίζουμε ότι η απονομή του βραβείου για την ειρήνη θα ενισχύσει τη θέση του κ. Αχμέντ στο σημαντικό του έργο για ειρήνη και συμφιλίωση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

5 facts για τον Αμπί Αχμέντ που πρέπει να γνωρίζειςΟ φανατικός με τη… γυμναστική διέλυσε μια διαμαρτυρία τον Οκτώβριο του 2018 από ένοπλους στρατιώτες που εισέβαλαν στο γραφείο του απαιτώντας αύξηση μισθών ζητώντας τους να κάνουν 10 press-ups!Στις 2 Απριλίου το 2018 έγινε ο πιο νέος ηγέτης της Αφρικής όταν και αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Αιθιοπίας.Προέρχεται από ένα… μικτό πολιτιστικό υπόβαθρο: ο πατέρας του ήταν μουσουλμάνος και η μητέρα του χριστιανή.Μιλά άπταιστα τρεις από τις κύριες γλώσσες της χώρας: τη γλώσσα των Ορόμο, των Αμχάρικ, των Τιγκρίνια αλλά και Αγγλικά.Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αλλαγή του κλίματος και ένα project για να φυτευθούν τέσσερα δισεκατομμύρια δέντρα.

Tiksa Negeri/Reuters

Ο χαρισματικός 43χρονος άνδρας είναι και πατέρας τριών κοριτσιών. Σε μια από τις πολλές προοδευτικές του κινήσεις, διόρισε γυναίκες για το υπουργικό του συμβούλιο. Συνολικά από τα μέλη του υπουργικού, οι μισές είναι γυναίκες!

Παράλληλα, έχει συνεργαστεί και με τους πολιτικούς αντιπάλους κι ενώ οι περισσότερες αλλαγές του έχουν γίνει ευπρόσδεκτες από τη διεθνή κοινότητα, έχει επίσης αντιμετωπίσει και έντονη κριτική. Πολλοί μάλιστα, αναφέρουν πως το προσωπικό του ηγετικό στυλ έχει οδηγήσει σε ισχυρισμούς για ναρκισσισμό.

Αποφεύγει τις συνεντεύξεις και στις εκδηλώσεις που κάνει ως Κυβέρνηση δεν καλεί ιδιωτικά Μέσα για κάλυψη. Δεν τα συμπαθεί και τόσο τα ΜΜΕ!

Πλέον, στο πλούσιο βιογραφικό του πρόσθεσε και το Νόμπελ Ειρήνης. Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο εννέα εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολάρια), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου!

Διαβάστε επίσης:

Οι σπουδαίοι άνθρωποι, που αν δεν γνωρίζεις, πρέπει να μάθεις

Το άρθρο Facts για τον νικητή του Νόμπελ Ειρήνης που πρέπει να γνωρίζεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα