Δεν έχουμε συνολική συμφωνία | Νέο ορόσημο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου

00:26 23/5/2017 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12 το βράδυ της Δευτέρας η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συμφωνία για το χρέος. Για τον Ιούνιο μετατίθεται η συζήτηση.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για ποικίλες τεχνικές συζητήσεις, κυρίως λόγω των διαφωνιών Βερολίνου και ΔΝΤ. Ωστόσο, η τετραμερής Dijsselbloem, Thomsen, Schauble και Γάλλου ΥΠΟΙΚ Bruno Le Mairie, δεν κατάφερε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αδιέξοδο φαίνεται πως προκάλεσαν

επίσης τα πρωτογενή πλεονάσματα γα μετά το 2022. Το ζήτημα των πλεονασμάτων και του χρέους αναμένεται α εξεταστεί τον Ιούνιο σαν σύνολο.

Πηγή της Ευρωζώνης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου».

Η δήλωση του Dijsselbloem:

«Κάναμε τεράστια δουλειά για το πακέτο πολιτικής. Το Eurogroup καλωσόρισε τη συμφωνία Κυβέρνησης- Θεσμών. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο ίδιος συνέχισε εκτιμώντας πως μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν το Καλοκαίρι. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την β’ αξιολόγηση θετικά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Dijsselbloem είπε πως έγιναν οι πρώτες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως, επί του παρόντος δεν κατέληξαν όλες οι πλευρές σε μια συμφωνία στο συγκεκριμένο κομμάτι. «Τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστούμε σκληρά ώστε να επιτύχουμε σύντομα τη συμφωνία. Οι τεχνοκρατικές εξελίξεις από την Ελλάδα είναι πολύ θετικές αλλά πρέπει να γεφυρώσουμε χάσμα προσδοκιών. Η τελική ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», τόνισε, εν συνεχεία ο Jeroen Dijsselbloem, σημειώνοντας, πάντως, πως μια τελική συμφωνία θα έρθει μετά το τέλος του προγράμματος. «Οι αριθμοί θα βγουν στο τέλος του προγράμματος».

Για τα πλεονάσματα:

Υπάρχουν ακόμα πολλά θολά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κάναμε πρόοδο, π.χ. συμφωνήσαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να συνεχίσουν για 5 χρόνια. Αλλά για λεπτομέρειες επ’αυτών και για όσα θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε ακόμη δουλειά

Μήνυμα προς το ΔΝΤ

Ο Jeroen Dijesslbloem για πρώτη φορά έστειλε μήνυμα προς τους επικεφαλής του ΔΝΤ προκειμένου να λάβουν μια απόφαση για τη συμμετοχή τους στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως το Ταμείο θα πρέπει να λάβει υπόψιν του για τα χρονοδιαγράμματα τα οποία υπάρχουν για το ελληνικό ζήτημα.

Η δήλωση του Moscovici:

Ο Επίτροπος Moscovici επανέλαβε κατά την δική του τοποθέτηση πως «δεν καταλήξαμε απόψε αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη».

Για τα μέτρα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολίασε πως το πακέτο των προαπαιτούμενων αφορούν 140 διαφορετικά μέτρα, βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε 45 προαπαιτούμενα. 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν εκπληρωθέντα. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, κάτι που οδηγεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Mosvoci τόνισε πως έγιναν συζητήσεις σε μεγάλο βάθος κι εξέφρασε την ελπίδα για μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ένα γόνιμο έδαφος για να εργαστούμε μέχρι τότε».

Η δήλωση του Regling:

Ο επικεφαλής του ESM επισήμανε πως σημειώθηκε πρόοδος απόψε κι αυτό είναι καλό για την ελληνική οικονομία και για όλους.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία. Δεν είχαμε επίσης απόλυτη συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Είχαμε ήδη μια ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της Ελλάδας το 2012 και το λαμβάνουμε υπόψη μας».

The post Δεν έχουμε συνολική συμφωνία | Νέο ορόσημο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα