50 χρόνια μετά την πρώτη τηλεοπτική άμβλωση: Τι θα έκαναν οι σεναριογράφοι του «Maude» και του «Sex and the City» σήμερα;

19:10 14/11/2022 - Πηγή: iPop

Πριν από μισό αιώνα, μια κωμική σειρά με την ονομασία «Maude» δεν δίστασε να αναφερθεί στην άμβλωση, θίγοντας για πρώτη φορά, δημόσια, στην αμερικανική τηλεόραση το ευαίσθητο αυτό θέμα. Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, το ζήτημα από τότε; Άραγε θα πρέπει να καταστραφούν αυτές οι εκπομπές και να ξαναγράφουν νέες, δεδομένου ότι οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ θεωρούνται πλέον παράνομες;

Oι αμβλώσεις στην τηλεόραση μπορεί να είναι αστείες. Μερικές φορές μπορεί να γίνουν αποκαρδιωτικές ή και τραυματικές. Θα μπορούσαν, ακόμα, να βοηθήσουν στην εκπαίδευση μιας γυναίκας που παρακολουθεί από σπίτι και θέλει να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη δική της άμβλωση. Μπορούν να είναι όλα αυτά τα πράγματα και πολλά περισσότερα.

Έχεις αναρωτηθεί, όμως, ότι μια σειρά στις ΗΠΑ, η οποία περιέχει ιστορία άμβλωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έπαιζε πολύ διαφορετικά αν γραφόταν σήμερα;

Τηλεοπτικές σειρές που διηγήθηκαν ιστορίες με αμβλώσεις στις ΗΠΑ View this post on Instagram

A post shared by Sex and The City (@satclines)

Καθώς οι σεναριογράφοι αναγκάζονται να ξανασκεφτούν τον καλύτερο τρόπο για να γράψουν αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι καταστροφικό να συνειδητοποιούμε ότι συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη νόμιμη ιστορία άμβλωσης που προβλήθηκε στην τηλεόραση των ΗΠΑ.

Στη δημοφιλή κωμική κωμική σειρά «Maude» της δεκαετίας του ’70 του Norman Lear, η 47χρονη Νεοϋορκέζη επιστρέφει στο σπίτι και ανακοινώνει στην οικογένειά της ότι είναι έγκυος. Κλαίει, αστειεύεται, συλλογίζεται και μιλά στη φίλη, την κόρη και τον σύντροφό της για τις επιλογές της.

Ωστόσο, το πραγματικό gamechanger ήρθε το 1998 με την άφιξη του Sex and the City και συγκεκριμένα με την προβολή του επεισοδίου «Coulda, Woulda, Shoulda». Όταν η Miranda (Cynthia Nixon) ανακοινώνει ότι είναι έγκυος, η Carrie (Sarah Jessica Parker) και η Samantha (Kim Cattrall) με αυτοπεποίθηση μοιράζονται μαζί της ότι έχουν και οι ίδιες υποβληθεί σε αμβλώσεις, τις οποίες δεν μετανιώνουν.

Αν και η άμβλωση είναι νόμιμη εκείνη την εποχή, η εκπομπή εξερευνά το κοινωνικό στίγμα που εξακολουθεί να συνδέεται με αυτήν.

Άλλη μία νίκη για την ανθρωπότητα! Αυτή η χώρα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις και επιτρέπει στις γυναίκες να αποφασίζουν για το σώμα τους

Τι λέει η έρευνα από το Ινστιτούτο Γυναικείας Υγείας του Jacobs;

Το 2019, το Ινστιτούτο Γυναικείας Υγείας του Jacobs δημοσίευσε μια έκθεση που εξέταζε την αναπαράσταση των αμβλώσεων στην τηλεόραση μεταξύ 2008 και 2018. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 40% των τηλεοπτικών προγραμμάτων απεικόνισε κάποια στιγμή κάποια πτυχή της διαδικασίας της άμβλωσης.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μόνο ένα θέμα των ΗΠΑ. Ο νόμος για τις αμβλώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ψηφίστηκε το 1967 (εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας), πέντε χρόνια πριν από το Roe v Wade. Όταν η άμβλωση ήταν ακόμα παράνομη το 1965, το θεατρικό έργο της Nell Dunn στο BBC, Up the Junction, αφηγήθηκε την ιστορία μιας ανύπαντρης γυναίκας που υπομένει μια φρικτή αποβολή μετά από μια παράνομη επέμβαση στο δρόμο.

Εδώ και δεκαετίες η τηλεόραση μας διαδίδει ότι η [νόμιμη] άμβλωση είναι ασφαλής, φυσιολογική και συνηθισμένη και ότι ο καθένας πρέπει να μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση μόνος του. Έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά αποτυπώθηκε σε τηλεοπτική σειρά το θέμα της άμβλωσης, αλλά το μήνυμά του είναι ακόμα σημαντικό: οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα, τη ζωή και το μέλλον τους.

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης που αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις – Οι γυναίκες πρέπει να ακούν τον «καρδιακό παλμό του εμβρύου» πριν την διαδικασία

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο 50 χρόνια μετά την πρώτη τηλεοπτική άμβλωση: Τι θα έκαναν οι σεναριογράφοι του «Maude» και του «Sex and the City» σήμερα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα