Brexit: Yπεροχή Βρετανικού έναντι Ευρωπαϊκού δικαίου

17:30 30/3/2017 - Πηγή: iPop

Υπεροχή Βρετανικού έναντι Ευρωπαϊκού δικαίου θα νομοθετήσει η Βρετανία όπου πολλοί νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ρυθμίζουν ζητήματα από τα εργασιακά δικαιώματα μέχρι το περιβάλλον θα αντικατασταθούν από αμιγώς βρετανικό δίκαιο.

Μία ημέρα μετά την αποστολή επιστολής από πλευράς της Βρετανής πρωθυπουργού Theresa May, την Τετάρτη στον Donald Tusk για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με την οποία ζητεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας της από την Ε.Ε. επιτυγχάνεται

η κίνηση αυτή.

Mε βάση το Μεγάλο Αναθεωρητικό Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ο αρμόδιος υπουργός για ζητήματα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου, David Davis, τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο της χώρας, αλλά και στα τοπικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας να αρχίσουν τη διαδικασία κατάργησης, αλλαγής ή βελτίωσης του νομοθετικού τους πλαισίου, που πλέον δεν θα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, θα δώσει τέλος και στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βουλή των Κοινοτήτων του Η.Β., ο Davis δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους την ημέρα που η Βρετανία θα εγκαταλείψει οριστικά την Ε.Ε., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπόκεινται σε μια αλλαγή κανόνων «σε μία νύχτα».

«Οι ευρωπαϊκοί νόμοι σχετικά με τα εργασιακά, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των καταναλωτών θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ισχύουν, όμως πλέον ως βρετανικοί και όχι ευρωπαϊκοί νόμοι», πρόσθεσε ο Davis στην συνέχεια.

Στο νομοσχέδιο επίσης θα σημειώνεται η νομική υπεροχή του Βρετανικού έναντι του Ευρωπαϊκού δικαίου, όπως αποφάσισαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

Σύμφωνα με τον Davis οι νόμοι θα συντάσσονται από δικαστικούς λειτουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι από δικαστές στο Λουξεμβούργο.

«Οι νόμοι μας θα συντάσσονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαντ και θα ερμηνεύονται όχι από δικαστές στο Λουξεμβούργο, αλλά από δικαστικούς λειτουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε στην συνέχεια ο ίδιος.

Eπίσης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει λόγο στο βρετανικό δίκαιο, ούτε τα βρετανικά δικαστήρια θα υποχρεούνται να εξετάζουν τη συμβατότητα της νομοθεσίας της χώρας με αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου μετά το Brexit.

Οι Βρετανοί δικαστές θα μπορούν παράλληλα να αναφέρονται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι οποίες θα έχουν εκδοθεί μέχρι την ημέρα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και οι οποίες θα έχουν την ίδια νομική σημασία με εκείνες του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διαβάστε επίσης:

Βήμα- βήμα η διαδικασία του Brexit | Πότε θα γίνει η οριστική αποχώρηση και ποιες οι συνέπειες;

The post Brexit: Yπεροχή Βρετανικού έναντι Ευρωπαϊκού δικαίου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα