50 χρόνια απ’ το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου | Spiegel: «Όταν η Δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της»

10:02 21/4/2017 - Πηγή: iPop

Αφιέρωμα με δημοσίευμά του στην 7χρονη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα κάνει το γερμανικό21ης Απριλίου | Spiegel Online, με αφορμή τα 50 χρόνια απ’ τα στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.

Το άρθρο του Spiegel με τίτλο «Όταν η Δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της», αναφέρει πως οι συνταγματάρχες «ισχυρίστηκαν ότι διασώζουν την Ελλάδα

από μια ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από κομμουνιστές…, υποσχέθηκαν ότι το καθεστώς τους είχε καλές προθέσεις και επρόκειτο να διατηρηθεί για μια σύντομη μεταβατική περίοδο. –τίποτα άλλο παρά ψέματα»». «Ο στρατός παρέμεινε επτά χρόνια στην εξουσία. Χιλιάδες Έλληνες συνελήφθησαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν».

Παράλληλα, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως «το πραξικόπημα έπιασε στον ύπνο τη χώρα και την πολιτική της ηγεσία: Ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα αναχώρησαν από τα στρατόπεδα λίγο μετά τη μία τη νύχτα και μέχρι την ανατολή του ήλιου είχαν θέσει την Αθήνα υπό τον έλεγχό τους».

Περιγράφοντας τη δράση των πραξικοπηματιών με βάση το σχέδιο «Προμηθεύς», το Spiegel σημειώνει:

Το σχέδιο προβλεπόταν για την περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης ή σοβιετικής εισβολής. Η χούντα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας αναστέλλοντας έντεκα άρθρα του Συντάγματος, ενώ συνελήφθησαν υποστηρικτές της αριστεράς και δυνάμει αντίπαλοι (σ.σ. του καθεστώτος). Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, βρίσκονταν στη φυλακή τουλάχιστον 8.000 άτομα

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μέλη του αντιστασιακού κινήματος, το Spiegel αναφέρει τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Περικλή Κοροβέση, ο οποίος ήταν έως το 2009 μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κοροβέσης είχε καταθέσει ως μάρτυρας ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τους βασανισμούς που υπέστη. Η σχετική έκθεση έγινε σημείο αναφοράς από μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως και δημοσιεύθηκε αργότερα ως βιβλίο σε αρκετές γλώσσες

Ο 75χρονος πλέον κ. Κοροβέσης περιγράφει σε δημοσιογράφο του Spiegel τη σύλληψη και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη: «Τον χτύπησαν επανειλημμένα, του έκαναν ηλεκτροσόκ και εικονικές εκτελέσεις. Στο βιβλίο του περιγράφει και το μαστίγωμα στα πέλματα (σ.σ. φάλαγγα), μία από τις προσφιλείς μεθόδους των βασανιστών».

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει στη συνέχεια ότι μετά την πτώση της χούντας, «κανείς από τους πραξικοπηματίες δεν έδειξε ποτέ μεταμέλεια. Και κανείς δεν ζει πια σήμερα. (…) Όμως ο θάνατός τους δεν απέτρεψαν τη νέα ενδυνάμωση της ιδεολογίας τους», ενώ κάνει αναφορά στην ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής από το περιθώριο μέχρι την είσοδο του κόμματος στη Βουλή.

Η σημερινή κρίση χρέους στην Ελλάδα επέτρεψε την ανάδυση των αξιών των πραξικοπηματιών, του τριπτύχου «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», σε συνδυασμό με μια εχθρική στάση απέναντι στις δυτικές αξίες. Ορισμένοι Έλληνες συγκρίνουν τη χούντα με την Ε.Ε. και πιστεύουν ότι η δημοκρατία και η ελευθερία πέθαναν ακόμη μια φορά εξαιτίας της λιτότητας που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι δανειστές

Όπως, πάντως, τονίζει ο κ. Κοροβέσης μιλώντας στο περιοδικό, είναι παράλογη η άποψη «ότι σήμερα ζούμε υπό μια νέα χούντα». «Αν ήταν έτσι, δεν θα συζητούσαμε εσείς κι εγώ ελεύθερα εδώ σήμερα».

The post 50 χρόνια απ’ το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου | Spiegel: «Όταν η Δημοκρατία πέθανε στην κοιτίδα της» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα