Eurogroup: Ούτε δόση, ούτε συμφωνία για χρέος | Όλες οι συζητήσεις πάνε για τον Ιούνιο

08:16 23/5/2017 - Πηγή: iPop
| Όλες

Άκαρπο ήταν το Eurogroup της Δευτέρας για την ελληνική Κυβέρνηση, καθώς δεν δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αλλά δεν υπήρξε και συμφωνία για το χρέος. Όλες οι συζητήσεις πήραν αναβολή για τον Ιούνιο και το προγραμματισμένο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Οι διαφορές Βερολίνου και ΔΝΤ παρέμειναν

αγεφύρωτες και συνεπώς η λήψη αποφάσεων μετατέθηκε για τον επόμενο μήνα, αποκλείοντας ένα έκτακτο Eurogroup νωρίτερα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης μέχρι το Καλοκαίρι, ενώ ο Klaus Regling απ’ τον ESM τόνισε πως οι εκταμιεύσεις θα γίνουν όταν υπάρξει οριστική συμφωνία.

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώθηκε πρόοδος, παρόλο που ούτε κι εκεί επιτεύχθηκε τελική συμφωνία.

Ο Pierre Moscovici σχολίασε πως μένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα εξεταστούν μέσα στις επόμενες μέρες. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο και νομίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε φτάσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Οι Υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, όμως, και για τα πλεονάσματα, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να θέλουν την Ελλάδα να διατηρεί τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και εν συνεχεία ν’ ακολουθεί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, χωρίς, όμως, να διευκρινίζεται προς το παρόν ο στόχος για μετά το 2022.

Κατά τις δηλώσεις του μετά το Eurogroup, ο Ε. Τσακαλώτος είπε πως το θέμα ήταν πόση καθαρότητα θα υπάρχει για την ελληνική οικονομία και τις αγορές. «Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της και ΔΝΤ και Ευρώπη έπρεπε να καλύψουν τις διαφορές τους».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε αυτή την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός. «Έτσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν να βρουν τον συμβιβασμό τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Εκτιμώ ότι όλοι το έχουν καταλάβει».

Το ανακοινωθέν του Eurogroup:

«Το Eurogroup διεξήγαγε εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αυτό περιλαμβάνει φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.

To Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών σχετικά με το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Παράλληλα, επικροτεί την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων. Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας.

Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους Θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Photo: DPA

The post Eurogroup: Ούτε δόση, ούτε συμφωνία για χρέος | Όλες οι συζητήσεις πάνε για τον Ιούνιο appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα