8 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου με τη χρήση της μάσκας

20:16 7/9/2020 - Πηγή: iPop

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί σου με τη χρήση της μάσκας; Όπως εξελίσσεται η κατάσταση με την πανδημία του Covid-19 είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να φοράμε όλοι – ακόμη και τα μικρά παιδιά – μάσκα για αρκετούς μήνες ακόμη. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το πώς θα φοράνε μάσκα τα παιδιά σας στο σχολείο αλλά πάντα υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να διδάξουμε τα παιδιά μας οτιδήποτε και είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα μαθαίνουν.

Για μερικά παιδιά, ειδικά για αυτά που αντιμετωπίζουν αισθητηριακές δυσκολίες, η χρήση μάσκας μπορεί να καταλήξει να είναι μια επώδυνη διαδικασία.

Να μερικοί τρόποι που μπορούμε να κάνουμε την χρήση μάσκας πιο ανεκτή.

8 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου με τη χρήση της μάσκαςΚαλό πλύσιμο

Πλύντε τις μάσκες με καυτό νερό και χρησιμοποιείστε απορρυπαντικά από φυσικά προϊόντα, ιδανικά χωρίς άρωμα. Πλύντε καθημερινά για να αποφύγετε ανεπιθύμητες ή δύσκολες μυρωδιές. Μια σταγόνα με αιθέριο έλαιο μπορεί να κάνει ευχάριστη την χρήση της. Το κίτρο ή η μέντα έχουν αποδειχθεί ότι διεγείρουν τα παιδιά , ενώ  τα λουλούδια τα ηρεμούν. Όπως και να έχει χρησιμοποιείστε ειδικά θεραπευτικά έλαια.

Προετοιμασία

Μην περιμένετε την ημέρα που θα πάει το παιδί σχολείο για να φορέσει τη μάσκα. Καλό είναι να το εκπαιδεύσετε αρκετές ημέρες πριν. Εξηγήστε στο παιδί σας σε απλή και κατανοητή γλώσσα  το λόγο για τον οποίο θα χρειαστεί να φοράει μάσκα.

Πώς να υποστηρίξεις το παιδί σου που επιστρέφει στο σχολείο εν μέσω κορονοϊού

Επιλογή υφών

Πάρτε αρκετές μάσκες με σχέδια ή διάφορα υλικά και αφήστε το παιδί να επιλέξει αυτή που το βολεύει.

Παίξτε με τα λάστιχα

Πειραματιστείτε με διαφόρων ειδών λάστιχα τα οποία δεν ενοχλούν τα αυτιά. Πιο μαλακά, λιγότερο σφιχτά, όπως επίσης υπάρχουν κορδόνια που μετατρέπουν τα δύο λάστιχα σε ένα και εφαρμόζουν στο κεφάλι. Χρησιμοποιείστε κουμπιά ραμμένα σε μια κορδέλα για να στερεώσετε τα λάστιχα.

Αποσπάστε την προσοχή τους

Δώστε τους παιχνίδια με εύκαμπτα μπαλάκια ή πηλό έτσι ώστε να απασχολούν τα χέρια τους. Όταν φοράει το παιδί τη μάσκα αφήστε το να ασχοληθεί με κάτι ευχάριστο όπως το να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή. Αυτό βοηθάει διότι του αποσπά την προσοχή και διότι η μάσκα συνδέεται με κάτι ευχάριστο.

Επιβράβευση

Την επόμενη φορά που θα φορέσετε μάσκα βγάλτε την πριν αρχίσει το παιδί να την τραβάει και επιβραβεύστε το άμεσα με κάποιο τρόπο πριν το χρόνο που συνήθως εκδηλώσει δυσαρέσκεια (μπορείτε να του προσφέρετε πρόσβαση σε ένα παιχνίδι, να του πείτε μπράβο, να το χαϊδέψετε – ότι είναι ενισχυτικό για το παιδί σας). Το ιδανικό είναι να παρέχετε κάποια επιβράβευση η οποία δεν είναι διαθέσιμη σε άλλες περιστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να βγάλετε τη μάσκα και να επιβραβεύσετε το παιδί πριν αρχίσει να δυσανασχετεί.

Σταδιακά και αργά αυξήστε το χρόνο που θα παραμένετε με τη μάσκα. Αν δυσανασχετήσει στον αυξημένο χρόνο βγάλτε του τη μάσκα, μην το επιβραβεύσετε, μην σχολιάστε τίποτα και την επόμενη φορά μειώστε πάλι το χρόνο.

Ζητήστε την βοήθεια τους

Θυμηθείτε! Τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο.

Πάρτε μάσκες με τους αγαπημένους τους ήρωες ή ζώα ή αθλητική ομάδα. Μεγάλες εταιρίες όπως η Disney έχουν βγάλει μάσκες με τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών.

Ζητήστε την βοήθεια τους να βρείτε τρόπους μαζί έτσι ώστε να φοράτε την μάσκα πιο ευχάριστα και να μην τα δυσκολεύει.

Γενίκευση

Σταδιακά όταν θα κατακτήσετε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα φορώντας τη μάσκα αρχίστε να πηγαίνετε μαζί του και σε διαφορετικούς χώρους εκτός σπιτιού ξεκινώντας πρώτα από πιο οικεία περιβάλλοντα, που μοιάζουν με το σπίτι σας όπως το σπίτι ενός φίλου του.

Μαρία ΓιαννοπούλουΨυχολόγος ΑΠΘ, MSc, Εκπαιδευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt ,PgD Παιδοψυχολογία & Ψυχολογία Εφήβου, Ιδρυτικό Μέλος www.allaboutparents.grΤηλ: 6942217440Email: [email protected]

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Αυτές είναι οι μάσκες που θα φοράνε μαθητές κι εκπαιδευτικοί στα σχολεία!

Photo: Freepik

Το άρθρο 8 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου με τη χρήση της μάσκας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
8 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου με τη χρήση της μάσκας,